Author Topic: "Помашката железница"  (Read 39296 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline husein

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 237
Re: "Помашката железница"
« Reply #45 on: August 09, 2009, 08:49 »
За момента няма изгледи да се закрие.В момента вървят ремонтни работи на гарите Аврамово и Якоруда,като се смениха покриви,дограми,плочки,направиха се изолации и се измазаха,особено гара Яд стана много красива със резидавия си цвят.Очакват се съкращения на персонал,но времето ще покаже!

Offline Сидхарта

 • Historian
 • *****
 • Posts: 887
Re: "Помашката железница"
« Reply #46 on: August 09, 2009, 23:15 »
da se nadiavame 4e niama da bade zakrita zashtoto e vajna za visokia raion.

Offline husein

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 237
Re: "Помашката железница"
« Reply #47 on: August 09, 2009, 23:27 »
А и курортите са тук Банско ,Велинград,Семково и т.н.така ,че скоро няма да се закрие!  ;)

Isyankar

 • Guest
Re: "Помашката железница"
« Reply #48 on: August 25, 2009, 22:14 »
"Електронен вестник за Железопътна Инфраструктура" :

Атанас Шуманов: През три планини и седем общини се движи ретро влакът от гара Септември до Добринище

24/08/2009


През три планини и интересни природни пейзажи се движи ретро влакът от гара Септември до Добринище. Атанас Шуманов, началник на ЖП Локомотивно депо – град Септември, пред Радио „Фокус” – Пазарджик за теснолинейния път, който свързва двете гари, за влаковата композиция, която се води от парен локомотив и за броя на туристите, предпочели такова пътуване.


Фокус: Г-н Шуманов, разкажете ни най-напред за жп линията между Септември - Велинград и Добринище и ретро влакът, който се движи по нея?

Атанас Шуманов: Теснолинейката, т. нар. теснопътна линия, железопътна линия Септември - Добринище е с междурелсие 760 мм и дължината й е 124-125 км. Тя преминава през три планини – Рила, Пирин и Родопите и през територията на седем общини. Това са Септември, Ракитово, Велинград, Якоруда, Белица, Разлог и Банско. По трасето има 35 тунела, 12 гари и 11 спирки, между които се намира и най-високата гара у нас и на Балканския полуостров – това е гара Аврамово, с надморска височина 1267 метра. След края на войната, през 1919 г. с редица документи и в Народното събрание през 1920 г. е прието, за да се построи железопътна линия, която да възстановява българската икономика в резултат на войните, които са водени. Първият участък, който е построен и пуснат в експлоатация, това е Септември -Лъджене и той е открит на 1 август 1926 г. Впоследствие са пуснати в експлоатация и другите участъци – на 1 юли 1927 г. Лъджене-Чепино или това е Велинград-Велинград-юг, Варвара-Пазарджик, на 27 октомври, Чепино баня-Якоруда, на 12 декември 1937 г., Якоруда-Белица на 30 юли 1939 г., Белица-Банско на 3 март 1943 г., и последният участък е Банско-Добринище на 9 декември 1945 г.

Фокус: От кога тръгна ретро влакът и каква е машината, с колко вагони се движи той?

Атанас Шуманов: Идеята за провеждането на атракционните пътувания с подвижен музеен състав по теснопътната линия в участъка Септември-Добринище датира отдавна, но през април 2002 г. от музейните теснопътни локомотиви за реставрация, или т.е. за възстановяване на локомотив, е избран 60976. Това е локомотивът, който е с номер 609, а 76 означава, че е за междурелсие на 760 мм. Локомотивът е възстановяван в Депо „София”. Окончателното му възстановяване с боядисване и пускане в експлоатация става на 26 ноември 2004 г., когато е направена и пътна проба. На тази дата комисията постановява, че годността на локомотива е в нужните изисквания и се пуска в експлоатация. От 2004 г., 2005 г., 2006 г., 2007 г., както и тази 2008 г., и 2009 г. имаме заявки. Интересът е голям, тъй като самата линия Септември-Велинград-Добринище, както ви обясних, минава през няколко планини и общини с красиви местности. Локомотивът е произведен 1949 г. Говорим за парен локомотив. Възстановени са и три броя вагони. Те са с цел към него да се превозват и пътниците. Запазени са в автентичния им вид. Единият е второкласен вагон, а другият е първокласен и към състава на влака имаме възстановен един фургон, в който се помещават и радиоуредби за връзка с локомотива, парният, който е в експлоатация, парният локомотив.

