Български > Bестник
Турция по пътя към членство в ЕС
Rasate:
--- Quote from: Тоска on September 06, 2011, 00:42 ---
Съединените американски щати :
AL Алабама — Монтгомъри
AK Аляска — Джуно
AZ Аризона — Финикс
AR Арканзас — Литъл Рок
CA Калифорния — Сакраменто
CO Колорадо — Денвър
CT Кънектикът — Хартфорд
DE Делауеър — Доувър
FL Флорида — Талахаси
GA Джорджия — Атланта
HI Хаваи — Хонолулу
ID Айдахо — Бойзи
IL Илинойс — Спрингфилд
IN Индиана — Индианаполис
IA Айова — Де Мойн
KS Канзас — Топика
KY Кентъки — Франкфорт
LA Луизиана — Батън Руж
ME Мейн — Огъста
MD Мериленд — Анаполис
MA Масачузетс — Бостън
MI Мичиган — Лансинг
MN Минесота — Сейнт Пол
MS Мисисипи — Джаксън
MO Мисури — Джеферсън Сити
MT Монтана — Хелена
NE Небраска — Линкълн
NV Невада — Карсън Сити
NH Ню Хампшър — Конкорд
NJ Ню Джърси — Трентън
NM Ню Мексико — Санта Фе
NY Ню Йорк — Олбани
NC Северна Каролина — Рали
ND Северна Дакота — Бисмарк
OH Охайо — Колумбус
OK Оклахома — Оклахома Сити
OR Орегон — Салем
PA Пенсилвания — Харисбърг
RI Роуд Айлънд — Провидънс
SC Южна Каролина — Колумбия
SD Южна Дакота — Пиер
TN Тенеси — Нашвил
TX Тексас — Остин
UT Юта — Солт Лейк Сити
VT Върмонт — Монпелие
VA Вирджиния — Ричмънд
WA Вашингтон — Олимпия
WV Западна Вирджиния — Чарлстън
WI Уисконсин — Медисън
WY Уайоминг — Шейен
TR Турция - Анкара
MX Мексико - Мексико
IL(2) Израел - Йерусалим
;)
--- End quote ---
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Забравяш-Kn- КАНАДА
Seiko:
В Турция вървят невероятни процеси. Усещаш, че това общество мисли глобал
С Иво ХРИСТОВ разговаря Мария ДЕРМЕНДЖИЕВА.
"Турците са хора с достойнство, изключително трудолюбиви, вглъбени в себе си, дисциплинирани. Ще цитирам думите на един колега, които са много точна илюстрация: „Аз не съм сам, дори и в пустинята Аллах ме държи в ръцете си”. Те живеят в хармония със себе си, няма нерви в отношенията им. Като гледах младите хора – може би такава е била онази България, която безвъзвратно си е отишла в началото на ХХ век. Страшно амбицирани да успеят, дори тези от Анадола, които са с по-малки възможности, компенсират с повече усилия да се научат да четат, да знаят, да могат. Две институции в Турция нямат работно време – джамията и библиотеката." Това казва в интервю за ГЛАСОВЕ социологът Иво Христов.
Бяхте три месеца в Истанбул. По какъв повод?
Бях там по линия на международен проект, в който участват Институтът „Макс Планк” по история на правото във Франкфурт, Франкфуртският университет, където е преподавал Юрген Хабермас, Босфорският университет (или Боазичи, както се казва на турски) и няколко други балкански университети. Темата на проекта е „Институционални и юридически практики в постосманската периферия”. Естествено, не може да се говори за постосманска периферия, без да са ясни обществените реформи в късната османска империя – танзимата и съставните му части, първата османска конституция и т.н. С тези неща бяха свързани заниманията ми в Истанбул. Много интересни паралели има. Защото не трябва да забравяме, че българската правна система се базира на османската, която пък от времето на танзимата е директна рецепция и заемка от френското и в по-малка степен от италианското, пруското и австрийското право. Откритие, което направих за себе си, е, че дълбоко не познаваме народа, който ни е владял пет века, независимо от добрата ни османистка научна школа.
Разкажете за Истанбул.
Истанбул е уникален град. Заниманията ми бяха най-вече в Роберт колеж, днес Боазичи, а живеех в сградата на Американ Рисърч Инститют; строена е през 20-те години на миналия век и се намира в Арнауткьой. Това е квартал в европейската част на града, буквално на Босфора. Събуждаш се и виждаш през прозореца минаващите през пролива корабчета. Невероятно усещане. Все едно машина на времето те връща в едни прекрасни времена в миналото. Наоколо едни красиви стари дървени къщи, изящни малки ресторантчета за риба и Босфора. Арнауткьой се намира на север от Долмабахче и Куручешме, а по-нататък е Румели Хисар. Атмосферата на тези квартали ти е достатъчна да се настроиш по друг начин. Изведнъж усещаш горещия дъх на Азия, осъзнаваш, че този град е челото на един потресаващо огромен друг свят. Не е сугестия, че там свършва Европа и започва Азия. От друга страна обаче, Истанбул е невероятно хармоничен синтез между новото и старото. Няма да говоря за туристическите забележителности. Изненада ме вроденото сдържано достойнство на хората. Неслучайно този народ столетия управлява половината свят. Вродено сдържано достойнство – дори ваксаджийчето там, на Еминюню, пред джамията, което лъска обувки, го прави с чувството, че извършва достоен труд.
http://www.glasove.com/sotsiologut-ivo-hristov-v-turtsiya-vurvyat-neveroyatni-protsesi-useshtash-che-tova-obshtestvo-misli-globalno-11588
Svetlina:
Севиме, това интервю беше публикувано в сайта поне преди 6 месеца. Очевидно ти сега го откриваш.
Някои турци се гордеят с държавата си, защото това им се внушава всеки ден, а освен това на всеки ъгъл има поне един полицай, което не е лошо, но от друга страна говори, че е полицейска държава.
Но я се поразходи встрани от Истанбул, пък да видим какви впечатления ще добиеш. Аз харесвах Турция до мига, когато видях колко е дълбока пропастта между претенции и покритие. И това се вижда навсякъде в достъпните места.
Сега вече там всичко ми изглежда толкова оринталско, че дори и в музеите им не ми се ходи, а да не говорим колко е скъпо.
isa71:
--- Quote from: Svetlina on September 09, 2011, 03:23 ---
Сега вече там всичко ми изглежда толкова оринталско, че дори и в музеите им не ми се ходи, а да не говорим колко е скъпо.
--- End quote ---
Алеко може да се гордее -жив е бай Баньо
isa71:
http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/09/02/1149610_turciia_izgoni_poslanika_na_izrael/
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version