Български > Bестник

Турция по пътя към членство в ЕС

<< < (142/283) > >>

Rasate:

--- Quote from: Тоска on September 06, 2011, 00:42 ---

Съединените американски щати :

AL Алабама — Монтгомъри
 AK Аляска — Джуно
 AZ Аризона — Финикс
 AR Арканзас — Литъл Рок
 CA Калифорния — Сакраменто
 CO Колорадо — Денвър
 CT Кънектикът — Хартфорд
 DE Делауеър — Доувър
 FL Флорида — Талахаси
 GA Джорджия — Атланта
 HI Хаваи — Хонолулу
 ID Айдахо — Бойзи
 IL Илинойс — Спрингфилд
 IN Индиана — Индианаполис
 IA Айова — Де Мойн
 KS Канзас — Топика
 KY Кентъки — Франкфорт
 LA Луизиана — Батън Руж
 ME Мейн — Огъста
 MD Мериленд — Анаполис
 MA Масачузетс — Бостън
 MI Мичиган — Лансинг
 MN Минесота — Сейнт Пол
 MS Мисисипи — Джаксън
 MO Мисури — Джеферсън Сити
 MT Монтана — Хелена
 NE Небраска — Линкълн
 NV Невада — Карсън Сити
 NH Ню Хампшър — Конкорд
 NJ Ню Джърси — Трентън
 NM Ню Мексико — Санта Фе
 NY Ню Йорк — Олбани
 NC Северна Каролина — Рали
 ND Северна Дакота — Бисмарк
 OH Охайо — Колумбус
 OK Оклахома — Оклахома Сити
 OR Орегон — Салем
 PA Пенсилвания — Харисбърг
 RI Роуд Айлънд — Провидънс
 SC Южна Каролина — Колумбия
 SD Южна Дакота — Пиер
 TN Тенеси — Нашвил
 TX Тексас — Остин
 UT Юта — Солт Лейк Сити
 VT Върмонт — Монпелие
 VA Вирджиния — Ричмънд
 WA Вашингтон — Олимпия
 WV Западна Вирджиния — Чарлстън
 WI Уисконсин — Медисън
 WY Уайоминг — Шейен
 TR Турция - Анкара
 MX Мексико - Мексико
 IL(2) Израел -  Йерусалим

;)

--- End quote ---

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Забравяш-Kn- КАНАДА

Seiko:
В Турция вървят невероятни процеси. Усещаш, че това общество мисли глобал

С Иво ХРИСТОВ разговаря Мария ДЕРМЕНДЖИЕВА.

"Турците са хора с достойнство, изключително трудолюбиви, вглъбени в себе си, дисциплинирани. Ще цитирам думите на един колега, които са много точна илюстрация: „Аз не съм сам, дори и в пустинята Аллах ме държи в ръцете си”. Те живеят в хармония със себе си, няма нерви в отношенията им. Като гледах младите хора – може би такава е била онази България, която безвъзвратно си е отишла в началото на ХХ век. Страшно амбицирани да успеят, дори тези от Анадола, които са с по-малки възможности, компенсират с повече усилия да се научат да четат, да знаят, да могат. Две институции в Турция нямат работно време – джамията и библиотеката." Това казва в интервю за ГЛАСОВЕ социологът Иво Христов.
Бяхте три месеца в Истанбул. По какъв повод?

Бях там по линия на международен проект, в който участват Институтът „Макс Планк” по история на правото във Франкфурт, Франкфуртският университет, където е преподавал Юрген Хабермас, Босфорският университет (или Боазичи, както се казва на турски) и няколко други балкански университети. Темата на проекта е „Институционални и юридически практики в постосманската периферия”. Естествено, не може да се говори за постосманска периферия, без да са ясни обществените реформи в късната османска империя – танзимата и съставните му части, първата османска конституция и т.н. С тези неща бяха свързани заниманията ми в Истанбул. Много интересни паралели има. Защото не трябва да забравяме, че българската правна система се базира на османската, която пък от времето на танзимата е директна рецепция и заемка от френското и в по-малка степен от италианското, пруското и австрийското право. Откритие, което направих за себе си, е, че дълбоко не познаваме народа, който ни е владял пет века, независимо от добрата ни османистка научна школа.

Разкажете за Истанбул.

Истанбул е уникален град. Заниманията ми бяха най-вече в Роберт колеж, днес Боазичи, а живеех в сградата на Американ Рисърч Инститют; строена е през 20-те години на миналия век и се намира в Арнауткьой. Това е квартал в европейската част на града, буквално на Босфора. Събуждаш се и виждаш през прозореца минаващите през пролива корабчета. Невероятно усещане. Все едно машина на времето те връща в едни прекрасни времена в миналото. Наоколо едни красиви стари дървени къщи, изящни малки ресторантчета за риба и Босфора. Арнауткьой се намира на север от Долмабахче и Куручешме, а по-нататък е Румели Хисар. Атмосферата на тези квартали ти е достатъчна да се настроиш по друг начин. Изведнъж усещаш горещия дъх на Азия, осъзнаваш, че този град е челото на един потресаващо огромен друг свят. Не е сугестия, че там свършва Европа и започва Азия. От друга страна обаче, Истанбул е невероятно хармоничен синтез между новото и старото. Няма да говоря за туристическите забележителности. Изненада ме вроденото сдържано достойнство на хората. Неслучайно този народ столетия управлява половината свят. Вродено сдържано достойнство – дори ваксаджийчето там, на Еминюню, пред джамията, което лъска обувки, го прави с чувството, че извършва достоен труд.

http://www.glasove.com/sotsiologut-ivo-hristov-v-turtsiya-vurvyat-neveroyatni-protsesi-useshtash-che-tova-obshtestvo-misli-globalno-11588

Svetlina:
Севиме, това интервю беше публикувано в сайта  поне преди 6 месеца. Очевидно ти сега го откриваш.
Някои турци се гордеят с държавата си, защото това им се внушава всеки ден, а освен това на всеки ъгъл има поне един полицай, което не е лошо, но от друга страна говори, че е полицейска държава.
Но я се поразходи встрани от Истанбул, пък да видим какви впечатления ще добиеш. Аз харесвах Турция до мига, когато видях колко е дълбока пропастта между претенции и покритие. И това се вижда навсякъде в достъпните места.
Сега вече там всичко ми изглежда толкова оринталско, че дори и в музеите им не ми се ходи, а да не говорим колко е скъпо.

isa71:

--- Quote from: Svetlina on September 09, 2011, 03:23 ---
Сега вече там всичко ми изглежда толкова оринталско, че дори и в музеите им не ми се ходи, а да не говорим колко е скъпо.

--- End quote ---

Алеко може да се гордее -жив е бай Баньо

isa71:
http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/09/02/1149610_turciia_izgoni_poslanika_na_izrael/

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version