Author Topic: Произход на помаците  (Read 26318 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Chechliya

 • Ace
 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 322
 • Gender: Male
 • Flight instructor
  • Pomak Leaks
Произход на помаците
« on: March 30, 2009, 00:27 »
От Уикипедия, свободната енциклопедия - You are not allowed to view links. Register or Login.

Съществуват различни тези за произхода на българите мюсюлмани. По-застъпени са следните:

Българи, приели исляма

Според най-разпространената версия българи мюсюлмани е обобщаващо название на всички българи приели исляма по време на османското владичество. В подкрепа на тази версия е огромният брой исторически източници, между които и пътеписите на прочутия Евлия Челеби из цялата Османска империя и големия държавник и велик везир Мидхат паша (който по произход е помак). Последният, в своята статия „Турция: Минало, настояще, бъдеще“, публикувана във френското списание „Научен преглед за Франция и чужбина“, No 49, 1878 г., с. 1152, пише:

„Първо трябва да се има предвид, че между българите, към които се проявява толкова жив интерес, има повече от един милион мюсюлмани. В това число не влизат нито татарите, нито черкезите. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се вярва повсеместно: те са наследници на потурчени българи, приели исляма по време на завоеванието и след това. Те са синове на тази страна, на същия народ, излезли от същите социални слоеве. Между тях има и такива, които говорят само български.“

Мюсюлманите, които говорят само български, по думите на Мидхат паша, са именно помаците. За тях известният английски журналист Джеймс Баучер, живял в България от 1888 г. до смъртта си през 1920 г., като кореспондент на вестник „Таймс“, посещавал Родопите, срещал се с българи мохамедани, пише в своя статия: „Родопските помаци или по-точно - българите, приели насила исляма в епохата на завоеванията... са с по-чиста българска кръв, отколкото самите българи.“

Друго доказателство за българския корен на това население са народните песни. Видният български етнограф Христо Вакарелски пише:

„Чистотата на българския език, народните песни, приказки, пословици, гатанки и прочее у българите мохамедани прави впечатление на всички, които имат допир с тях. Дори запазеността на славянския тип у тях е много по-силен, отколкото у братовчедите им българи християни, които най-вече през 19 век са силно подвижни и общуващи.“

Причини за приемането на исляма

Съществуват различни тези за причините за приемането на исляма от българи. Възможно е да е вярна повече от една.

Теза за насилственото приемане

Дълго време официалната теза в България беше, че помаците са били заставени през османското владичество да приемат исляма насила. Конкретните доказателства са малко и спорни. Основният документ в подкрепа на тезата, ръкописът на поп Методий Драгинов за ислямизирането на Чепино, е с оспорвана автентичност. Въпреки това обаче е реално да се очаква, че през неспокойни времена е имало и такива случаи.

Теза за приемането на исляма поради лошо третиране от църквата

Васил Априлов ни дава сведения, че голяма част от българите приели исляма, за да се отърсят от високите данъци, налагани им от „алчното гръцко духовенство“:

По филипополската епархия, в Румелия и отчасти Македония, по селата живеят българи, които изповядват мохамеданската вяра. Техният брой от двата пола е около 50 000 души. Те имат свои мечти, съблюдават правилата на корана във всички подробности; в семейния кръг и с останалите българи говорят на български език, а с гърците и турците - по турски. Личните им имена са също турски... Потурчването им е в живата памет на българите и гърците. Причината за преминаването им в исляма те преписват на митрополиите и архиепископите, които за да осигурят в Константинопол своите епархии с големи издръжки, довеждали със себе си тълпа користолюбци нападали като хищни зверове своите паства, стараейки се по всякакъв начин да изтръгнат и последната копейка. За да облекчат своята участ, много села преминали към мохамеданството. За да не последват примера им други, гръцките митрополити станали по-умерени.

Тези сведения по-късно са потвърдени и от французина Еужен Пужан:

В околностите на София живеят ренегати, познати под името помаци, които са прегърнали исляма вследствие на лошото третиране от страна на техния патриарх.

