Български > История

ПОМАЦИТЕ И ТОРБЕШИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ

<< < (47/69) > >>

daczo:
Други ереси в средновековна България.

В българските земи наред с богомилството намерили разпространение и други ереси. Още през ранното средновековие сирийски и арменски колонисти в Тракия пренесли манихейството и павликянството и силно повлияли върху формирането на самото богомилство. На много места богомили и павликяни образували смесени общини. Запазили се обаче и чисто павликянски центрове главно около Пловдив. През XIV—XV в. павликянски селища се появили и на север от Балкана. Част от павликяните по-късно били ислямизирани, а една голяма група около Пловдив и Никопол приела католицизма през XVI в.
От Западна Европа в България проникнало учението на адамитите, чийто български водач бил монахът Теодосий. Адамитите ходели голи подобно на праотеца Адам преди да бъде прогонен от Рая и изцяло отхвърляли всякакви социални и морални норми. Основното обвинение срещу адамитите, анатемосани на Втория търновски събор, било в разврат и „бесовска измама". Преследвани били и евреите, защото те отхвърляли божествената същност на Иисус Христос и неговата същност на Месия. По подобни причини били преследвани и близките до тях жидовстващи (от жид — юдеин, евреин), които макар и християни, не признавали божествената същност на Христос, доближавайки се до древните юдеохристияни (назаряни и ебионити). С падането на България под османска власт голяма част от еретиците приели исляма или католицизма, които за тях били по-приемлива алтернатива от връщането в лоното на православната църква.

pomak BG:
Метка материалите са интересни, не го упреквай, за мен е интересно да ги чета. Имам само една забележка, че павликянството в Северна България не е от XIV—XV в. а от ХІІІ в.

Dilmana:

--- Quote from: Българин on June 16, 2009, 22:40 ---Ооооо, не съм толкова елементарен, за колкото ме мислиш.

"Агент Дилмана", или Даниела Горчева, няма значение... е интересна птица, която е на хранилка на едни други интересни хора. Въобще не я сатанизирам, напротив, оценявам по достойнство това, което прави. Тепърва ще се чува за нея. Метка, честно казано, чудя се на акъла ти - ти си сериозен човек, образован, пък... какви другарчета имаш. С теб явно си приличаме по много неща. И аз все се движа в едни компании... мани, мани.

Иначе, благодаря за поканата. Ще се възползвам в най-скоро време и ще дойда в Брезница.

--- End quote ---
Я виж ти?
И откога "българин" стана синоним на клеветник?
 Хайде сега, уважаеми, или ще докажеш това, което твърдиш или ще се извиниш.
Хайде да те видим, бабаитино, дали имаш чест или ще продължиш да се правиш на мъж досущ Генко Гинкин под покривката на кревата? Ако отказваш да се извиниш, ще имаш ли достойнството да излезеш тук с именцето си, че да те повикам в съда и там да си докажеш клеветническите твърдения - чий агент съм и на чия  хранилка съм?
Или ще ми показваш виртуални  мускули по форумите, скрит зад анонимното "българин"?
В този случай ще си просто жалък страхливец, обикновен подлец и долнопробен клеветник.

Dilmana:

--- Quote from: Българин on June 16, 2009, 21:48 ---Дилмана, или Даниела Горчева, няма значение... Благодаря ви, че сте се загрижила за малцинствата в България и за техните права. България, за разлика от любимата ви Холандия, наистина е държава, в която има огромен проблем с етносите. Тук те са гонени, малтретирани, дискриминирани и т.н. И дума да не става - по никакъв начин не са представени във властта. Ама по никакъв начин. И след като България има такъв огромен проблем, вие явно имате огромен финансов проблем, за да разчитате на разни фондацийки, като "Роберт Бош".

Пожелавам ви успех в начинанията, както и плодотворна и доходна работа. Надявам се, че спите спокойно.:)

--- End quote ---

и този клеветнически цитат си запазвам на тоя "смелчага" с разголената бабаитска снимка. Анонимен мъж с ник "българин" срещу жена,която си стои с името под всеки написан ред и отговаря за него. Мноого мъжествено и мноого "българско"...наистина.
Че си и сложил девиз как съдбата обичала смелите. Интересно дали не иска да провери дали съдбата обича анонимните подлеци и  клеветници?

abc:
Ихааа

Не спирайте!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version