Български > История
ПОМАЦИТЕ И ТОРБЕШИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ
Българин:
Добри Чинтулов, изглежда, не е знаел какво е помак.
Dobrev:
--- Quote from: mustafa_b on June 16, 2009, 23:12 ---Бояне, това ли наричаш антибългарско?
Ами какво да кажем за тези стихове :
Думичката "душмане"(неприятели) бледнее пред расистките призиви в песента на Добри Чунтулов.
ПС- Песни с подобни текстове са нещо съвсем нормално за онези времена.
--- End quote ---
Мустафа,
Съгласен съм с това, че подобни текстове са били нещо нормално за онези времена, но защо постоянно се ровите там с Метка не ми е ясно? Какво целите да докажете?
fotakiev:
--- Quote from: Metka on June 16, 2009, 22:55 ---Ето текста на песента:
Шукри паша на Стамболъ,
на Стамболъ, джанам, на стол седи
на стол седи, каве пие,
каве пие, джанам, сълзи рони,
сълзи рони, люто калне:
– Проклят да е, джанъм, кьорав да е,
кьорав да е, Енвер оджа
що продаде, джанъм, турскай земе
що продаде на йоруменбия.
Издойдоха, мори, българето,
българето, душмането,
пристигнали, джанам, душманито.
Та фърлили на жените,
на жените, леле, фереджето,
а па мъжето, горки, фесовето.
Стари йора изгубили,
изгубили, горки, потопили.
Малинки моми излюбили,
мальки моми, млади жени.
Мальки деца покърстили
покърстили, горки, поробили,
поробили, всичко потопили.
Та подунал долян вятър
издойдоха, леле, гърчотия,
престигнали в Ниврокопа,
от Ниврокопа, леле, я в Лажница,
от Лажница, я в Корница,
от Корница, леле, във Брезница.
Избягали душмането,
надянали, жени, фериджето,
а па мъжето, горки, фесовето.
Тая случка сай случилъ,
през 12-та, брей, годинъ.
И до днеска, горки, турци си са
турци си са, горки, зордан турци.
--- End quote ---
Ако тази песен е от Брезница, показва колко малко не е достигнало на това село времето до освобождението да се турчеят днес.Толкова сте различни помаците от него край....толкова различни,че понякога си мисля за плагиатство на етнонима "помаци".И днес казвате ,че майчиниат Ви език е турски.И днес милеете за турското.И днес на преброяване се пишите турци.И днес показвате в сайта колко "обичате" българското или българщината..
Българин:
Фотакиев, турците са готини хора, аз съм израснал сред тях. Те едва ли подозират за всичко това. Може да не харесвам Турция, да не харесвам агресивната й политика на Балканите, да не харесвам и ислямистките й управници, да не харесвам и нашето крадливо ДПС, но българските турци са коренно различни от всичко това, на което ставаме свидетели тук. В този сайт.
Просто нямам думи. Не знам да се смея ли, да плача ли... И с Даниела Горчева, пардон - "Дилмана"... Лелеее, докъде стигнахме!
fotakiev:
--- Quote from: Българин on June 16, 2009, 23:41 ---Фотакиев, турците са готини хора, аз съм израснал сред тях. Те едва ли подозират за всичко това. Може да не харесвам Турция, да не харесвам агресивната й политика на Балканите, да не харесвам и ислямистките й управници, да не харесвам и нашето крадливо ДПС, но българските турци са коренно различни от всичко това, на което ставаме свидетели тук. В този сайт.
Просто нямам думи. Не знам да се смея ли, да плача ли... И с Даниела Горчева, пардон - "Дилмана"... Лелеее, докъде стигнахме!
--- End quote ---
Защо ми го казваш това?И аз харесвам турците и нямам против тях.Тук говорех за хора,който се наричат помаци а за мен се различават коренно от останалите помаци...Едиствено помаците от него край не крият българофобията и допреди 10 години се е вяло турското знаме.Това не означава, че са лоши хора , а показва личната им позиция.
И ако това е сайт на помаците и някой си води заключение за тях от тук, смятам че може много да се подхлъзне..
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version