Теза за приемането на исляма с цел излизане от неравностойно положение

Тъй като Османската империя е религиозна, а не народностна държава, неприелите исляма биват дискриминирани, а приемането му води до получаване на пълни права. Това стимулира поданиците й да приемат исляма.

Автори (Константин Иречек, Стоян Райчевски, Михаил Александрович Хитров) посочват, че след падането под османска власт някои боляри са приели исляма, за да запазят привилегиите си. Същото са направили много богомили, а вероятно и немалко православни християни през османското владичество.

Теза за отдавнашното приемане на исляма

Източници, предимно от арабските страни, твърдят, че българите мюсюлмани са приели исляма още преди идването на османците. Някои от тях твърдят, че това е станало още по времето на Александър Македонски (900 години преди създаването на исляма). Доказателствата за тази теза са твърде оскъдни.

Самостоятелен етнос

Тази теза приема, че помаците са отделен етнос, който има свой собствен език, история и обичаи. Бива подкрепяна предимно от среди в Гърция, наред с тезата за отделен каракачански етнос, и донякъде от среди в Сърбия, наред с тезата за отделен шопски етнос.

Турци, забравили езика си

Описва помаците като турци по произход, които са изоставили езика си и са приели българския след 1878 г. Тази теза твърди, че всички български мюсюлмани са турци. Поддържа се основно от среди в Турция, и от среди в политическото движение ДПС.

Ислямизирани бежанци от Полша

В средата на 19 век поляците лансират идеята, че помаците са потомци на бежанци от Полша. Това е било направено с цел спечелването на помаците на страната на окупирана Полша срещу Русия - нещо, което Османската империя принципно би трябвало да одобрява. Идеята не намира отзвук сред помаците, тъй като поляците не успяват да изложат никакви съществени доказателства в подкрепа на своята теза. Тази версия има връзка с мемоарите на Садък Паша (Чайка Чайковски или Михаил Чайковски), който обаче е по-конкретен. Той споменава за преселване на павликяни в Родопите през 1672 г. от Полско-литовската държава (Жечпосполита), която тогава е частично завладяна от турците.

Ислямизирани арменци

Според друга версия, помаците, торбешите и пр. са наименования, които се отнасят днес до едно българоезично население на Балканите, което е изповядвало павликянство или богомилство и се е ислямизирало по време на османското владичество. Павликяните са потомци на арменци-павликяни и техните последователи тондракити, преселени в Тракия и Родопите от иконоборските византийски императори през 8 век и следващите императори до 10 век включително, а богомилите са последователите на развилото се в средновековна България учение на поп Богомил, разпостранило се според академик Димитър Ангелов в Мизия, Тракия и Македония. Подобна е и съдбата на част от павликяните от историческа Армения, които са приели Исляма от арабите по време на войните между Халифата и Византия още през 7ми и 8ми век и са се изселили в Близкия Изток.

Offline abc

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1415
Ynt: Произход на помаците
« Reply #1 on: March 31, 2009, 22:37 »
Уикипедията е източник на знания тип ширпотреба. Има много добри неща, има и абсолютни глупости. Всеки може да допълва уикипедия с това, което е сънувал. Това е във връзка с уикипедия, не със съдържанието на горния пост.

Offline Сидхарта

 • Historian
 • *****
 • Posts: 887
Ynt: Произход на помаците
« Reply #2 on: April 27, 2009, 20:02 »
Интересна дискусия може да стане ,аз лично се придържам към първата теза относно произхода и към всички причини за приемането на исляма без последната посочена.

