Български > История

ПОМАЦИТЕ И ТОРБЕШИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ

<< < (30/69) > >>

Metka:
Ok Nazmi, засега се разбираме.Темата е за книгата на Хусейн Мехмед.Имаме честа той самият тука да одговаря на въпроси директно.Това е уникалното на самият сайт.Автор на книга  одговаря на читатели.Това дори не се цени, а именно това прави сайтът жив и популярен.
Защото се правим на всезнайковци.
Тука даже е и Журналист от най четеното българско списание за политика. Списание което се чете задалжително като настолна книга от всеки български политик.
именно затова не искам за никой привилегий.Дори и зам мене независимо от факта че сам учил заедно с брат ти Абас.
Но  не искам привилегий  за Боян.
Той задава въпроси свързани с темата и е нормално да има коментари.Макар че истината е горчива но е истина все пак.Всякаква привилегия дискредитира модераторството и легитимира лицемерието.
Освен това е редно да кажем добре дошал на Джеф - селският на Боян , които Боян веднага обвини че е възпитаник от близкия изток.Разбира се емоцийте понякога се деструктивни, но на определено ниво са поносими.
Но въпреки всичко се оформя интересна дискусия  , Джеф - Боян Добрев -помак БГ - Българин.
Аз пледирам за уважение достойнството на всеки и въздържане от краини квалификаций.
Имам обаче усещането че някои иска като че ли тука да се клонира конфликт подобен на Янеяневата визита в село Рибново.Надвам се че тази дискусия ще бъде плодотворна и няма да има обидени.
Е дано поне лицемерието отстъпи на трезвия разум.

dim56:

--- Quote from: Българин on June 06, 2009, 11:04 ---Под българи разбирам цялата амалгама от народи, сформирали българската нация през вековете. В случая не намесвам религията. Имало ли е въобще в Родопите, включително и в западната им част, хора, които са се самоопределяли като българи преди оттеглянето на Османската империя?

--- End quote ---

От така зададения въпрос на Българин едва ли ще се получи резултат, който да доведе до пренаписване на историята. Това е по-скоро една анкета сред участниците във форума с възможни отговори да или не. Има достатъчно исторически извори, които да дадат отговор на въпроса. Аз, като лаик в тази материя, мога да кажа само:
Да, имало е българи в Родопите. През този период (7 - 19 в.) районът е бил подластен на три държави - Византийска империя, Българско царство, Османска империя. И местното население съответно са били поданици на тези държави, без да има обособени нации. Идва периода на Възраждането, което не отминава Родопите. И вече имаме хора, които се самоопределят като българи, но тук вече не може да не се намеси и религията - обединяващото е българин = (православен) християнин. Така се официализира разделителната линия между хората, базирана основно на религията. Това мое мнение може да са чисти глупости от гледна точка на знаещите, но въпрса беше именно да дадем мнение  ;)

Аз имам друг въпрос към знаещите: Защо помаци, горани, торбеши населяват предимно планински, трудно достъпни места, където условията за живот са мизерни  ??? Васил Кънчов предлага една теория, която не ми звучи задоволително...

pomak BG:
Метка аз със Българин не водя дискусия а с Христо Коин, ако не се бъркам хахаха. Българин както и Боян са само провокатори, те не са специалисти по история.

Василий Врач дед на богомили и павликяни учел селяните да не се покоряват на господарите, да не обработват нивите им, а да бягат в горите при богомилите. 

Serif mkd:

--- Quote from: Българин on June 06, 2009, 10:50 ---Ами Мустафа, аз като гледам тук версиите за произхода на помаците - също няма "никаква история, а само интерпретации на база лични предпочитания".

Зададох един много ключов въпрос, който може да бъде съществен за науката и за пренаписването на българската история. И чакам сериозни отговори от вас. Въпросът е:

ИМАЛО ЛИ Е ВЪОБЩЕ БЪЛГАРИ В РОДОПИТЕ В ПЕРИОДА 7-8 ВЕК - 19 ВЕК?

--- End quote ---

B'lgarin!najprvo oprosti sto jas odgovaram na tvoeto prashanje.Da ne bidam pogresno razbran no odgovorot o "NE". Vo Osmanskata imperija -a B'lgarija ,kako i cel Balkan e vo nejzin sostav od 1371-1912 -imalo Turci(site muslimani)G'rci(site pravoslavni)i Latini (site katolici) i "radikalno kazano"nemalo drugi nacii ,zasto nemalo drzavi.Na Zapd nacijata e (=)drzavata...i vo taa smosla odgovorot e "NE" ,ne samo za b'lgarite tuku i za site novi nacii =drzavi ...Togas bil vo optek t.n "Miletski sistem" Pozdrav.

Българин:

--- Quote from: dim56 on June 06, 2009, 15:28 ---От така зададения въпрос на Българин едва ли ще се получи резултат, който да доведе до пренаписване на историята. Това е по-скоро една анкета сред участниците във форума с възможни отговори да или не. Има достатъчно исторически извори, които да дадат отговор на въпроса. Аз, като лаик в тази материя, мога да кажа само:
Да, имало е българи в Родопите. През този период (7 - 19 в.) районът е бил подластен на три държави - Византийска империя, Българско царство, Османска империя. И местното население съответно са били поданици на тези държави, без да има обособени нации. Идва периода на Възраждането, което не отминава Родопите. И вече имаме хора, които се самоопределят като българи, но тук вече не може да не се намеси и религията - обединяващото е българин = (православен) християнин. Така се официализира разделителната линия между хората, базирана основно на религията. Това мое мнение може да са чисти глупости от гледна точка на знаещите, но въпрса беше именно да дадем мнение  ;)

--- End quote ---

Дим, благодаря за отговора. Към момента той най-много се доближава до моите виждания по въпроса. Но както виждаш - тук е пълен миш-маш по тази тема.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version