Български > История

ПОМАЦИТЕ И ТОРБЕШИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ

<< < (7/69) > >>

pomak BG:
Нямам сведение за тези хора Метка, но сега пред мен са Арабските извори за Българската история. Там на с. 36 пише следното Буржан (т.е. дунавските българи) нямат нито динари, нито дирхеми, а покупко-продажбата се извършвала срещу крави и овце. А между тях и византийците се сключвало примирие, буржуан плащат като им водят слуги измежду славяните и други като тях.
Също така там на стр. 43 пише че булгар са от типа на тюрките. Сведенията са от Абу а-Хасан ал-Мас'уди умрял през 956 г.

Друг арабски географ Шейх имам Шихаб ал Багдади роден през 1179 г. и умира през 1229 г.
съставил карта на света, която е свързана най-вече със земите на Европа, Азия и Северна Африка, в която (стр. 83-85) посочва славяните като сакалейетун и ги обозначава с № 14 и ги поставя в близоста до земята на булгар (Волжка България).

И в тези сведения славяните се разграничават от булгар, което си е очевидно, че двата народа са коредно различни народи и няма как да ги вземем под общ знаменател, поради политическа или каквато и да е гледна точка, само защото на някой хора така им се иска.

Metka:
Ok благодаря ти.
Искам обаче да те питам и друго.
Защо някой нови великобългарски шовинисти твърдят че думата славяни значи не племе а роби?
наистина лие така в арабските извори с които разполагаш?
Онези казват че славянството е измилица на руснанице после легитимирано от комунистите с цел  великоруски хегемонизъм.

pomak BG:
Не е така Метка, както виждаш нито в гръцките извори за българската история, нито в арабските извори за българската история, дори и в онова което е посочил опонента ми не се говорят подобни работи. Това са си тяхни измислици.

mustafa_b:

--- Quote from: Metka on May 11, 2009, 19:34 ---Ok благодаря ти.
Искам обаче да те питам и друго.
Защо някой нови великобългарски шовинисти твърдят че думата славяни значи не племе а роби?
наистина лие така в арабските извори с които разполагаш?

--- End quote ---

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1784.0.html

Метка, прегледай тази книга. Ибн Фадлан бърка волжките българи със славяните. Това означава, че не може да се разчита на арабските източници по отношение дефинирането на термина "славяни".

Но иначе книжката е много интересна. Дава много ценна историческа информация за няколко народи през 10 в.

Metka:
Всъщност аз имам безброй въпроси към тебе.
Знаеш че не сичко което си писал в книгата си , като историк допускаш да има и въпроси към тебе и отричане на някой неща.
Аз разбира се повечето неща ги приемам.
Но имам един друг въпрос:
Това че цитираш арабски автори , много шовинисти те атакуват и те обявяват едва ли не за "пропагандатор на особено опасен вид ерес ";D
Кажи ми не се ли страхуваш от клеветите им?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version