Offline RIBNOVO

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 190
Ynt: Произход на помаците
« Reply #3 on: April 28, 2009, 10:47 »
Zdraveite!kakto vijdam imadosta versii za islqmiziraneto na pomacite.Tezata za neravnostoinototo polujenie nqkak si  e mn.kriva spored men.Iskam na kratko da vi spomena nqkoi istori4eski fakti,otnosno otno6enieto na osmancite kam balgarskiq narod.Nai ve4e kam religiqta im.ako osmancite sa imali za cel islqmiziraneto na balgarskiq narod,togava kak 6te si obesnite desetkite 4erkvi i manastiri ,koito postroeni po tqxno vreme.naprimer RILSKI MANASTIR ,BA4KOVSKI.4erkvata sveta nedelq v sofiq.dosta ot togava6nite upravnici sa pomagali za izgrajdaneto na xristiqnski xramove.naprimer 4erkvata v gr.bansko e podarak i do dnes stoi polumeseca na vxoda i .a znaete li istoriqta za izgrajdaneto na rilski manastir.ili mojete li da mi poso4ite ena 4erkva ili edin manastir v takiva razmeri da sa postroeni prez vremeto na komunizma ili predi tova.
.

Offline abc

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1415
Произход на помаците
« Reply #4 on: April 28, 2009, 11:03 »
RIBNOVO ти да не си адвокат на Османската империя? Или PR?

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female
Ynt: Произход на помаците
« Reply #5 on: April 28, 2009, 11:35 »
АБЦ, а ти на кой си адвокат? ;)

Offline abc

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1415
Ynt: Произход на помаците
« Reply #6 on: April 28, 2009, 11:46 »
На Партията - майка!

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female
Ynt: Произход на помаците
« Reply #7 on: April 28, 2009, 11:47 »
Много партии станаха,коя точно? ;D

Offline Сидхарта

 • Historian
 • *****
 • Posts: 887
Ynt: Произход на помаците
« Reply #8 on: April 28, 2009, 13:46 »

Zdraveite!kakto vijdam imadosta versii za islqmiziraneto na pomacite.Tezata za neravnostoinototo polujenie nqkak si  e mn.kriva spored men.Iskam na kratko da vi spomena nqkoi istori4eski fakti,otnosno otno6enieto na osmancite kam balgarskiq narod.Nai ve4e kam religiqta im.ako osmancite sa imali za cel islqmiziraneto na balgarskiq narod,togava kak 6te si obesnite desetkite 4erkvi i manastiri ,koito postroeni po tqxno vreme.naprimer RILSKI MANASTIR ,BA4KOVSKI.4erkvata sveta nedelq v sofiq.dosta ot togava6nite upravnici sa pomagali za izgrajdaneto na xristiqnski xramove.naprimer 4erkvata v gr.bansko e podarak i do dnes stoi polumeseca na vxoda i .a znaete li istoriqta za izgrajdaneto na rilski manastir.ili mojete li da mi poso4ite ena 4erkva ili edin manastir v takiva razmeri da sa postroeni prez vremeto na komunizma ili predi tova.
Тезата не е крива, но ако я гледаш на криво така и ще я видиш.Неравностойното положение м-у мюсюлмани и християни в една държава теократична по своят характер даже не подлежи на дискусия, но към това като прибавим обилният изворов материал за това то нещата стават пределно ясни.Тезите който са интересни за мен, са тезите за произхода и тезите за начините на преминаване към ислямската религия.За мен тезата че помаците са турци забравили езика си след освобождението е смехотворна те са говорили този си език винаги и това даже не заслужава коментар.Тезата за полският произход плод на времето си също е несъстоятелна.Тезата за арменският произход е интересна ,но също несъстоятелна, не че в родопа планина и по другите краища на българското землище не са настанявани арменци еретици - манихеи ,павликяни ,тондракити и др.но те навсякъде са асимилирани от многоброиното местно население почти без следи.Тезата за самостоятелен етнос е съвсем нова ,тя заслужава по сериозен коментар -относно причините за възникването на такава теза и въпросите свързани с етнообразуващите фактори на това сега не искам да се спирам.Що се отнася за причините за приемането на исляма то изворите разкриват различни причини, за това съществуват извори за насилствено и доброволно приемане ,но при всички случаи в Османската империя приемането на ислямската религия  е било начин за  издигане в обществото и свързаното с това подобряване на битието като цяло на приелия религията -па макар някъде това да означавало само премахването на някои конкретни данъци като да речем поголовният за християните данък джизие.Разбира се аз съм наясно че въпроса не е толкова повърхностен и лесен за изясняване причините и интензивноста през различни периоди на съществуване на османската държава  са различни повлияват се както от вътрешни така и от външни фактори а и в самите общности съществува различие било от времето на приемане било от регионални различия та  изясняването на тези процеси не е лесна работа - но изворовият материал има първостепенна роля но и не бива да се абсолютизира имам в предвид наличието на много богатият етнографски материал с който може да се работи.Относно изворовият материал-  освен посочения по горе Мидхад паша който като висш османски чиновник  е бил на ясно с етническото многообразие  на империята освен Баучер интерес представлява труда на Ами Буе-Европейска Турция-Париж 1840г.по късно Иречек и Шкорпил също потдържат подобно схващане -но безспорно османските исторически документи дават ясна картина на нещата в часност преведен -Регистър на Джелепкешаните -дава извесна представа за развитието на ислямизационният процес на определени селища.

