Türkçe > Güncel
TORBEŞLER(POMAKLAR)KİMLİK SAVAŞINDA.
AlperenKIRIM:
--- Quote from: caparovski on May 13, 2009, 01:40 ---Sn.AlperenKırım,
Bilimsel olarak ırk-köken anlamında Türk ırkından-kökeninden değiliz.
Arnavutlar-bosnaklar-torbeşler köken olarak farklıdır. Bu bilimsel bir gerçektir.
Hıssiyat olaraksa Torbeşler, Türkiye de Türk, Makedonyada genel olarak Makedon hıssiyatı taşımaktadırlar.Bu hıssiyata müslümanlığı da ekleyeyim...
Türkiye de torbeşler genel anlamda Türk hıssiyatı taşıyorlar, çünkü kader-gönül bağı-evlilikler-din nedeniyle bu bağ kuvvet kazanmıştır.Torbeşler kendilerini Türklükten ayrı görmezler. Türklüğü ve Türkiye yi sever, sayar, korurlar çünkü Türkiye yi vatan olarak bilirler.
Bundan ayrı olarak ortaya bilimsel veriler koyacak olursak evet bilimsel olarak torbeş-bosnak-arnavut Türk ırkından değildir. Orta Asyadan gelmemişlerdir ve osmanlıdan önce Türklerle aynı tarihi kaderi yaşamamışlardır. Bunlar bilimsel gerçeklerdir.
Fakat bir Türk kadar Türkiye yi korur ve savunurlar,genel anlamda hıssiyatları bir Türk ten farklı değildir.
Olaya 2 açıdan baktığımızda ortaya bilimsel olarak bunlar çıkmakta.
1.Hıssiyat: Türk hıssiyatıdır. Ulus olma bilinci, vatan sevgisi, din kardeşliği, Osmanlıdan itibaren olan ortak kader.
2.Bilimsel : Köken olarak farklı olmaları.
Torbeşler , Makedon kökenlidirler fakat Türkiye de hıssiyat olarak Türktürler.
Türkiye de hıssiyat ön plandadır.Makedonyada ise makedon hıssiyatının yanında bir de din ön plandadır. Çünkü Makedonya da makedon hıssiyatı taşırlar ama bunun yanında dini hıssiyatları da onları hırıstiyan Makedonlardan ayırır.Torbeşler Makedonya da, Makedon olarak kabul edilirler, büyük kısmı kendilerini o şekilde ifade ederler, ama din nedeniyle de Türklere yakındırlar. Türkiye de ise tamamen Türk hıssiyatı taşırlar ve kendilerini Türklerden ayrı görmezler.
Torbeşler yaşadıkları ülkelere uyum sağlamış, ülkesini-vatanını seven insanlardır.
Torbeşler hakkında verebileceğim bilgiler şimdilik bunlar...
Saygılar...
--- End quote ---
Sn. Caparovski
Torbeslerin durumu hakkinda verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. o zaman soyle diyebilirmiyiz ,turkiyedekiler turklesmistir ve kendi gercek kimliklerini kaybetmektedir yada kaybetmistir, fakat makedonyadakiler yani ana vatandakiler kimliklerini daha iyi korumus durumda.
?
ya benimde anlayamadigim turkiyeyi sevmek icin niye illa turk olunmasi gerekir?
saygilar
bello:
Aslına bakarsanız AlperenKIRIM Kardeşimin bana asimile olmuşsun demesinin dışında söylenilen bütün görüşlere katılıyorum.
Pomakların ve diğer etnik kökenden olanların bu derece Türkiyeye entegre olmasını Çaprovski Kardeşim açıklamış.
bogutevolu Hocamızın dediklerine harfiyen katılıyorum.
Sevgili Toska kardeşim beni biraz şaşırttı, bogutevolu Hocamızın dediklerinin tümüne katıldığını söylemiş ama hissiyat meselesine katılmadığını belirtmiş, katılmışmı, katılmamışmı ben pek anlayamadım.
Tekrar asimile meselesine gelirsek buna saçmalık olarak bakıyorum, yok böyle birşey Türkiyede.
Asimilasyon politikası yapanlar Bulgar devleti olmuştur tarihe bakarsak, ve şu an bu politikayı pomaklara uygulayan yunanistan var.
Pomakların kökenine gelirsek bilimsel hiç bir delil şudur yada budur diyememiş durumdadır. Aslında tarih bize ip uçları veriyor fakat hissiyat meselesi bu duruma çok baskın. Şu sorular sorula bilir, neden Bulgarlar değilde pomaklar müslüman, neden yunanlılar değil. Bunlarda benim hissiyatım :) Herkez kendince haklıdır.
Saygılar
AlperenKIRIM:
--- Quote from: Ismet DRAMSKY on May 13, 2009, 09:54 ---Абе, хора давайте, ако е възможно и по някъв превод на помашки или на български. Жалко, че не всички разбираме турски, ако не са тайна коментарите, де! ;)
--- End quote ---
taina maina :)
Тоска:
@bello yazdıklarımı iyi oku ben sitenin kuruluşundan bahsediyorum. Asimile olayına gelince evet vardır. Türkiyede pomaklar kendi kendilerini asimile etmişlerdir. Doğruyu konuşmak gerek. Türkiyede bulgaristanda yapılan asimilasyon benzeri bir uygulama yoktur ve olmamıştır.
Bu arada Asimile olmamış olsaydın lütfen türkçe yazın demezdin ;)
AlperenKIRIM:
--- Quote from: bello on May 13, 2009, 12:04 ---Aslına bakarsanız AlperenKIRIM Kardeşimin bana asimile olmuşsun demesinin dışında söylenilen bütün görüşlere katılıyorum.
Pomakların ve diğer etnik kökenden olanların bu derece Türkiyeye entegre olmasını Çaprovski Kardeşim açıklamış.
bogutevolu Hocamızın dediklerine harfiyen katılıyorum.
Sevgili Toska kardeşim beni biraz şaşırttı, bogutevolu Hocamızın dediklerinin tümüne katıldığını söylemiş ama hissiyat meselesine katılmadığını belirtmiş, katılmışmı, katılmamışmı ben pek anlayamadım.
Tekrar asimile meselesine gelirsek buna saçmalık olarak bakıyorum, yok böyle birşey Türkiyede.
Asimilasyon politikası yapanlar Bulgar devleti olmuştur tarihe bakarsak, ve şu an bu politikayı pomaklara uygulayan yunanistan var.
Pomakların kökenine gelirsek bilimsel hiç bir delil şudur yada budur diyememiş durumdadır. Aslında tarih bize ip uçları veriyor fakat hissiyat meselesi bu duruma çok baskın. Şu sorular sorula bilir, neden Bulgarlar değilde pomaklar müslüman, neden yunanlılar değil. Bunlarda benim hissiyatım :) Herkez kendince haklıdır.
Saygılar
--- End quote ---
Aga
entegre olan var tamamen eriyip yok olanda var.
asimile derken , kendi kendine bir asimileden soz ediyorum ben , bulgaristandaki gibi silah zoru ile olmamistir tabi ki. yani benim burda demek istedigim pomakligin unutulup tamamen eriyip yok olmasi, yok mu bu turkiyede? buna da entegre mi dicez?
asimile derken pomaklik degerleri yitirilmis anlamda dedim.
saygilar
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version