Български > Религия и мистика
Има ли свободна воля?
oruch:
Петер,
за това, че оскверни Пратеника с.а.с и корана, запомни много добре, че Аллах ще те накаже, кога, само Той знае.В този момент,подигравайки се с корана, ти се подигра със словата на Всевишния.От това следва, че ти се подигра с милиони мюсюлмани по света,изкарвайки се най умния, а не можа да защитиш твоята "свободна воля".Тя просто не намери почва на която да стъпи.Не можа да отговориш на един елементарен въпрос, как работи разума, за който сам потвърди, че той "ражда" волята.Или не искаше да го признаеш, защото знаеш, че това ще обори твоята теза.Въпреки всичко,моето уважение към теб остава , защото обичам мислещите и търсещите науката хора.Дано Аллах се смили над теб.И един съвет, когато се сещаш за вярващите,задавай си въпроса,защо вършат дадено действие,какво им носи то,та милиони го изпълняват или поне търсят съзнателно или не.
Жалко, че развалихме добрия тон, а можеше да дискутираме по темата за съдбата.
mustafa_b:
--- Quote from: PETER on April 02, 2009, 22:38 ---
Светът, науката и технологията са изхвърчали толкова напред, че вече твоята религия Оruch, пречи.
И ако не го схванеш сега, в бъдеще ти или твоите потомци ще бъдете принудени да се изправите пред живи богове - безсмъртните олигарси.
Религията е измама. За да не се повтарям - гледай Zeitgeist http://www.zeitgeistmovie.com/
Свободата и свободната воля са възможни само ако всички заедно се борим за тях.
Ако ние обикновените хора се оставим на власта и религията и се противопоставим един на друг, един ден ще се озовем пред живи богове и ще станем роби.
--- End quote ---
Твърде крайно мнение. Ако аз изкажа подобно в защита на религията си, "качулките" ще долетят в къщи на момента, ако имам късмет да не бъда в Гуантанамо.
В моя край има една поговорка "Волът рие, но пръстта пада по главата му". Това, за което говори Петер, е вече многократно изпявана песен. Десетки цивилизации са изчезвали от земята не от липсата на технически прогрес, а заради "самозабравянето" - изоставянето на морала, основаващ се на Божиите наставления.
Ето една разходка из историята на някои от древните цивилизации по света, която илюстрира колко е слаб и безпомощен човек пред Величието на своя Създател :
http://razhodeteseizsveta.com/gecmis_uygarliklar.html
И понеже стана дума за филма Zeitgeist, да те попитам, ПЕТЕР - убеди ли се вече кой извърши атентатите 9/11 и каква бе целта на това "занятие"?
abc:
Никъде не пише, че Божиите наставления държат монопол над морала.
shaban:
[/quote author=PETER link=topic=1568.msg15079#msg15079 date=1238701129]
1.Нима не си чувал че Мохамед е бил обикновен епилептик и че Корана е сборник от несвързани двусмислени и преписвани текстове?
2.Господ е мъртъв - още Ницше го е казал.
И ако не го схванеш сега, в бъдеще ти или твоите потомци ще бъдете принудени да се изправите пред живи богове - безсмъртните олигарси.
Религията е измама.
Свободата и свободната воля са възможни само ако всички заедно се борим за тях.
3.Съгласен съм че в миналото обществено приетите морални норми са се покривали с религиозните такива, но днес религиозните норми бързо изостават. Споменах еднополови бракове, клониране, генни модификации и кой знае какво още...
Не може да бъде спрян прогреса и който не върви с него един ден бива смазан.
[/quote]
-Отговор!
1.По т. 1 . Всеки човек страда от някаква болест, нашият пророк Мохамед измежду всички пророци никога не е крил човешките си качечества. Това ,че е страдал от болести не го прави по малко човек ,Петре.Меко казано ,думите от твойта уста са недостойни и по прилягат на хитлеровите нацисти известни с отношението си към хората с недъзи.
А думите ти за Курана ,че е двусмислен няма да обсъждам ,защото те са в синхрон с горното,още повече ,че не си направил усилие да прочетеш и да разбереш.
Между впрочем ,ти не разбираш понятието „ двусмислие” .
„Никоя дума не е двусмислена,никой не говори и не мисли двусмислено,никакво друго дначение не бива да търсим в казаното освен това, което е в мислите на говорещия.Но ако аз съм мислил едно,а ти си разбрал друго, то казаното може би е по неясно за теб,отколкото двусмислено, защото двусмислената дума по природа би трябвало да е такава ,че говорещия да казва две или повече неща наведнъж. Но никой не казва две или повече неща,щом мисли ,че казва едно нещо.” Диодор
2.По т.2.Ницше може и да го е казал – но за теб важи, в пълна сила ,защото Бог умира само за хората които си мислят ,че са на едно ниво с него.Не си играй на Господ , Петре,твърде е опасно.
3. По т. 3.Това ,че си съгласен е добре, все пак е един вид напредък за тебе и за твоята свободна воля.Аз и друг път ти бях цитирал думите на Кант- „ Религията е най висшата философия за морала и поведениетона човека”. А днес религиозните норми не остаряват,просто са много по малко хората които искат да ги разберат, влючая и теб ,а и мен в това число. Ще се съгласиш ли със това,че след "религиите" все още не са измислени, по съвършени морални и етични правила за поведение на хората.И ако ти твърдиш ,че днес религиозните норми са изостанали споменавайки разни ненормални случаи, то ти направо агитираш за свършека на света.
Ще си позволя да цитирам още един път Кант- „Морално необходимо е да се предположи съществуването на бог”.
Според мен, само един гол разум не е достатъчен ,за да може човек да има свободна воля,необходима е и вяра в съществуването на Бога, за теб като синоним на абсолютната истина ,защото иначе всичко остава празно и безцелно знание,защото вярата води разума, а не разума вярата.
mustafa_b:
--- Quote from: abc on April 03, 2009, 11:45 ---Никъде не пише, че Божиите наставления държат монопол над морала.
--- End quote ---
Шабан е отговорил на този въпрос в мнението си горе :
--- Quote ---... след "религиите" все още не са измислени, по съвършени морални и етични правила за поведение на хората.
--- End quote ---
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version