fotakiev

 • Guest
Ynt: Произход на помаците
« Reply #9 on: April 28, 2009, 14:11 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Zdraveite!kakto vijdam imadosta versii za islqmiziraneto na pomacite.Tezata za neravnostoinototo polujenie nqkak si  e mn.kriva spored men.Iskam na kratko da vi spomena nqkoi istori4eski fakti,otnosno otno6enieto na osmancite kam balgarskiq narod.Nai ve4e kam religiqta im.ako osmancite sa imali za cel islqmiziraneto na balgarskiq narod,togava kak 6te si obesnite desetkite 4erkvi i manastiri ,koito postroeni po tqxno vreme.naprimer RILSKI MANASTIR ,BA4KOVSKI.4erkvata sveta nedelq v sofiq.dosta ot togava6nite upravnici sa pomagali za izgrajdaneto na xristiqnski xramove.naprimer 4erkvata v gr.bansko e podarak i do dnes stoi polumeseca na vxoda i .a znaete li istoriqta za izgrajdaneto na rilski manastir.ili mojete li da mi poso4ite ena 4erkva ili edin manastir v takiva razmeri da sa postroeni prez vremeto na komunizma ili predi tova.
Na mnogo mesta Mohammed e kazval, da se paziat i ovajavat hristianite.I dnes si stoi  v Sinai manastira sveta Ekaterina.Oshte ot  togava se pazi manastira i monasite nepokytnati ot musulmanite.Toi samiat se e poznaval i e uvajaval  monasite.
Za 500 godini v Bylgaria, sa se smeniali dosta sultani.Niakoi sa gledali tozi primer a niakoi sa gledali drug primer ,kydeto vseki nevernik..........
 
P.P.Rilski manastir e postroen mnogo predi idvaneto na osmanliite.

