Български > Bестник
Твърдението,че България е еднонационална,е дискримина
Isyankar:
Сюлейман аз затова отбелязох, тъй като има спекулации с бройката. Щото за всички ни е ясно, че циганите не са 300 хил, както е официалната статистика. Голяма част от тях се турчеят или българеят. А пък в крайна сметка нали постъпват разни милиони за тях за интеграция - те нямат полза от това да се изкарват по-малко...Но в крайна сметка големите губещи от тази изкуствено занижена бройка са си те, а големия печеливш турския етнос, тъй като процент с най-голяма степен увеличават неговия дял...
Заел съм се със задача да докажа, че помаците в България са числено повече от българите от турски етнически произход, но в крайна сметка това е чисто демографски въпрос, но би било доста интересно, ако се окаже вярно...
Kaplan:
Isyankar пожелавам ти успех с тази задача, но лично аз смятам, че етническите турци са числено повече от помаците ;)
Isyankar:
Сюлейман, преди 89-та вероятно е била огромна разликата. Днес, особено след икономическата миграция от 90-те - смея да твърдя, че бройките значително се доближават. Но проблема наистина е сериозен, тъй като нямаме официална статистика за циганите, а пък да не говорим, че "турчеейки се" демографски характеристики за тях оказват влияние на демографските характеристики на турския етнос - т.е. смъкват грамотността, прод на живота и др неща при турския етнос, а пък изкуствено вдигат раждаемостта. Но демографите не сме расисти (напук на някои съфорумци, които смятат всички в тая държава едва ли не за такива, особено статистиции и демографи) и нямаме право на субективна преценка при преброяванията кой какъв е, а единствено на личностната индентификация....Турчин - турчин, Ескимос - ескимос...
Kaplan:
Аз не съм демограф и не знам каква е разликата в численоста, но съм на пълно сигурен, че трябва да има статистическо проучване за демографското състояние на турците в Бг (етнически турци, турчеещи се помаци и турчеещи се роми).
И разбира се групирането на ``турци-турчин и ескимоси-ескимос``
Isyankar:
И как да разберем това Сюлейман ? Да назначим някой да преценя по външен вид хората ли :)))
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version