Български > Bестник
Турция по пътя към членство в ЕС
Subeyi Kurt:
Най-трудолюбивите страни в света
8. Турция - 1877 часа на човек в годината
В турските училища доскоро децата се кълняха: „Аз съм турчин, аз съм справедлив, аз съм трудолюбив“. И макар заплащането на младите служители да е ниско (около 10 долара на час), тези, които работят много, имат наистина добри перспективи. В Истанбул, финансовата столица на Турция, има почти 30 милиардери. В източната част на страната обаче спадът на стандарта на живот е видим, включително по-високата безработица.
http://novinar.bg/news/naj-trudoliubivite-strani-v-sveta_NDY0NDszMw==.html
Rasate:
Християните станаха най-преследваната религиозна общност.
Малайзия, Нигерия, Иран и Сомалия са само малка част от страните, в които християните се страхуват за живота си. Според протестантската църква в Германия християните са най-често преследваната религиозна общност.
Почти 80% от всички случаи на религиозни преследвания в света се падат на християните
Сега църквата реагира на тази ситуация като обяви тази неделя за "Ден в подкрепа на потисканите и преследвани християни".
28 февруари 2010 - ден в подкрепа на потисканите и преследвани християни
Тази година германската протестантска църква се ангажира особено за преследваните християни в Ирак. От около една година насам в рамките на специална програма Германия приема 2500 иракски бежанци. Повечето от тях са християни. Един от тях е Адел Тома. Той пристига преди няколко седмици със семейството си в бежанския лагер Фридланд край Гьотинген. Адел Тома разказва:
Бягството - единственото спасение
„Синът ни бе нападнат посред бял ден и бе тежко ранен. Искаха да го отвлекат. Аз имам работилница за ремонт на автомобили в Багдад. Като християнин бях непрекъснато преследван и обиждан. Християни, които живееха близо до нашата къща, бяха убити.”
След масивни заплахи, че къщата му ще бъде вдигната във въздуха Адел Тома продава имуществото си и със семейството си бяга в Сирия. Там и в Йордания живеят стотици хиляди бежанци. Адел Тома принадлежи към малкото, които успяват да заминат за Европа.
Миналата година Европейският съюз взе решение да приеме 10 хиляди иракски бежанци. Това стана също и поради упоритото настояване на църквите, казва Мартин Шиндехюте. Отговарящият за чужбина епископ от германската протестантска църква посочва, че допреди няколко година в Ирак са живеели 1,2 млн християни, а сега техният брой е спаднал до 600 хиляди. Бягството е единственото спасение и за християни, живеещи в други ислямски страни.
В Ирак живеят 600 хил. християни
Християните в Турция - на изчезване
„Много християни напускат страната, също и защото са непосредствено застрашени. Повечето християни избират бягството по политически причини или поради липсата на икономически перспективи. Само една цифра: преди 100 години 25 процента от населението на Турция е било християнско. Сега християните съставляват само 0,2 процента”, казва епископ Шиндехюте.
Със своята мащабна инициатива в подкрепа на преследвани по света християни германската протестантска църква дава ясен сигнал. Но на страни като Турция, Египет и Индонезия обаче, които минават за партньори на Запада, никак не са им приятни критики по техен адрес поради преследването на християни.
Автор: М. Холенбах
Още:
Да си християнин в Турция
Според турската конституция в страната цари религиозна свобода. Действителността обаче е съвсем различна, и това изпитват на гърба си най-вече християните. Тормозът срещу тях е ежедневен.
Кръст под небето на полумесеца
Нова черква за християните в Турция - за първи път от 1923 година в страната ще бъде построен християнски храм. Това обаче съвсем не означава, че като цяло се подобрява положението на малцинствените общности в Турция.
Subeyi Kurt:
Коя Исламска държава е нападнала християнска? А за обратното примери много, но разни фашисти, посткомунисти, постмодернлумпеноиди и ксенофоби си затварят очите пред тези факти и само бълват злоба. За последните няколко години в Босна, Ирак, Либия, Афганистан и пр. бяха избити милиони мюсулмани. Но когато някои подкупени франcета извършат щуротия, цял свят барабар со Нетеняху възкликва ''Аз съм Чарли'' Расате съвземи се бе човек. До къде с тая злоба. Погледнете се до къде я докарахте. Мислете малко и за бедния народ, който сте го яхнали и не ви се слиза от там.
Rasate:
Всичко което споменаваш е с дейно участие на една държава -САЩ.
Те са основният виновник за разпада на Югославия и братоубийствената война там,както и в последният организиран от ЦРУ преврат в Киев-довел до нова братоубийствена война.
За "..Босна, Ирак, Либия, Афганистан..."са виновни "ционистите" ,които управляват САЩ .
Аз тук мога да цитирам в пъти повече убити християни от САЩ(косвено или пряко).
ЖЕРТВИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ГЕНОЦИДИ
ВОЕННИТЕ НАМЕСИ НА САЩ СЛЕД ВСВ
Военните операции на САЩ
Американската машина за преврати
Subeyi Kurt:
КУЛТУРАТА, НЕ ПОЛИТИКАТА ВЪЛНУВА ЦАРИГРАДСКИТЕ БЪЛГАРИ. ТЯ Е В ОСНОВАТА НА ОБЩНОСТТА
http://izvestnik.info/diaspora/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8/
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version