fotakiev

 • Guest
Ynt: Произход на помаците
« Reply #10 on: April 28, 2009, 14:41 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Тезата не е крива, но ако я гледаш на криво така и ще я видиш.Неравностойното положение м-у мюсюлмани и християни в една държава теократична по своят характер даже не подлежи на дискусия, но към това като прибавим обилният изворов материал за това то нещата стават пределно ясни.Тезите който са интересни за мен, са тезите за произхода и тезите за начините на преминаване към ислямската религия.За мен тезата че помаците са турци забравили езика си след освобождението е смехотворна те са говорили този си език винаги и това даже не заслужава коментар.Тезата за полският произход плод на времето си също е несъстоятелна.Тезата за арменският произход е интересна ,но също несъстоятелна, не че в родопа планина и по другите краища на българското землище не са настанявани арменци еретици - манихеи ,павликяни ,тондракити и др.но те навсякъде са асимилирани от многоброиното местно население почти без следи.Тезата за самостоятелен етнос е съвсем нова ,тя заслужава по сериозен коментар -относно причините за възникването на такава теза и въпросите свързани с етнообразуващите фактори на това сега не искам да се спирам.Що се отнася за причините за приемането на исляма то изворите разкриват различни причини, за това съществуват извори за насилствено и доброволно приемане ,но при всички случаи в Османската империя приемането на ислямската религия  е било начин за  издигане в обществото и свързаното с това подобряване на битието като цяло на приелия религията -па макар някъде това да означавало само премахването на някои конкретни данъци като да речем поголовният за християните данък джизие.Разбира се аз съм наясно че въпроса не е толкова повърхностен и лесен за изясняване причините и интензивноста през различни периоди на съществуване на османската държава  са различни повлияват се както от вътрешни така и от външни фактори а и в самите общности съществува различие било от времето на приемане било от регионални различия та  изясняването на тези процеси не е лесна работа - но изворовият материал има първостепенна роля но и не бива да се абсолютизира имам в предвид наличието на много богатият етнографски материал с който може да се работи.Относно изворовият материал-  освен посочения по горе Мидхад паша който като висш османски чиновник  е бил на ясно с етническото многообразие  на империята освен Баучер интерес представлява труда на Ами Буе-Европейска Турция-Париж 1840г.по късно Иречек и Шкорпил също потдържат подобно схващане -но безспорно османските исторически документи дават ясна картина на нещата в часност преведен -Регистър на Джелепкешаните -дава извесна представа за развитието на ислямизационният процес на определени селища.
Mnogo si prav,ne triabva da se gleda povyrhnostno.
Naistina tezata za symostoiatelen pomashki etnos e syvsem nova.V raioni kato severna Gyrcia ili  selata v Bylgaria(Breznica,Kornica,Lyjnica i niakoi drugi) e syvsem obiasnima, zashtoto se nalaga ili ve4e se e nalojilo 4e sa turci.Imaiki vpredvit turskoto mislene,4e bylgari sa samo hristianite...idva momenta v koito horata ne priemashti se za turci se opredeliat kato pomaci.Ot tam idva, 4e ima 3 naroda:turci,bylgari i pomaci.I ako gledame naistina nadylboko, po tazi syshtata logika mnogo ot turcite v Bylgaria sa si isliamizirani bylgari i narod turci vsyshtnost e vsi4ki musulmani v imperiata.Zashtoto vsi4ko jivo v Osmanskata imperia, koeto e bilo musulmani se e nari4alo turci.

Offline RIBNOVO

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 190
Ynt: Произход на помаците
« Reply #11 on: April 28, 2009, 18:35 »
Zdravei abc kogato 4ovek kazva nqkoi istini ne ozna4ava,4e se evqva kato advokat na nqkogo.Ako trqbva da sam po to4en 4esto advokatite za6titavat klientite si dori kogato te sa zagubili 4ove6koto v tqx.

Offline RIBNOVO

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 190
Ynt: Произход на помаците
« Reply #12 on: April 28, 2009, 18:38 »
otnosno rilski manastir pojelavam vi da se pointeresuvate koq e pri4inata dovela do nastoq6tiq mu vid

fotakiev

 • Guest
Ynt: Произход на помаците
« Reply #13 on: April 28, 2009, 18:59 »
You are not allowed to view links. Register or Login
otnosno rilski manastir pojelavam vi da se pointeresuvate koq e pri4inata dovela do nastoq6tiq mu vid
Ako iskash da kajesh, 4e musulmani sa spomognali za vyzstanoviavaneto mu,  shte ti poviarvam.Daje shte ti kaja 4e ima manastiri koito izcialo sa postroeni ot turci.Oba4e i ne zabraviai, 4e poniakoga syshtite manastiri sa razrusheni i vyzstanoveni ot musulmani...kolko stranno...

Offline mirvam

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 327
 • Gender: Male
 • Помакът си е помак!
  • Ислям
Ynt: Произход на помаците
« Reply #14 on: April 28, 2009, 19:07 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Ako iskash da kajesh, 4e musulmani sa spomognali za vyzstanoviavaneto mu,  shte ti poviarvam.Daje shte ti kaja 4e ima manastiri koito izcialo sa postroeni ot turci.Oba4e i ne zabraviai, 4e poniakoga syshtite manastiri sa razrusheni i vyzstanoveni ot musulmani...kolko stranno...
Странно е, наистина, а колко джамии са унищожени и въстановени от християни?

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42