Български > Религия и мистика

Има ли свободна воля?

<< < (16/43) > >>

Nazmi:

--- Quote from: PETER on March 26, 2009, 13:06 ---
ВНИМАНИЕ!

Ако някой е дълбоко религиозен и счита че свободните философски разсъждения накърняват неговите религиозни свободи,
моля да не чете по-нататък  ;)

Въпросът на тази тема е - Ако Аллах (Бог) е всезнаещ, всесъздаващ и т.н.,  има ли човек свободна воля??

Аргументация: 

Ако Бог(Аллах) е всезнаещ, това означава,и че той знае каква ще е съдбата на всеки човек.
Т.е. Бог(Аллах) знае ПРЕДВАРИТЕЛНО дали всеки човек ще бъде праведник или грешник ,и дали ще отиде в Ада или в Рая.
Ако Бог(Аллах) е всетворящ, това означава, и че той е сътворил съдбата на всеки човек.
Т.е. Бог(Аллах) е направил ПРЕДВАРИТЕЛНО по свое желание съдбата на всеки човек, така, щото да е праведник или грешник и така е определил предварително дали ще отиде в Ада или в Рая.
Всичко това обаче означава, че всеки човек няма свободна воля, а неговата воля е създадена предварително от Бог(Аллах).

Обратно, ако всеки човек има своя свободна воля и може да я управлява сам, като избира,
то тогава Бог(Аллах) не е всезнаещ и всетворящ защото няма да знае и няма да е сътворил предварително избора на всеки човек.

--- End quote ---
Прочел съм го,и то много,което не ти дава основание да се подиграваш тук с наши членове.както и постингите ти за пророка Мухамед какъв бил,да не говорим за това за вярващите какви били,ние не спим тук.Не се налагам никога,само потвърждавам това да внимавате занапред и имате уважение към хората тук вярващи!

PETER:

--- Quote from: mustafa_b on April 03, 2009, 22:06 ---Това ми прилича на позицията на Израелското правителство - "Винаги преди да бомбандираме палестинските квартали, го обявяваме публично!"

Що за сарказъм е това  >:(

--- End quote ---

Мустафа,
твоето е сарказъм.
Предложи начин за разговор между невярващ и вярващ, без вярващия постоянно да се обижда?
Прочети и това
Чарлз Хейнс - В защита на правото да обиждаш
http://www.center-religiousfreedom.com/bg/art.php?id=68

ovchar:
Zdraveite na vsichki ,
dneska hem doiah ovtsete hem chetiah  glupostite na PETER i reshih da go popitam
:

1.shto e tva choveshki izbor , sled kato Petar nqmal izbor da izbere maika si i bashta si
2. shto e tva choveshki izbor, zashto petar nemoja da si izberesh dali da si cheren i da se kazvash naprimer barak obama shtom si svoboden
3.shto e tva choveshki izbor, shtom peter ne mojal da si izbere miastoto i vremeto , v koeto da se rodi
4. zashto peter ne moje da si kontrolira sobstvenoto si tialo , da ne staree naprimer , da e vinagi gotin ;)
5. zashto peter ne moje da reshi sam svoboda na voliata i sam da reshi peter koga da umre :)
zashto peter se podchiniava na rabotodatelias is naprimer
p.S.: qs sam prost ovchar , utre sutrnita kato doida da doia ovcete da imam otgovori na vaprosite ot Petar :)

mirvam:

--- Quote from: Nazmi on April 03, 2009, 21:56 ---[b PETER e predupreden za neuvajenie kym syforumnicite tuk! Ot tuk natam za nespazvane na pravilata si ima posledstviq!!!

--- End quote ---
Крайно време беше.

--- Quote from: PETER on April 03, 2009, 22:02 ---Назми,
Прочети първия ми пост в темата.
Там предупреждавам огорчаващите се да не четат за да не са огорчават.
Все пак ако желаеш да ми наложиш цензура - правото и собственоста си е твоя.
Успех.

--- End quote ---
Петре, много хитро, нали за да разберем дали сме от огорчаващите трябва да прочетем. Все едно да предложиш на някой храна и предварително да му кажеш "ако не ти харесва, не яж" Нали трябва да пробва храната, за да узнае каква е тя. Много хитро от твоя страна, и после другите сме виновни.

--- Quote from: PETER on April 03, 2009, 21:39 ---mirvam,
ако и аз зема да ти нашаря текста ще се получи една … черга.
В теб да не се е вселил духът на Пасков?  ;D
Логиката на моите думи е не че болшинството хора са правоверни или са заблудени вярващи или невярващи, а че прогресът върви независимо от вярата или невярата на болшинството хора или от сладостта (горчилката) от религията им.
Дали е прогрес да си гей или лесбийка не знам, но за прогреса от генни модификации лекуващи генетични болести може да поспорим.
Знам че трудно ще го схванеш затова, за да се изясни позицията ти отговори първо на един личен въпрос – Учиш ли религията ислям или вече я работиш? ;)

--- End quote ---
Ако ли? Защо не опита? Как само се измъкваш като сменяш темата в друга посока. А за генните истории нямам намерение да споря с теб, знам каквото е необходимо. И защо мислиш, че имаш правото да ме питаш за личния ми живот, какво и как правя? И последно - ще отговаряш ли на предишния ми постинг? Или ще се измъкнеш "незабелязано" както винаги?

ovchar:
Oti Petreto da go vidiuva ubavo moia skap posting, che utre nqma da si izdoia ovcete ::)

Zdraveite na vsichki ,
dneska hem doiah ovtsete hem chetiah  glupostite na PETER i reshih da go popitam
:

1.shto e tva choveshki izbor , sled kato Petar nqmal izbor da izbere maika si i bashta si
2. shto e tva choveshki izbor, zashto petar nemoja da si izberesh dali da si cheren i da se kazvash naprimer barak obama shtom si svoboden
3.shto e tva choveshki izbor, shtom peter ne mojal da si izbere miastoto i vremeto , v koeto da se rodi
4. zashto peter ne moje da si kontrolira sobstvenoto si tialo , da ne staree naprimer , da e vinagi gotin ;)
5. zashto peter ne moje da reshi sam svoboda na voliata i sam da reshi peter koga da umre :)
zashto peter se podchiniava na rabotodatelias is naprimer
p.S.: qs sam prost ovchar , utre sutrnita kato doida da doia ovcete da imam otgovori na vaprosite ot Petar :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version