Фокус:
Какви туристи проявяват интерес към пътешествие с ретро влак – българи, чужденци?

Атанас Шуманов: За този период от пускането на експлоатация всякакви любители на природата заявяват и пътуват с ретро влака, като се започне от чужденците – това са т.нар. лобисти, които са любители на природата и целта, основно, на пътуването им е заснемането на красиви местности, съвместно с движението на парния локомотив. Основно идват от Европа заявки, като имаме и едно предаване в ARD, немската телевизия. Също така заявките идват и от български любители.

Фокус: Откъде най-далеч са ви туристите?

Атанас Шуманов: Идвали са и от Япония - японският посланик. Идвали са и от Австралия. Имаме едно пътуване, което се прави септември месец, от участъка Септември-Велинград с парен локомотив. Там, във Велинград, се нощува, след което се пътува от Велинград до Добринище на следващия ден. Наистина стават много красиви, хубави снимки. Заявка имаше и на последното пътуване, което беше осъществено, на европредставители в България, както и самият италиански посланик, който изяви желанието да пътува в кабината на локомотива. Същият беше снабден с нужните документи, защото всички вие знаете, че няма право всеки да пътува, и то никой без да бъде снабден с такъв документ - самият италиански посланик. Така че интересът е голям. Надявам се и занапред да бъде такъв.

Фокус: Колко часа се пътува от Септември до Велинград и оттам до Добринище, ако не се прекъсва.

Атанас Шуманов: Пътуването от Септември до Велинград трае в зависимост от заявката на самите туристи, които заявяват пътуването, защото има места, на които се спира, връща се влакът назад и се правят снимки. Това всичко е свързано с време. Ако не се спира никъде, по простата причина, че и на гара Долене имаме зареждане с вода на парната машина, знаете, че е необходимо да се зареди с вода, не само да се хвърлят въглища, около час и половина – два часа спокойно може да се пътува Септември-Велинград без да имаме заявени извънредни спирания в участъка със снимки и фотопаузи.

Фокус: Специална подготовка на персонала, в смисъл машинистът, тези, които се грижат за движението на локомотива, имате ли и въобще как се отнасят хората от жп транспорта към едно такова занимание?

Атанас Шуманов: В самото локомотивно депо „Септември” има локомотивни машинисти, които са с квалификация за обслужване или возене на влак с парен локомотив, така са назначени хора, които са с тази правоспособност по поддръжката на локомотива. Знаете, че е необходимо да се полагат грижи, тъй като това е един локомотив, произведен 1949 г. Трудности има навсякъде, но при едно добро желание, при един професионализъм от страна на всички, които са свързани с ремонта, с експлоатацията, тест с обслужването на този влак. И, още един път казвам, при един добър професионализъм и желание, успешното пътуване става успешно. Туроператор, който организира пътуване с цял свят любители на фотосеанси, фотопаузи и обикновено то се прави така, че те пътуват с нормален парен локомотив. Говорим за нормално междурелсие от граница, от Драгоман, с парен локомотив, който е за нормално междурелсие, до гара Септември. Тук същите туристи се прехвърлят, това е съобразено съгласно разписанието и графика за движение на влаковете – се прехвърлят в нашия ретро състав и това става едно комбинирано пътуване от граница Драгоман до Септември, от Септември до Велинград, с нощувка във Велинград, след което на другия ден се пътува до Добринище или до Банско, в зависимост от тяхната заявка. Там ретро съставът остава и на другия ден се връща. А пък пътниците, понеже е доста интересно за тях, те пътуват с автобус до Велинград и на следващия ден те се връщат в ретро състава, който е на гара Септември за нормалното междурелсие, където продължават вече по участъка от Септември дали до Димитровград, Свиленград, до границата, или по маршрута от Септември през Пловдив за Русе и Търново натам. Това вече е по тяхна заявка.

Фокус: А каква е средната скорост, която може да достигне един такъв влак?

Атанас Шуманов: Скоростта на влака е около 30 километра/час, 27-30 километра/час. Знаете това са парни локомотиви, които се движат с такава скорост – 30-35 километра/час, има участъци, където се движи с 40 и това е максималната му скорост. При обслужването на влака е съобразено и участъци, в които трябва да се спира, говорим за гари, в които е необходимо на същия локомотив да му се направи мазане, така нареченото мазане на всички части, които са по механичната част. Знаете, че тогава се възстановява движението на самата механична част, защото трябва да има смазване на триещите части.

