Български > Bестник
Твърдението,че България е еднонационална,е дискримина
Shumarov:
--- Quote from: Isyankar on October 21, 2009, 13:14 ---Който не се чувства от българската нация - е свободен да отиде в държавата от чиято нация се чувства. Тук условия за мултинационализъм няма. Тъй, че си е личен за проблем за някого, ако не се чувства част от българската нация. В България има една единствена нация.
--- End quote ---
ХЕХЕ, Исянкар се развихри, като полуидиотите от ОКЗНИ през 1989! :) Значи да се пръждосват предателите!? България за българите! Кой ти е дал такива правомощия, Исянкар? Започвам да се съмнявам много сериозно в научната ти дейност.От каква нация е Соломон Паси? От каква нация е Хайгашот Агасян?От каква нация е Нидал Алгафари? За хилядите турци, и помаци не те питам, защото допускам, че ще се окажем по-българи от Патриарх Максим :) Има условия за мултинационализъм, Исянкаре! Но има едно условие - трябва да е свободен от предразсъдъци човек.Не знам какво визираш, като казваш "тук условия за мултинационализъм няма"-допускам, че това "тук" е твоята психика, а там наистина няма място за мултинационализъм.Но колкото и егоцентричен да си, твоето "тук" не е центъра на вселената!
Isyankar:
Шумаров - от българската нация са всички, които спомена.
Бих те призовал да прочетеш българската конституция и тогава да даваш класификации какъв съм бил, какъв не съм бил (често го правиш). Соломон Паси, Алгафари са точно толкова част от българската нация, колкото ти и аз.
Кое е толкова трудно за осъзнаване ? България е еднонационална държава. Не мога да разбера кое е толкова сложното за осъзнаване.
Сидхарта:
Явно се бъркат понятията нация и етнос - както и взаимното им съществуване.
Isyankar:
Ами и аз се чудя защо се бъркат след като 1000 пъти сме дъвкали в този форум разликата...
Ама явно не всеки попива с еднаква сила..:)
shaban:
Не съм демограф ,но твърдението ,че България е еднонационална държава винаги е било на книга де юре или формално, което според мен де факто не изключва наличието на национални малцинства.
Когато в дадена държава съществува невъзможност за разбиране на този реален факт поради необясними страхове и почти унаследени предразсъдъци, реално се проявява дискриминация ,макар и тази дискриминация да е формална, тоест само на книга.
Не виждам и смисъл в това ,дискриминираните формално, тоест предствителите на националните малцинства да се чувстват дискриминирани само нормативно,след като гражданските им права са изцяло гарантирани.
Тоест след като националното мнозинство не е дорасло до общочовешките ценности и не ги е формализирало на книга, макар и в голяма степен те да са реализирани в реалния живот,то тогава според мен мен националните малцинства би следвало да израснат в съзнанието си и да гледат на факта ,че не са признати официално, с насмешка и мъдрост и с очакване мнозинството да помъдрее.
Или с други думи ,"явяш ,яваш и къпините ще изреят и хубостта няма да е насила” когато се приеме единната европейска Конституция. Не е останало много ,така ,че въпроса за нациите и националните малцинства почти допира до празнословие.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version