Български > Bестник
Турция по пътя към членство в ЕС
Svetla:
Струва ми се, че турските държавници гледат вече с безразличие на ЕС. Може би "егото" на Турция страда привидно от увъртанията на запада, но очевидно, че Турската република се пренасочи към други партньорства, ако се съди по събитията от последната година. Пък и парите за подготвителните процеси им се дават от 15 и повече години, турските стоки са на пазара в Европа, огромни западни предприятия се изнесоха там...
Въобще ми се струва, че има голяма доза демагогия и от двете страни до преговорите за приема на Турция в ЕС.
Rasate:
--- Quote from: Svetla on November 17, 2010, 18:35 ---Струва ми се, че турските държавници гледат вече с безразличие на ЕС. Може би "егото" на Турция страда привидно от увъртанията на запада, но очевидно, че Турската република се пренасочи към други партньорства, ако се съди по събитията от последната година. Пък и парите за подготвителните процеси им се дават от 15 и повече години, турските стоки са на пазара в Европа, огромни западни предприятия се изнесоха там...
Въобще ми се струва, че има голяма доза демагогия и от двете страни до преговорите за приема на Турция в ЕС.
--- End quote ---
в много неща си права-но не са виновни толкова в ЕС,колкото самите турци-нищо не се е променило в от законодателно ниво за толкова години "кандидатстване".
В Турция има два основни „сблъсъка”, заяви в интервю за американска телевизия писателят лауреат на Нобелова награда Орхан Памук, пише турският вестник „Хюриет”.
Според Памук първият сблъсък е между кюрдския народ и централното правителство, а вторият между светските среди и происляместки настроените кръгове. Писателят нобелист посочва, че вместо да предприема меко и либерално поведение по кюрдския въпрос, правителството следва твърдо поведение и проблемът ще продължи, ако то не го смени.
Другият „сблъсък” между светски и проислямистки среди продължава вече 200 години с началото на проекта за „вестернизация” на Турция. Според Памук Турция е светска държава и това не се променя дори и от факта, че управляваща е партия, която е заявила връзка с ислямската традиция.
Нобелистът посочва, че „светският проект” в Турция работи, но онова, което куца са демокрацията, правата на човека и свободата на словото и на изразяване.
Svetla:
Турция заяви чрез официални лица преди повече от година, че в културно отношение смята да "въстанови" Отоманската империя организирайки мрежа от културни центрове по света по модела на британските съвети. Преориентира се икономически към ислямските страни -това е видно от вече подписаните договори.
Вероятно има вътрешни проблеми с исляма, имам съвсем бегла представа от международни сайтове.
Azim:
Най-добрата възможност за Турция за ускоряване на преговорите за членство в Европейския съюз (ЕС) е приемането на нова конституция. Това пише в годишния доклад на ЕС за прогреса на държавите, които искат да се присъединят към 27-те, съобщи агенция Франс прес, позовавайки се на документа.
Докладът, видян от АФП, дава положителна оценка на Турция за резултатите от референдума през септември, на който турците одобриха пакет от промени на конституцията. Промените включват реформи на съда и свиване на ролята на военните. Според Еврокомисията те са "важна стъпка в правилната посока".
http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2010/11/05/988545_es_obeshtava_na_turciia_uskoriavane_na_pregovorite/
nik1:
--- Quote from: Toska on May 11, 2009, 20:42 ---Тук е помашки сайт и не е място на арменския геноцид ?. Според мен нямаше такова геносид и всъщност това е важно и чувствен за турция!
Правила на форума
2. Уважаваме специфичните национални особености на всяка държава. Имайте го предвид.
--- End quote ---
А сега де.. Ами според тези, според които е имало арменски генозид, по този начин пък не се ли обиждат арменците?..
Говорим за Турция май тук, аджеба изглежда си съвсем резонни са въпросите за арменския геноцид (имало ли го е, нямало ли го е, и к'во следва от това)
Чел ли сте арменските меморати? (щото 80 процента от ерменците в България са наследници на преселници от Турция и Сирия в 20 век)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version