Фокус: Колко тона въглища хабите за едно такова пътуване от Септември до Велинград и от там до Добринище?

Атанас Шуманов: Това е различно. Не можем да кажем колко са точно, защото знаете, съобразено е също и със самия състав на влака. Имахме едно пътуване голямо, което беше също организирано и снимано и предавано по ARD телевизия, немската телевизия. Тогава групата беше около 250 души и в състава на влака бяха включени допълнителни вагони, за да може да ги съберем самите желаещи да пътуват. Така че това е относително. Не мога да ви кажа, защото всичко е свързано с нещата, които се пораждат впоследствие.

Ваня НИКОЛОВА

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: "Помашката железница"
« Reply #49 on: October 27, 2010, 00:29 »
 Една много интересна тема незнам защо бе занемарена.!?
 Става въпрос за прехраната на стотици,хиляди помашки семейства главно от Велинградско намиращи препитание от тази теснолинейка Добринище..Разлог..Света Петка,Велинград..Септември.
Не съм в течение,но  съм убеден че е душата на помака.
Навремето като студент в Пловдив пътувах много често до с.Пашово,беше ми драго да гледам как хората си говореха в задушните вагони,това за да преминеш в друг вагон между купетата като се минаваше си на открито :),във вагона гледаш носии, шарени,някой нарамил петел да продава,друг нарамил чувал картофи да продаде...какво ли не.
Колоритен народ помаци,шарени носии,тук можеш да научиш всичко за помаците.Искам да помоля съфорумниците ни които знаят да пишат докъде стигна проект за развитие или закриване на теснолинейката,има ли подобрение или съкращения и ликвидация.Все пак това е единствената жп.връзка от Пловдивско/ Септември /  до Добринище.
  За друга такава  надолу на юг Добринище- Гоце Делчев да не говорим.. ,остана само на хартия!
Който знае нещо  за помашката железница нека пише.. ;)
                                        Теснолинейката-спирка на най-високата гара на Балканите-с.Аврамово преди Юндола!                                   

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline sultan selim

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: "Помашката железница"
« Reply #50 on: October 27, 2010, 23:02 »
Всяка година през август теснолинейката Септември - Велинград - Добринище има рожден ден. За жепейците 1 август е важна дата, а историята на релсовия път - част от тяхната професионална съдба. Виктор Ангелов е един от дългогодишните служители на ЖП-гара Велинград. Днес, вече пенсионер, той припомня най-интересното от историята на теснолинейката:

Пътуването по теснолинейката Септември - Велинград - Добринище се превърна в атракция за много туристи и гости на страната ни. Влакчето, което по маршрута си се изкачва и слиза по силно пресечен планински терен, едва ли има равно на себе си по красота.
Тази линия е по-красива и от обявената за паметник на техниката известна теснолинейка в планината Хард в Германия.
От Септември до Велинград линията минава по дефилето на река Чепинска, пресича Чепинското корито, насочва се към Аврамовата седловина, разделяща Рила от Родопите. Влакчето преминава през много тунели, докато се изкачи на височина 1268 метра над морското равнище - на най-високата на Балканския полуостров гара Аврамови колиби. Линията прави осморка по трасето си, като за този участък, проектиран от френски инженер, е използвано муле да покаже точното трасе.
Десетки години по линията пътуват множество пътници и туристи, превозват се най-различни стоки - до времето, когато голяма част от тези дейности се иззе от автотранспорта. Години наред жп-линията е най-важната и удобна връзка между Пазарджик и Разлог. Но с намаляването на пътниците са закрити и някои гари като Цепина, Света Петка, Черна Места и Велинград-юг (Чепино), която е закрита през 1993 г. и сега е само спирка. Най-рано е закрита линията Кочерино - Рилски манастир.
Строежът на жп-линията Септември - Добринище започва през 1921 г. За 5 години, при тежки планински условия и с примитивна техника, трасето стига до село Лъджене. Първоначално релсите са тип ЧБР с маса 19.91 кг/м с междурелсие 760 мм. Предложението на инж. Николов за междурелсие 1000 мм след дълги спорове не се приема. През 1955 г. релсите са сменени с тип РПШ с маса от 31.18 кг/м. През 1958 г. релсите вече са тип Р-49 с маса 49 кг/м.
Линията започва да работи с локомотиви и вагони, взети от линията Червен бряг - Оряхово.От 1928 г. в експлоатация са 4 парни локомотива от серия 500-76, произведени в Полша. След това са доставени локомотиви серия 600-76, които се ползват до идването на дизеловите мотриси. През 1942 г. са доставени 3 дизелови мотриси, а през 1952 г. още две, купени от Унгария. През 1966 г. са закупени 3 локомотива от Германия и 7 от Румъния. Парните локомотиви са спрени от движение.
В строежа на линията, в участъка Септември - Лъджене, са участвали руски белогвардейци. В участъка Лъджене - Банско са работили фрунски инженер и пленени немски войници, свалени от самолет 70-2.
Едновременно със строежа на линията са строени и гарите. Гара Чепино е построена с доброволен труд и средства от населението на два етажа. Гара Лъджене е била едноетажна постройка с 3 стаи. Трасето на линията не е минало през Каменица, защото не са си дали имотите и тогава между селата Лъджене и Каменица било направено шосе. Преди откриването на гарата в Лъджене каменските първенци видели, че е поставена табела “Гара Лъджене - Каменица”. Обидили се и казали, че ако Каменица не мине отпред, те няма да присъстват на откриването. Желанието им било изпълнено.
На някои от гарите по линията били построени водни кули - Банско и Велинград, а на Долене, Света Петка и Якоруда - водни кранове, откъдето парните локомотиви се зареждали с вода.
Линията е завършена през 1938 г. Сам цар Борис III карал влака до Добринище. Многобройно население се стичало на гарите да види двете чудеса - цар и влак. На гара Якоруда царят бил посрещнат от Каменската духова музика.
През годините много хора във Велинград са свързали съдбата си с теснолинейката, която е изиграла огромна роля и за развитието на Чепинския край. Днес парното влакче е една от най-интересните атракции, които можем да предложим на туристите.

