Author Topic: РОДОПСКИ ЛАКЪРДИИ - Селски туризъм  (Read 14857 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male

Селски туризъм

Ейсея дене с мойсо женище сме са закахорили. Годинаса беше яце лоша с пустисе потопи пък и поскопване на живота са е задал, та трева да казандисаме некой лев. Я са сетих че Митю Пружинката ага беше ходил да провада бурканкове със сазмица по рейсан на дощерана си в градон, и беше нашол на пейкана до спиркана ненна каков друг весник в койно пишело че гражнанине яце били зафанали да бендисват селскиен туризам. И викам я на женана оти да не зафатиме и ние ейсаков биснес, и те зьо че кандиса. Фати та вароса двене одаи пък я зьох от соя ное неколко криватя на заем (по четри се побраха в одаьо), изтроскахме сламеницине, женана постели нови халища от камарана, сетне уши перде от басмо, и тури на пенжурине саксии с босилек, а пък я изтрих дюшемьона и я намазах с овча лой та еней льосна, кутуга ше довадаме невеста. Във всека одаьо турихме за преш людене лехень и ибрик с вода и по една кофа за койно го мързи да излазя нах одвон до кенефан, а лю до лехенен ковнах шейка и закачихме аглок. Женищено зьо тоалетна хартия да турим на тель в кенефан, да са находа, оти ние са бришим с буково листе апък зимос със снег. Яце хубаво и каматно стана да ти е кеф само да си го гльодаш.

До еса още не е дошол у дома . Селския туризам де. Хальо Минкин и Мутькуно от Гаразмарете кутуга мочет и те да го въвеждат. Оти ги гльодам чи все си момрет нещо ага са в хоримакан пък и дваминана от еднож зьоха да си мажет кощине от нема и оти. А пък аратликан от Чемжес оня ден ми вика под сурдинка че са се записали некъде си ама къде и я са не сетих. Аратликан, мижо му и друго будно. Видели са отнекаде и рекли и те да пренасят туристе. Абе да та не излъжем ама в Смилен трудно ше найдиш некой чилек да пренася чужденци. От как даваха по телевизоран един дено пренасаше през баирен чуждестранни туристе и даже не е и за пари а за некакви еврота. Апък даже Хальо и Мутьконо и да се фанат да развиват селски туризам, нема да са фанат да пренасят сас сигорнос. Те изеть не галет. Ше найдат друг да носи вместо тех. Ама я викам да ги преваре доде са ослушват.
За секи случай женищено отиде при Адрияна в Рудозем и той хи рекъл че щел да ни торне както сме го намислили отдихат и торизмат. За да нема хърмър и други разни я съм решил да дам на Минчо Бояджията да ми напише с каматни букви на неколко листа ценораспис и да го ковна с кабарчета отвотре на вратине на одаине и на кенефан, та на клиентан да му е ясно за какво плата енолкова ага сториме сметка накраен. Ама ценорасписан ше го пусна и него отделно по двайсе стотинки. Та ако на тебе ти се прище да си го прекопирваш и да го даваш на твои люде, пък ага дойдиш на отдих и туризам у дома я ше ти сторя отстопка по десет стотинки на чилек.

ЦЕНОРАЗПИС НА СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ
Ей ти го и ценорасписа като в скобисе съм турил пояснения за по да са сеташ.

ЦЕНОРАСПИС

Спане
В одаьона с изглед нах ливадана - два лева на кривать.
В одаьона с исглед нах дворан - един и педесе пак на кривать.
(и двесе такси са независимо за моско или за женско ама ако бодна ми фати око мога да хи сторя остъпка с некакви процентове)

Едене
За закуска - марудници с един тас огурть. Обет – цала патета с пресол, фасуль с кочень, трахна с опашка и компот от киселки(ката поть различно само компота е все.) Вечера – кашник или патетник (ката поть различно) и една мутька мастичка по желание на клиентан с кардьо за мезица а летоска домат или краставица. Всичките еденета - два и педесе ката ден. (ако некой ден ми бендиса джумбюша могам да пусна по една голема сливова за бес пари)

