Türkçe > Güncel
TORBEŞLER(POMAKLAR)KİMLİK SAVAŞINDA.
Тоска:
--- Quote from: AlperenKIRIM on May 13, 2009, 12:41 ---entegrasyon iki farkli fonksiyonun kendi degerlerini kaybetmeden birbiri ile uyum saglamasidir.
--- End quote ---
Evet aynen böyle alperen türkiye pomakları değerlerinin tamamını neredeyse kaybetmişlerdir.
caparovski:
Torbeşler için önemli olan vatandaşlık bilincidir diye düşünmekteyim, önemli olan vatandaşlık bilinci olması gerekir, ben vatandaşlık bilinciyle kendimi Türk olarak görüyorum, Türk milletinden ayrı görmüyorum, önemli olanında bu olduğunu düşünüyorum.Torbeşlerin kökeninin ne olduğu değil, vatandaşlık bağlarıyla ülkelerine olan bağlılıkları önemlidir.Hepimiz ülkemizi seven insanlarız.Yüzlerce,asırlarca yıllık köken konularını araştırmanın kendi adıma doğru olmadığını düşünüyorum.Türkiyede, Türk vatandaşı bilincini ve değerlerini taşımak, kökenden daha önemlidir.
bello:
Kültürümüzü değerlerimizi unutmamız doğrudur.
İslam dinine tabi olduğumuzdan bu süreç çok hızlı gelişmiştir, değer olarak pomaklar bunu seçmiş, Yaratılanı sev yaratandan ötürü, hissiyatıyla bakmış müslümanlar insanlara, bu durum entegrasyonu gereğinden daha çok hızlandırmıştır.
Zaten benim burada bulunmam kültürümü öğrenmem, öğrendiklerimi paylaşmam içindir.
Safkan türktür pomaklar dediğimde yokki kuzen.
Safkan bulgardır diyenede gülerim.
Amacım kimsenin kalbini kırmak değil benim burada, alay etmek hiç değil. Aynısını sizlerdende görmek isterim.
Hiç birimiz ne tarihçiyiz ne uzmanız bunlar sadece bizim hissi görüşlerimiz.
Hepinizi seviyorum...
bogutevolu:
Entegrasyonu pomaklar açısından yorumlarsak: Pomakların kendi dil ve kültürünü yaşayarak Türk Toplumu içinde bir yer edinmiş olması gerekirdi. Halbuki bugün halen bir çok arkadaşımınızın pomaklığını hatırlama sürecinde yaşadığı şok ve travmadan hareketle Türkiyeye göç eden Pomak atalarımızın içinde bulundukları toplumun dolaylı olarak hissettirdiği -mahalle baskısı- nedeniyle kendilerine uyguladıkları otokontrol yada geçmişe ket vurma psikolojisidir.
Bugün aynı psikoloji yüzünden Bulgarisandaki Pomak kendini Bulgar toplumu içinde bulgar tanımıyla ifade etmeği yeğlediği gibi aynı durum Türkiyedeki pomaklar açısından da Pomak olarak sivrilmektense kendini toplum içinde ön plana çıkarmama tercihine sebep olan bir altyapı olması gerekir.
Eğer Türkiyedeki Pomaklar tamamen kendini dilediği gibi ifade edebilmede kendilerini serbet hissedebilselerdi, her halde bugün Pomak dili, kültürü canlı bir biçimde yaşayacak ve Pomak toplumunu temsil eden kuruluşları resmen var olacaktı.
Ancak nedense görünmeyen gizli bir el Türkiyede bütün farklı olanı sessiz kalmaya itmiştir. Sorun da buradadır. Bu irade kendini korumak için hayali korkular üretmiş ve farklı olana tahammül etmemiştir. Bunun adına ne dendiğini ise durumun nezaketine binaen asimile mi yoksa adaptasyon mu yoksa entegrasyon mu diyerek özenli seçilmiş kelimelerle tartışmaktayız. Gerçek şu ki biz bizi var eden özelliklerimizi kaybetmişiz. Sorumlu ararken hatayı başkalarına yüklemek yerine kendi payımızı da görüyoruz.
Bize gereken en önemli şey: Medeni cesaretle kimliğimize sahip çıkmaktır. Bu sitenin kuruluş amacı da kimliğine sahip çıkmak ve yüzyıl öncesinde kopan hayat damarını yeniden atavatanına bağlayıp kültürel alışverişini sağlamaktır. Kesinlikle biliyoruz ki bizim Balkanlardaki pomaklardan kültür açısından tamamlamamız gereken bir çok eksikliğimiz olduğu gibi, onların da Türkiyedeki Pomaklardan elde edeceği kültür köklerimize ilişkin orijinal bilgiler vardır.
Not: Atavatandan kasıt Balkanlarda Pomakların yaşadığı coğrafyadır yani göç ettiğimiz yerlerdir. Şimdiki Belli bir yada bir kaç devlet değil..
daylek:
ohooooooooo! abi naptın sen yaaa kimseyle alay edildiği falan yok!
dediğin gibi kimsenin uzman olduğu yok burda ama hepimiz farklı yerlerde yaşıyoruz ve bu farklı coğrafyalar bile aramızda bir sürü farklılıklara neden oluyor bunlar ortaya dökülüyor sadece böylece fikirsel değişim süreçlerini hızlandırmaya ve ortak noktalara ulaşmaya çalışıyoruz gerisi hikaye...
Ya bu arada bizi bu kadar birbirimize düşüren uzmanları hiç gören varmı her hangi bir sitede ? :D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version