 
 
 

 
 

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: "Помашката железница"
« Reply #51 on: October 28, 2010, 05:21 »
  Благодаря братко,Селим!
  Историята по горе която си разказал е много полезна,защото съм сигурен,че тази железница десетки години дава прехрана на помашките семейства.
Искаше ми се да разберем какво е днешното състояние на теснолинейката,ще се закрива ли,закриват ли се гари,съкращение на персонала..? Питам понеже скоро разбрах,че за 10 махали по Велинградско само една линейка има дежурна,както и това че искаха да закрият тази линия-единствена връзка в Родопите,.
Нека народа там защити това защото нито в Смолян или Гоце Делчев има транспортна връзка с вътрешноста на страната!
Линията Септември-Велинград-Добринище    ТРЯБВА    [/b]  да остане,това е един поминък на помаците от Велинградско!


 
               

Offline sultan selim

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: "Помашката железница"
« Reply #52 on: October 28, 2010, 20:05 »
Изява   има  само  когато  има  предизборна  кампания   и  трябва   дасе  изльже   народа

Offline deniz7

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 201
Re: "Помашката железница"
« Reply #53 on: October 28, 2010, 20:13 »
Незнам как още нее фалирала? няма никъкъв контрол  съвестния пътник го правят на балък, неможе билетчето да струва 1,50 за него а несъвестния да даде на кондуктора 50стотинк,и и откъде ще има приходи железницата? е така ще останат малко балъци

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: "Помашката железница"
« Reply #54 on: November 01, 2010, 05:34 »
   Най-необичайната екскурзия - пътуване с влакче през Рила, Пирин и Родопите с пикник 

   
 Днес, 1 ноември 2010   65 прочита

170 ученици от VII СОУ и IХ ОУ в Благоевград и от училища от Сандански, Самоков, Гоце Делчев и София заедно с родители, учители и близки се възползваха от една от най-атрактивните оферти на туристическа агенция “Оазис А” -

екскурзия с влакче по теснолинейката Добринище-Септември, и за два дни замениха еднообразното ежедневие с един съвсем различен свят на забавления, купон и удоволствия, съчетани с невероятната природа и чистия въздух на три планини - Рила, Пирин и Родопи. Идеята да се разкрие красотата на един от най-живописните райони в Европа от Банско до най-високата жп гара на Балканите Аврамови колиби
хрумнала преди време на собственика на туристическата агенция Васил Ангелов след поредно пътуване до гр. Будва в Черна гора.