Хигиенски нужди. Ако на будно му са докопе случайно може летоска на ливадата в гьолен а зимоска в кацана в избана с горьоща вода от харкома. И в двана случая е предвидено търкане на горб с миечка от нам. Ако трием я, таксана е лев и осемдесе ако трие женищено таксана става два и педесе оти то е по яко. Ако будно ище да си мие забене да си носи паста оти етува е скопа пък дечищана я едот та не купуваме. Ние сабахлен ага са нажабуриме с вода от Дупка и ни не находат микробе. Сапунь нема за кано да са носи, уйко ага ходи нах Одрин 23 г. донесе един синдик, не пени са като грацкия ама яце умива. Кенеф си имаме на дворан зад понникан и е с яма – екологически исправен. Ага са размирише та възпари на очите му форняме киреч. За него таксана е двайсе стотинки да са исходиш по голема нужда. Пиканено може и в градинкана бесплатно ама гльодай да е не под капка да не урадисаш.

Туризам и други шлевелоци - Ходене (и вращане) до баирен за гоби или само да са разкарваш за кеф с придружвач (я) - един лев натам и един лев насам става на въпрос за пеше. Ако ше са яха муле таксана е като поть различна оти трева да го пазаре от аратликан, оти мойно мулетище Мирчо е чемуш и не дава да го яхаш, ше та похне отмах. Ама колкото и да го хесабиш нема да са ворже повече от два лева на ходене и два лева на вращане викам я.

Посещаване на кръчмана с придрожвач (я) - педесе стотинки общо ама ако си рукниш нещо за пиене си плащаш оделно. Ако рукниш нещо и на мене(ама да е не оранжеда) нема да има такса. Апък ако торнат вруть туристине на купень на един ше му е бедава ама вие си се разбереите кой ше е. Доене на коза (или офца) с инструктор (женищено) - осемдесе стотинки. Доене на крава пак еней - лев и двайсе. Шилене на коле с ножек и инструктор (я) - два и педесе на връзка. Копане с мутька мотьчица в градинкана - един и десет на ляха. Прашене със мотька на патета или фасуль - два и двайсе на рьод. Чопене на кловие на стара патета - осемдесе стотинки на чувал. Изнасяне на гибрьо от понникан до градинана с кош - лев и четиресе на курс. Други работи – в зависимост от мераклията. (В други влизат женищено да ви пое доде ядете или я да ви воде в плевняна да таптеме сено или други такви работи)
Забелешка: Ако дойде чужденец или чужденка без да му са ходи в край от кутра държева, таксана люй нога са обраща в еврота по същине цени. И трева да си водет превеждач.

Добре сте ни дошли!
Опознай селосо та да ти бендиса градон!

Я сметам че ага сториш хесапа не излиза яце скопо.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Pozdravlenie Boqne,chetoh i se smqh.. :) Edna istina ot naroda si e...

Offline havallar

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 308
 ;D

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
Makar i ne razbiram vsichko, mersi che me razsmya Boyane.... :) Unikalno e...

Offline DENİZ

 • Member
 • **
 • Posts: 8
 • Gender: Female
İ az ne razbrah vsiçko ,no tova koeto uspyah da rasbera mi stiga za da zapoçna sedmitsata veselo.Blagodarya i priyatna sedmitsa na vsiçki:)

Offline havallar

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 308
You are not allowed to view links. Register or Login
Makar i ne razbiram vsichko, mersi che me razsmya Boyane.... :) Unikalno e...
Селски туризъм

