Български > История
ПОМАЦИТЕ И ТОРБЕШИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ
Metka:
--- Quote from: pomak BG on November 07, 2009, 17:50 ---Още един добър отзвук за книгата ми.
Уважаеми г-н Х. Мехмед,
Пиша Ви OT слънчева Калифорния. Преди години преподавах арменски език в Софийския университет.
Приятно ми беше да се запозная с книгата ви за помаците и торбешите в интернета:
Похвално е, че сте извършили това голямо изследване и сте
допълнили една съществена празнина. Милчо Иовков и др. изследваха предимно павликяните - католиии.
Книгата ви сигурно е много търсена и аз бих си купил, ако я имате тука.
Ha стр. 31, в изречението, в което cе говори за павликянскоарменските гробища има някаква несъгласуваност Ha изречението.
що се касае до името "помак'", аз имам друго обяснение.
ще ми бъде приятно, ако имате възможност да ми cе обадитс пo електронната поща. Aдресът ми е: ……..
С най-добри пожелани-я,
доц. д-р Едуард Селиан
26.10. 2009 г.
С въпросното лице влязах в контакт чрез ел. пощата. Някога ако прочете писмото си в нета, трябва да знае още нещо, че съм му благодарен за отзвука.
--- End quote ---
Huseyn, az may sym se sreshtal s tozi 4ovek na edna konferenciq posvetena na pravata na 4ovekq nqkyde kym 1997 godina v Bistrica, Sofiq.
Sled kato pro4etoh moqt doklad, toi doide i me pozdravi .
Posle za moe u4udvane mi predloji sytrudni4estvo i pomosht za pisane na istoriq na Pomacite, kato vmetna za pavlikqnstvoto.
Az otkazah poradi drugi angajimenti, no go zapomnih dobre.
Toi togava beshe predstavitel na Armenskata obshtnost v Ekspertiqt syvet po etni4eski i Demografski prou4vaniq kym Ministerskiqt Syvet.
Ako e toi zna'i ne gresha i go pozdravi ot mene ;)
isa71:
Изгубената идентичност гораните Косово
Nazmi:
Книгата на Хюсеин Мехмед и темата тук е една от най-посещавани в сайта на помак.еu . Аз имах възможноста благодарение на автора и и на Фицинка да се насладя на помашките песни от Ловешко/ Махмудова майка"...други/ са наистина дето се вика от извора.Сега предстои втора книга на нашия уважаван историк,и е пред завършване.Всеки който иска може да подпомогне от сърце труда на Хюсеин Мехмед.Книгата му и диска изпратен ми е тук в САЩ,дал съм ги да четат,обещал съм да помогна за издаването на втората книга ,малко търпение.. ;).Отделно тези дни ми попадна една друга книга" Нашенци в Косово и Албания" на Таня Мангалакова.Книгата е за гораните-Помаците на Шар планина живеещи в Косово,Северна Албания и Западна Македония..Авторката е живяла в с.Брод в Косово,както и в с.Борие Албания.Особено ценни в книгата са автентични народни песни от Косово и Албания/." Нашенци в Косово и Албания"
Гораните в Албания
Гораните 1
fotakiev:
Гораните 2
Nazmi:
Не знам защо но тази тема е много важна като значение и исторически материал,Обхваща за нас помаците в различен етап от периода в 19 век. В началните страници е описано всичко с исторически документи!
Авторите заслужават огромна Благодарност за труда им- Хюсеин Мехмед/ pomak BG,Onder...
Съдържание
ПРИЗНАНИЕ /ВМЕСТО ПРЕДГОВОР/...........................................................3
Aспекти на идентификационната и терминологична проблематика на
населението в темата...........................................................................................7
Идентификационни аспекти на населението................................................7
Контактите на арабите с населението на Балканския полуостров през
VII-X в...7
Контактите на селджуците с населението на Балканския полуостров
през ХІ- ХVІ в............................................................................................12
Създаване и укрепване на Османската империя и приноса и в
разпространението на исляма в Мизия, Тракия и Македония..............17
Терминологични аспекти на населението...................................................36
Помаците от Руско-османската война 1877-1878 г. до навечерието на
Балканскатa войнa 1912-1913..........................................................................42
Помаците в Източна Румелия.......................................................................42
Помаците в Княжество България................................................................53
Помаците останали на територията на........................................................64
Османската империя след подписването на Берлинския договор от
01.07.1878 г...64
Помаците по време на Кресненско-Разложкото въстание от 1878 г. и
Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г....................................78
Помаците в периода 1912-1923......................................................................84
Помаците по време на Балканската война от 1912 г..................................84
Покръстването на Родопите и Беломорието (1912-1913)..........................89
Помаците по време на Междусъюзническата война от 16.06.1913 г.........101
Помаците от навечерието на Първата световна война до края на
управлението на БЗНС....................................................................................119
Помаците в периода 1924-1944 г...................................................................126
Помаците в периода 1924-1934 г...............................................................126
Помаците в периода 1934-1939 г...............................................................138
Помаците в периода от началото на Втората световна война до 1944 г.
...138
Бележки...169
Изворна литература.........................................................................................181
http://img524.imageshack.us/img524/5750/hmehmed.jpg
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version