По нищо живописният и невероятно красив участък, през който минава теснолинейката от Добринище до Септември, не отстъпва на гледките, които се разкриват по пътя до Будва, но малко хора в България са се докосвали до уникалната панорама, която разкриват Пирин, Рила и Родопите само в едно пътуване за около 2 часа. Да не говорим за удоволствието от самото пътуване, от спирането на “всяка керемидка”, както се шегуват за провинциалните гарички, които носят духа на спокойствието и безвремието, тотално различен от вечно забързания град. Усещане за вечност и непреходност пък даряват вековните гори и ширналите се огромни поляни, ниви, в които щъкат стопаните и нещо работят - сякаш всичко е кадри от филм, който гледаш на живо и вдъхваш аромата му.
За да е пълно удоволствието за днешните млади хора, които трудно се откъсват от компютъра и още по-трудно свалят слушалките от ушите си, туроператорът се е погрижил преходът да е плавен: ден преди пътуването с влак групата нощува в планината и се отдава на веселие и танци в специално организирана дискотека. Няколко хотела в Банско, както и хотел “Кукер” в местността Предел партнират на ТА “Оазис А” в осигуряване на комфорта и удобството на екскурзиантите, включвайки към купона вечеря и закуска.

Идеята за тази екскурзия и реализацията й са перфектни, много умело организаторите са съчетали забавленията за децата с трупането на нови знания за природата, географията и историята, откровен бе пресаташето на ЮЗУ Крум Михайлов, който придружи внука си Кристиян и приятелите му, ученици в VII СОУ “Кузман Шапкарев” на последната състояла се екскурзия преди дни. Класната на IV “б” клас Виолета Стойчева обгрижваше децата през цялото време, но без да ги задушава с вниманието си, а урокът по природолюбие и природознание, който тази невероятна педагожка изнесе в гората край Аврамови колиби, бе показно как трябва да възпитаваме бъдещето на нацията ни, впечатлен е и самият собственик на туристическата агенция Васил Ангелов.


С българския химн и националния трибагреник посрещат участниците в екскурзионното пътуване на последната спирка Аврамови колиби. Звучни родопски песни изпълват въздуха, докато децата се забавляват около цвъртящите скари и хапват току-що изпечена скара, гарнирана със сокове и безалкохолни, а възрастните вдигат наздравица за неповторимото изживяване, което са имали. В късния следобед с автобуси всички се прибират по домовете си и се заричат при първа възможност отново да преминат същия маршрут.
                                                                 Източник-Струма 1.11.2010 днес!

Offline EuroDance

 • Candidate member
 • *
 • Posts: 1
Re: "Помашката железница"
« Reply #55 on: January 24, 2011, 11:50 »
От актуално интервю на министъра на транспорта Александър Цветков за вестник "Телеграф":

Quote
- Ще закриваме ли жп линии?
- Има линии, които са губещи, но се поддържат. Ще дам за пример теснолинейката Септември-Добринище. Тя генерира над 5 млн. лв. загуба на година - пари,които се поемат от държавата. Нашата цел е не да я закрием, а да я отдадем на концесия. Надяваме се тя да предизвика интерес, защото е голяма туристическа атракция. Ако няма инвеститор обаче, вероятно ще трябва да я закрием. Товарните линии пък които обслужват конкретни предприятия, ще бъдат дадени за стопанисване на самите тях. Ако не се съгласят, ще ги закрием.

Не допускайте да бъде закрита теснолинейката! В днешно време кой ли се вслушва в мнението на хората, но преди време искаха да закриват жп линията Кюстендил - Гюешево, но живеещите покрай тази линия се вдигнаха на протест и успяха да спасят нерентабилната линия от закриване. В случая всичко зависи от вас, не позволявайте да унищожат една от най-атрактивните жп линии у нас - Септември-Добринище!

Offline Сидхарта

 • Historian
 • *****
 • Posts: 887
Ynt: "Помашката железница"
« Reply #56 on: January 24, 2011, 20:43 »
Не мога да не се съглася с думите на министъра, че теснолинейката е голяма туристическа атракция.
Освен туристическа атракция обаче, нека да напомня, че тя е важен  транспортен възел особенно за тн.висок район от Велинград ,та до Добринище.
Закриването и, ще бъде една голяма крачка назад за целият регион през който преминава.
Дано се намери концесионер.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: "Помашката железница"
« Reply #57 on: January 19, 2016, 20:33 »   
Реновираният влак "Юндола" пое тази сутрин към Добринище
19 Януари 2016 12:00.
"В 8 часа и 25 минути от първи теснопътен коловоз ще замине пътнически влак 16130 "Юндола" за Варвара, Велинград, Якоруда, Разлог, Банско и Добринище!" - за поредно утро с тези думи в жп гара "Септември" съобщиха на пътуващите за минаващия сутрешен влак по теснолинейката.

