Български > История

ПОМАЦИТЕ И ТОРБЕШИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ

<< < (19/69) > >>

Metka:

--- Quote from: EVROPOMAK on June 05, 2009, 11:32 ---Ам, да ни станува дума случейну, не за "нововъзроднетъ" "Чарква", ам за унува месту диету адно времи ие ималу "ЧАРК" - "Чарка", дету ай сй лочьети водица, а ие дету близу пу надольнищету наскору, са напривиле адин пу-мудерин "ЧАРК- ВЕЦ", де, нещу сай обаркувам!   ;D  :D  ;)

--- End quote ---

Изобщо не са обърковаш, в Брезница има такава известна местност която се казва - "Чарка".
Там в момента се правят пет ВЕЦА.

Но интересното е друго.
Около село Брезница има над пет антични гробища.В тах не броя османските, те са отделно.
В античните гробища няма запазени християнски реликви.
Самият гроб е облицован с тухлени тикли, покрит с голяма каменна плоча.Например в местноста "Продан дол" аз лично съм виждал такива гробища. Интересно е че зад главата на мъртвеца , на тиклата зад нея има изобразен някакъв символ които ме учуди и не можах да рабера какъв е.
Символът представлява една черта със формата на полуокръжност, обърната с рогата на горе, подобно на полумесеца слаган на върха на всяка джамия.
Един ден като си ида в село обещавам че ще направая и снимка, ако сред иманярите е имало достатъчно индивиди които са запазили тиклите без да ги чупят.

Та освен мислуманските и антични гробища и селища има и една  много интересна византийска крепост, на която основите са разкопани грижливо от иманярите.Има и останки от византийски християнски храм.Намира се в местноста "Градища".
Разбира  се за предубедените като Боян или пък за възродителите фантазийте им са че това е "истинска българска църква" .
Но това е доказано че не  е така разбира се.

Монетите които аз съм виждал са от периода на Византия известен като - "Милениум", период около 200 години когато са печатани монети на които има буквата "М".Идете в София на античния пазар и ще ги видите.

Докато Боян набързо е решил идентичноста на целукупните  селчанските предци, ние брезничани предпочитаме да сме по предпазливи.
Защото няма кои да ни го прости.
Говоря за пройзхода а не за гражданството.И моля Боян да не бърка тези неща, когато говори за нас.

djef:
благодаря Метка за инфото,което ми даде.Сега нямам много време,готвя се за джума,но след обяд или най-късно довечера ще има доста неща за "истините" на Боян.На първо четене, Шуров не е историк и аз намирам книгата му за свободно съчинение без историческа тежест.Къщата на Нейзи Парпулев със сигурност не е строена в края на 80-те. Тя е в края на селото,на стръмен склон над един дол.Не съм много сигурен, че в древността или по-близкото минало хората ще строят там в пущинака църква, джамия или каквото и да било.И никога не са откривани останки от църква или каквато и да е религиозна сграда от миналото в с. Селча!Самият Парпулев е сват на Шуров-големия син на Парпулев е женен за дъщерята на Шуров.А селото не се състои само от две махали.Чяркова се нарича така,защото през 1913 г. по време на единия от многото възродителни процеси извършвани върху помаците на края на тази улица(края по онова време) в имамвата къща папазите са покръствали насила моите прадеди!от там носи името си тази махала!Вместо Боян да прави заключения за цялото село, нека разкаже за неговия род,един от големите в селото.И да обясни как така само неговото семейство(баща му и чичо му) приемат тази версия за помаците, а всички останали разклонения на рода му се определят като мюсюлмани и никога не са твърдели, че са потомци на християни!Даже възрастните мъже от рода му посещаваха редовно джамията докато можеха да ходят!

mustafa_b:
Недейте да омаловажавате труда на Боян ;) Той твърди, че всички помашки села имат християнски произход, не само Селча:

--- Quote ---Но за всички помашки села има доказателства за българския им християнски произход.
--- End quote ---

djef:
ами аз не съм чул,прочел или видял доказателства доказващи теорията му за съседните села.за да не бъда голословен в най-скоро време ще се постарая да ви посоча исторически извори, с които да опровергая твърденията му.

mustafa_b:

--- Quote from: Metka on June 05, 2009, 11:59 ---
Та освен мислуманските и антични гробища и селища има и една  много интересна византийска крепост, на която основите са разкопани грижливо от иманярите.Има и останки от византийски християнски храм.Намира се в местноста "Градища".
Разбира  се за предубедените като Боян или пък за възродителите фантазийте им са че това е "истинска българска църква" .
Но това е доказано че не  е така разбира се.

--- End quote ---

Метка, отдавна имам намерение да отида да снимам този "храм", ама все не ми остава време. Но ако се окаже църква, няма как да разберем дали е византийска или българска - и двете са православни. А има ли християнски храм наоколо, това означава, че в миналото са живеели християни по тези земи...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version