Български > Помаци

Истината за Помаците !

<< < (151/161) > >>

Rasate:
Помаците са българи възприели в историческото си развитие исляма.Това е истината потвърдена и от османо-турският архив-всичко останало е фантасмагории и изкуствено създавани митове.

Както казва и БГ помак-80% от помаците са с български,а някой и с християнски имена.80% са мюсюлмани по традиция-визирам с български,турски или арабски имена.

Трябва да се прави разлика между турски,български,арабски и пр. имена и на християнски и мюсюлмански имена.

Турските и част от арабските имена не са мюсюлмански.Какво е мюсюлманското в имената Нихал,Юзерган,Нурай,Айнур,Баба,Орхан,Осман,Мурат и пр.Тези имена свързани ли са по някакъв начин с исляма- твърдо НЕ-те са следствие на различни езикови и именни традиции
Мюсюлмански са всички имена свързани с Корана и Суната- всичко останали са следствие на чужда традиция.

По същият начин бих споменал и имена като Курт(доста използвано в Германия),Алберт,Владемар,Владимир,Росица,Светла,Яне и пр.-имената са свързани с различни именни и езикови традиции.
Християнски са всички именна свързани с библията и пантеонът от светци пожертвали се за религията.
Ако канонизират и Ванга-и нейното име ще стане християнско-за сега си е само българско ;D ;D ;D ;D ;D

Т.е. да конкретизирам по горе казаното- всички имена чужди на именната традиция и на говоримият език на даденият народ при внесени с религията са мюсюлмански или християнски.
А залитането по чужди не типични за твоят език имена е мода.Т.е. като ми кажат,че името Мюрен,Орхан,Осман или Нихал  е мюсюлманско ме набива на смях.
Не господа-Нихал е персийско,а другите тюрски-не са мюсюлмански.
Това в миналото е била същата мода както сега някой си кръстиха децата Изаура,Жулиана,Марадона,Роберто,Кристин, и пр. от някой сапунки, футболисти и пр.

Аз съм твърдо за имена разбираеми и носещи послание на езикът който говоря-а не някакви си неразбираеми чужди заемки.

Поздрави.

KaraIbrahim:

--- Quote from: Rasate on September 13, 2012, 23:53 ---

Ако канонизират и Ванга-и нейното име ще стане християнско-за сега си е само българско ;D ;D ;D ;D ;D

Аз съм твърдо за имена разбираеми и носещи послание на езикът който говоря-а не някакви си неразбираеми чужди заемки.

Поздрави.

--- End quote ---

Да не вдигаме костите на Ванга,лека и пръст!Но защо претендираш,че името и било българско?!

Subeyi Kurt:
Rasate: Ако канонизират и Ванга-и нейното име ще стане християнско-за сега си е само българско
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ванга е Булгарско име и произлиза от град Ван - Источна Турция. А Ван произлиза от вожда Вунд който също е Булгарин.
Ref: Bay Rasate   (Бай -  на турски означава мъж а Rasate -  наблюдател  ) 

KaraIbrahim:
  Името Вангелия в превод от гръцката дума  Ευαγγελία означава "блага вест". От град Ван в Източна Турция може да произлиза названието на определен вид превозно средство.Ама аз тези неща не ги разбирам.Питайте Расате,той знае произхода на всяка дума по света  ;D

Rasate:

--- Quote from: KaraIbrahim on September 15, 2012, 21:40 ---  Името Вангелия в превод от гръцката дума  Ευαγγελία означава "блага вест". От град Ван в Източна Турция може да произлиза названието на определен вид превозно средство.Ама аз тези неща не ги разбирам.Питайте Расате,той знае произхода на всяка дума по света  ;D

--- End quote ---

Правилно-но сред обществото е позната с умалителното Ванга,което си е българско.
Т.е. има редица примери с гръко-латинско цяло -и българско умалително- Димитър-Митко или Димо,Петър-Петко или побългарено Тодор,Тошко,Гоце,Геца,Пена и т.н.
Така чужди имена видоизменяйки се спрямо нашият език се вписват в българската традиция.

Мисля,че има и подобие и сред арабските или турските имена използвани при помаците,но тук ще ми трябва и вашата помощ.

Поздрави

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version