Ейсея/ Тия/ дене с мойсо/ моята/ женище сме са закахорили /претеснихме./  Годинаса беше яце /много/ лоша с пустисе потопи пък и поскопване на живота са е задал, та трева да казандисаме /спечелиме/ некой лев. Я са сетих че Митю Пружинката ага/ когато /беше ходил да провада /праща/ бурканкове със сазмица     /сварено месо /по рейсан /автобуса/ на дощерана си в градон, и беше нашол /намерил/ на пейкана до спиркана ненна каков/ някакъв/ друг весник в койно пишело че гражнанине яце/ много/ били зафанали/ почнали/ да бендисват /харесват/ селскиен туризам. И викам я на женана оти /защо /да не зафатиме/ почниме /и ние ейсаков /такъв/ биснес, и те зьо че кандиса/ и тя взе че се примери, хареса./ Фати/ Взе/ та вароса двене одаи /двете стаи/ пък я зьох от соя ное неколко криватя/ пък и взех от тоя оня неколко легла/ на заем (по четри се побраха в одаьо /стаи), изтроскахме сламеницине, женана постели нови халища от камарана, сетне уши перде от басмо, и тури на пенжурине/ прозорците/саксии с босилек, а пък я изтрих дюшемьона и я намазах с овча лой та еней льосна/ така лъсна/, кутуга/ все едно/ ше довадаме невеста. Във всека одаьо турихме за преш людене лехень/ леген /и ибрик с вода и по една кофа за койно го мързи да излазя нах одвон / на вън/ до кенефан /тоалетна/, а лю до лехенен ковнах шейка /а до легена заковах гвоздей/ и закачихме аглок /хавлия/. Женищено зьо/ взе / тоалетна хартия да турим /сложим/ на тель в кенефан/ тоалетна,/ да са находа, оти/ защо/ ние са бришим /бършим / с буково листе /листа/ апък зимос със снег. Яце /много/ хубаво и каматно/ хубаво/ стана да ти е кеф само да си го гльодаш /гледаш./

До еса /сега/ още не е дошол у дома . Селския туризам де. Хальо Минкин и Мутькуно/Малкото/ от Гаразмарете кутуга мочет/ все едно правят опит/ и те да го въвеждат. Оти ги гльодам/ гледам/ чи все си момрет/ мрънкат/ нещо ага са в хоримакан/ магазина/ пък и дваминана от еднож зьоха/ заедно взеха/  да си мажет кощине от нема и оти /от нама и как/. А пък аратликан/ приятела/ от Чемжес оня ден ми вика/ казва/ под сурдинка /под секред/ че са се записали некъде си ама къде и я/ аз/ са не сетих. Аратликан/ приятела/, мижо /чичо/ му и друго будно. Видели са отнекаде и рекли и те да пренасят туристе. Абе да та не излъжем ама в Смилен трудно ше найдиш/ намериш/ некой чилек/ човек /да пренася чужденци. От как даваха по телевизоран един дено пренасаше през баирен / гората/ чуждестранни туристе и даже не е и за пари а за некакви еврота / накакви евра/. Апък даже Хальо и Мутьконо /Малкото/ и да се фанат да развиват селски туризам, нема да са фанат да пренасят сас сигорнос. Те изеть/ мъка/ не галет /не обичат/. Ше найдат/ намерят/ друг да носи вместо тех. Ама я викам/ аз си мисля/ да ги преваре доде са ослушват.
За секи случай женищено отиде при Адрияна в Рудозем и той хи рекъл че щел да ни торне/ тръгне/ както сме го намислили отдихат и торизмат/отдих и туризъм/. За да нема хърмър/ нема разногласия/ и други разни я/аз/ съм решил да дам на Минчо Бояджията да ми напише с каматни/ красиви/ букви на неколко листа ценораспис и да го ковна  /закова/ с кабарчета отвотре на вратине на одаине/ стаи/ и на кенефан /тоалетна/, та на клиентан да му е ясно за какво плата енолкова /плаща толкова/ ага сториме/ когато направихме/ сметка накраен/ накрая/. Ама ценорасписан ше го пусна и него отделно по двайсе стотинки. Та ако на тебе ти се прище/ прииска/ да си го прекопирваш и да го даваш на твои люде, пък ага дойдиш на отдих и туризам/отдих и туризъм /у дома я/ аз/ ше ти сторя отстопка /отсъпка/ по десет стотинки на чилек/ човек/.

