Български > Bестник

Турция по пътя към членство в ЕС

<< < (140/283) > >>

Hat:

--- Quote from: Svetlina on August 29, 2011, 15:53 ---Именно за "рушветите" става дума - точно това установи и холандската комисия заедно с контролиращите по българските магистрали. Протестирали са също, че им събират парите на ръка, но забравят, че освен установените нарушения и съответните протоколи, са им били връчени и разписки/квитанции, каквато е практиката.

Поздрави - Светлина

--- End quote ---
Да твьрдиш,че полицаите в Бьлгария не вземат рушвети може да означава няколко неща и те са  следните:
- не си шофьор и не си се сбльсквал с рушветаджиите полицаи по пьтищата
- не четеш вестници и не гледаш телевизия
- не живееш в Бьлгария  и т.н.

Svetlina:
Подкуп не съм давала, но е верно, че не шофирам в града, чувала съм от приятели, които пият и шофират (което намирам за отвратително), че са се измъквали от наказания с подкупи, но всичките те са вече с отнети книжки.

Предлагам ви нещо интересно по същинската тема от наблюдатели:

"За" или "против" членството на Турция в ЕС

[url=http://www.euinside.eu/bg/analyses/for-or-against-turkeys-membership-in-the-eu#ixzz1WR8hEiiB]http://www.euinside.eu/bg/analyses/for-or-against-turkeys-membership-in-the-eu#ixzz1WR8hEiiB[/url]

Независимо от липсата на обективен разговор в България за Турция и нейното бъдеще в Европейския съюз, данните от социологическите проучвания показват доста по-различна картина от очакваната, стана ясно от две анкети, представени от последния говорител в дискусията "Турция и Европейският съюз: формули за общо бъдеще" г-н Марин Лесенски от институт "Отворено общество" София.

Дискусията беше съвместно организирана от euinside, Европейският институт за стратегии и политики|espi и StratCom през юли. Предишните говорители в дискусията бяха Владимир Шопов, д-р Димитър Бечев, Божана Стоева, Пламен Ралчев, д-р Евгений Кънев.

Данните, представени от г-н Лесенски са от 2008 и 2011 година и показват, че при референдум за членството на Турция в ЕС делът на тези, които биха подкрепили турското членство остава непроменен - малко над 30 на сто.

Противниците обаче са се увеличили - от 32,8% през 2008 на 44,4% през 2011 година. Г-н Лесенски обяснява подробно на какво се дължат тези резултати, като разбива данните и според политическата принадлежност на противниците и защитниците.

http://www.euinside.eu/bg/analyses/for-or-against-turkeys-membership-in-the-eu

Svetlina:

--- Quote from: KaraIbrahim on August 29, 2011, 01:08 ---  Тук ставаше дума за рушвети,а не за глоби.Нищо против глобите,но и аз съм шофьор по българските пътища и съм солидарен с протестиращите.И не обръщам внимание от коя страна са те.
..........
 А относно разликата в нивата ни-вероятно я има.Аз поне не си позволявам да коментирам личните качества на опонента си.

--- End quote ---

А ето и мнението на турските превозвачи относно бюрокрацията в Е.С., съответно в България (която е факт, наистина):

Новото самочувствие на Турция
http://www.euinside.eu/bg/news/turkeys-new-self-confidence#ixzz1WRJ7BSCd[/url]

Друг проблем, който турският бизнес повдигна в България, е свързан с турските превозвачи. Високи такси, тежки процедури на митниците, желание за обслужване на едно гише.
Турските превозвачи генерират огромен трафик към Европа, който може да се види с просто око по европейските пътища. Оплакване имаше и по отношение на протекционистичното законодателство в областта на пазара на труда.

За всеки един турски работник, турска фирма работеща в България трябва да наеме 10 българи. Това е възможно за големите предприятия, но затруднява много малките "и вместо да дойдат по-големи инвестиции в България, така се създават трудности", сподели Рифат Хисарчъклъоглу, президент на Съюза на турските търговски, промишлени, морски палати и стокови борси.

"Много обичам една българска поговорка - каквото има в торбата, това ще има и в чорбата. Каквото политиците сложат в торбата, това ние бизнесмените ще сме в състояние да предложим в чорбата", каза още г-н Хисарчъклъоглу. Той формулира молбите на всички представители, които говориха по време на бизнес форума към политиците и на двете страни за решаване на проблемите. "Там, където се работи и се развива бизнес, винаги има проблеми. Ако няма бизнес, няма проблеми. Но с вашите нареждания ние искрено вярваме, че те ще бъдат решени, особено за турските превозвачи от гледна точка на износа. България, която е наша врата към Европа има жизнено важно значение", добави още Рифат Хисарчъклъоглу.

Отговорът

"Ние политиците нямаме право да се скрием зад едно или друго експертно мнение. Ние трябва да поемем своята отговорност, да изразим своята ясна политическа воля", каза президентът Георги Първанов. По отношение на визите, държавният глава заяви след среща на 4 очи с Абдула Гюл, че визовата политика на България е част от европейската политика по въпроса. "Разбира се, когато става дума за конкретни елементи на този проблем, смятам, че той трябва да бъде предмет на обсъждане в рамките на Смесената комисия". Той, на свой ред, повдигна въпроса пред турския си колега по "любимата" си тема - енергетиката. Според него, трябва да се ускори "немаловажния въпрос за междусистемната газова връзка между България и Турция. Въпрос, който е лесно решим и който изисква усилията на изпълнителната власт и на фирмите, които са ангажирани с тази работа".

PNK2003:
Обслужването по българските гранични пунктове все още е много назад в сравнение с тези от Западна Европа.  Лично мен ме дразни наблюдаващото се все още просташко отношение към обслужваните лица.  Може би е въпрос на време за да се промени тази ситуация.  При пътуванията си до южната ни съседка не съм бил свидетел на подобно отношение от страна на турските контролни органи.

Що се касае до рушветчийството по пътищата, вината не е само в пътните полицаи.  Интересът при този процес е двустранен.  Давайки 20 лева например, нарушителят си спестява официална санкция в многократно по-голям размер.   

Svetlina:
Ето истинските намерения на Турция, заявени още в началото на 2010 г.а не Е.С.:

Турският външен министър предложи създаване на Евразийски съюз

Министърът на външните работи на Турция предложи да бъде създадена евразийска икономическа общност от държави, подобно на Европейския съюз, предаде РИА Новости.

"Мирът в страните от ЕС се корени в техния общ икономически басейн. Евразия днес се нуждае от същия подход. В Евразия е необходим диалог, основан на доверие и на укрепване на ефективното икономическо въздействие", заяви министърът.

"Ако в Евразия няма мир и процъфтяване, то няма да ги има и на планетата като цяло", отбеляза Давутоглу.

"Необходимо е отново да се обедини Източна и Западна Евразия", коментира той и изтъкна за тази цел в частност ще спомогне полагането на железопътна линия Баку-Тбилиси-Карс, която ще бъде най-краткият път за съединяване на Централна и Югоизточна Азия с Европейския съюз.

http://eu.actualno.com/news_283163.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version