От днес композицията, включваща локомотив и четири вагончета, се движи с изцяло реновиран вагонен състав, пише You are not allowed to view links. Register or Login. Преди дни излезе четвъртият от общо 8 теснопътни пътнически вагони, които БДЖ ремонтира във „Вагоноремонтен завод – 99″ АД – гр. Септември. Така цял един състав е готов.До вчера реновираните вагони пътуваха на други влакчета по планинското трасе. От днес те ще обслужват само най-туристическия и населен влак по линията – „Юндола“ Септември – Добринище – Септември.Новите вагони имат плъзгащи се прозорци, което позволява на туристите да гледат свободно през тях и да правят снимки – възможност, която липсва на другите вагони. Освен това романтиката в салона на вагончетата се допълва от светлосини пердета с надпис „БДЖ“.
Червеният плюш по седалките и съвременното осветление придават усещане за комфорт на пътуващите. Външният вид на возилата също е променен, по-точно цветовете, в които са боядисани. Вместо досегашното тъмнозелено, типично за теснолинейката, новите вагони са боядисани в червено и бяло, като така те ще се отличават през годината, когато природата се раззелени и влакчето потъне в нея.По молба на Кристиан Ваклинов – радетелят за теснолинейката, и със съдействието на служителите във Вагоно-ревизорски участък – Септември, 4-вагонният състав е прехвърлен да обслужва само туристическия влак „Юндола“ – от днес.„Искрено благодаря на началника на ВР участъка – Муса Гагъмов, който реагира светкавично на молбата ми и направи така, че новите вагони да пътуват с този влак!“, каза Кристиан Ваклинов.

Композицията заминава от Септември всеки ден в 8:25 ч., пристига във Велинград в 9:55 ч., в Разлог – 12:47 ч. и пристига в Добринище – 13:20 ч. Влак „Юндола“ се връща от Добринище в 13:55 ч., от Разлог в 14:25 ч., от Велинград в 17:09 и пристига в Септемрви в 18:35 ч.
Връзката от Пазарджик за този влак е в 7:43 ч., а на връщане в 18:51 ч. от гара Септември.
Пътуването от Септември до Добринище струва 6,50 лв. You are not allowed to view links. Register or Login

  П.С.:-  Стари кадри от 2010г от теснолинейката Септември-Велинград-Добринище,или помашката теснолинейка.
Красота на природата.


You are not allowed to view links. Register or Login

 

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: "Помашката железница"
« Reply #58 on: January 19, 2016, 21:02 »
Теснолинейката е единствена на Балканите,строена по германски проект и изпълнена главно от Помаци от Велинградско и региона,при това всичко на ръце,през три планини.Това го може само нашего брат отрудения помак.Германците са имали абсолютно доверие на тези хора.


 Атанас Шуманов: Теснолинейката, т. нар. теснопътна линия, железопътна линия Септември - Добринище е с междурелсие 760 мм и дължината й е 124-125 км.
Тя преминава през три планини – Рила, Пирин и Родопите и през територията на седем общини. Това са Септември, Ракитово, Велинград, Якоруда, Белица, Разлог и Банско. По трасето има 35 тунела, 12 гари и 11 спирки, между които се намира и най-високата гара у нас и на Балканския полуостров – това е гара Аврамово, с надморска височина 1267 метра. След края на войната, през 1919 г. с редица документи и в Народното събрание през 1920 г. е прието, за да се построи железопътна линия, която да възстановява българската икономика в резултат на войните, които са водени. Първият участък, който е построен и пуснат в експлоатация, това е Септември -Лъджене и той е открит на 1 август 1926 г. Впоследствие са пуснати в експлоатация и другите участъци – на 1 юли 1927 г. Лъджене-Чепино или това е Велинград-Велинград-юг, Варвара-Пазарджик, на 27 октомври, Чепино баня-Якоруда, на 12 декември 1937 г., Якоруда-Белица на 30 юли 1939 г., Белица-Банско на 3 март 1943 г., и последният участък е Банско-Добринище на 9 декември 1945 г.

В днешно време теснолинейката е атракция за туризма- Лъджене,Варвара,Банско ски туризма...!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42