ЦЕНОРАЗПИС НА СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ
Ей ти го и ценорасписа като в скобисе съм турил пояснения за по да са сеташ.

ЦЕНОРАСПИС

Спане
В одаьона с изглед нах ливадана - два лева на кривать /легло/.
В одаьона с исглед нах дворан - един и педесе пак на кривать.
(и двесе такси са независимо за моско или за женско ама ако бодна ми фати око мога да хи сторя остъпка с некакви процентове)

Едене
За закуска – марудници/ палачинки/ с един тас огурть /купа кисело млеко/. Обет – цала патета /цели картофи/ с пресол/ зелева чорба/, фасуль с кочень, трахна /фасул  царевица с месо от агнешка опашка/ с опашка и компот от киселки/ нарезани диви ябълки/(ката поть различно само компота е все.) Вечера – кашник/ картофи с лук и масло във фурна/ или патетник /баница с картофи(ката поть различно) и една мутька/ малка мастичка по желание на клиентан с кардьо зеле за мезица а летоска а лятото/ домат или краставица. Всичките еденета/ ястея/- два и педесе ката/всеки /ден. (ако некой ден ми бендиса /хареса/ джумбюша/ шегата/ могам да пусна по една голема сливова за бес пари)

Хигиенски нужди. Ако на будно/ на някой / му са докопе /да се къпе /случайно може летоска /лятото/ на ливадата в гьолен/ езерото/а зимоска  /зимата/в кацана в избана с горьоща /топла/ вода от харкома. И в двана случая е предвидено търкане на горб с миечка/ на гръб с парцал /от нам /нас/. Ако трием я /аз/, таксана е лев и осемдесе ако трие женищено таксана става два и педесе оти то е по яко/ защото е по силна/. Ако будно/ някой/ ище/ иска/ да си мие забене да си носи паста оти етува е скопа пък дечищана я едот/ децата е изяждат/ та не купуваме. Ние сабахлен ага са нажабуриме /направиме гаргара/ с вода от Дупка/ Извор намира се в источен Смилян/ и ни не находат микробе/ не ни намират микроорганизми/. Сапунь нема за кано/ за какво/ да са носи, уйко/вуйчо/ ага ходи нах Одрин 23 г. донесе един синдик, не пени са като грацкия ама яце/ много/умива. Кенеф /тоалетна/ си имаме на дворан зад понникан /обора/ и е с яма – екологически исправен. Ага са размирише та възпари на очите му форняме киреч. За него таксана е двайсе стотинки да са исходиш по голема нужда. Пиканено може и в градинкана бесплатно ама гльодай да е не под капка да не урадисаш   /урочасаш./

Туризам и други шлевелоци - Ходене (и вращане) до баирен за гоби или само да са разкарваш за кеф с придружвач (я) - един лев натам и един лев насам става на въпрос за пеше. Ако ше са яха муле таксана е като поть различна оти трева да го пазаре от аратликан, оти мойно мулетище Мирчо е чемуш/ диво,неубоздано/ и не дава да го яхаш, ше та похне отмахще те хвърли веднага. Ама колкото и да го хесабиш/смяташ/ нема да са ворже повече от два лева на ходене и два лева на вращане викам я.

Посещаване на кръчмана с придрожвач (я) - педесе стотинки общо ама ако си рукниш нещо за пиене си плащаш оделно. Ако рукниш/ поръчаш/ нещо и на мене(ама да е не оранжеда) нема да има такса. Апък ако торнат вруть /тръгнат всички/ туристине на купень/ заедно /на един ше му е бедава /един ще плаща/ ама вие си се разбереите кой ше е. Доене на коза (или офца) с инструктор (женищено) - осемдесе стотинки. Доене на крава пак еней/ така/ - лев и двайсе. Шилене  на коле с ножек/ подостряне на колове за фасул с брадвичка/ и инструктор (я) - два и педесе на връзка. Копане с мутька мотьчица/ с малка мотика/ в градинкана - един и десет на ляха. Прашене със мотька окопаване с /мотика/ на патета/ картофи/ или фасуль - два и двайсе на рьод . Чопене на кловие на стара патета/ картофи/ - осемдесе стотинки на чувал. Изнасяне на гибрьо от понникан /оборска тор  от обора/до градинана с кош - лев и четиресе на курс. Други работи – в зависимост от мераклията. (В други влизат женищено да ви пое доде ядете или я да ви воде в плевняна да таптеме сено или други такви работи)
Забелешка: Ако дойде чужденец или чужденка без да му са ходи в край от кутра /коя/ държева, таксана люй нога /таксата веднага/ са обраща в еврота по същине цени. И трева да си водет превеждач./ преводач/

Добре сте ни дошли!
Опознай селосо та да ти бендиса градон/хареса градът!

Я сметам/ аз мисля/ че ага сториш хесапа/ако направиш сметка/ не излиза яце/много/ скопо.

Само Боян да ми каже кои е този човек да ме наеме за преводач.Специално за тези които не разбират езика  ;D

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
Unukalno Havallar... ;D ;D

Jiv i zdrav,

Iskam da naidem tva semeistvo da si zapazim nyakoi den vav tyahnata kashta za lyatoto, mnog mi haresa, ama apten mnogo... Hele zakuska s palachinki i kiselo mleko...abe unikat ste vie tam po Rodopite i s ezik i spesni i ...

Tryabva nekoi lef da otpusne saybiyata za reklamata deto mu pravite sas Boyan i na tebe za prevoda evalla vi...  :)

Offline havallar

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 308
Да сме започнали да продължим.Rahmie  това е за хората от с.Богутево.
 

    Отишол един косажия от с.Богутево/косач на трева/ в Чепаларе ,и се пазарил да коси на един християни,който имал дъщеря на име Тина.
     Към обед ,саибията отишъл да види нашия човек от Богутево докъде е стигнал и му викнал ама от другата барчина.
      - Ша ти проводя/пратя/ обед по Тина.

      -Не ща поТина/не се превежда/ изкам пладнина /обяд/-казал  преоморен нашия
 ;D

Offline USTATIA

 • Member
 • **
 • Posts: 16
 • Gender: Male
      Да споменем тогава един мугленски мохабет за отглеждането на кравите. Характерното за тях е, че след всяка дума поставят "ба". И вижте какво става.

Сутрин един мугленец води кравата на водопой, друг го пита.
Каде си торнал аго?
Ша пое ба.
Вечер се прибира и същия го пита.
Какно ша правиш ейся?
Ша дое ба.

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female

Offline bogutevolu

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1000
 • Gender: Male
bravo na rabotliv chilak ot moeto selo Bogutevo
(kakvo da prava chilak e umoren i gladnu)

Duplannina=obyad

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Само Боян да ми каже кои е този човек да ме наеме за преводач.Специално за тези които не разбират езика  ;D

А, Havallar, ни го казвам ноя. То още има да ми дава лев и двайсе ден му написах на компютаран ценорасписан. Дурде си не исплати борчовене, никакво казване кой е.
Той си знае де. :)

Offline Беглик

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 448
Бояне, готов съм да погася борча, кажи само как да стане, може и с чек, само не му прекъсвай компютърното обслужване на човека, че още повече ще се закохори с неговото женище.

Рахмие, обръщам ти внимание, че в менюто-едене не става въпрос за палачинки, а за марудници. Като почна марудниците и не мога да се спра, докато при палачинките е по-лесно.

Offline RIBNOVO

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 190
tova koeto si pisal ukraseno li e ili savsem aftenti4no

Offline rhodop_girl

 • Member
 • **
 • Posts: 45
 • Gender: Female
 • Умният винаги отстъпва.... но само колкото да се з
 ;D ;D ;D Уникални сте!  :D

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42