Türkçe > Güncel
TORBEŞLER(POMAKLAR)KİMLİK SAVAŞINDA.
Тоска:
ago, şapka da svalyam
prosto pomaci sme ;)
Kumuk:
Aslında çok yararlı bir konu. Alperene teşekür borçluyuz. Yazacak çok şey var ama zaman darlığınandan bir kaç satır yazıp gece daha detaylı bu konudaki düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım. ARKADAŞLAR EN ÖNEMLİ KONU ŞU Kİ DEDELERİMİZ BURAYA GÖÇ EDERKEN ZATEN ASİMİLE OLMA PSİKOLOJİSİ İLE BURAYA GÖÇ ETMİŞTİR. TEKRARLIYORUM ASİMİLE OLMA ENTEGRE OLMA PSİKOLOJİSİ DEĞİL. Etrafınıza şöyle bir bakın kaçımızın dedeleri babaları çocuklarına Pomak bilincini yerleştirmek için çırpınmış? Karışık evlilik olmayan bir Pomak ailesi tanıyormusunuz? Ve şimdi aynı soruları Bulgaristanda yaşayan soydaşlarımız için de soralım? Türkiyedeki Pomaklar ile Bulgaristanda ki Pomaklar için vereceğiniz cevaplar taban tabana zıt olacaktır. Sorun burada. Bana göre tabi. Yanılıyor da olabilirim.
Тоска:
Merhaba kumuk,
Karışık evlilik hususunda ben/biz tezat oluşturuyoruz fakat istisna olduğumuzuda biliyoruz. Diğer yazdıklarınız konusunda mutabıkız.
AlperenKIRIM:
--- Quote from: bogutevolu on May 13, 2009, 13:30 ---Entegrasyonu pomaklar açısından yorumlarsak: Pomakların kendi dil ve kültürünü yaşayarak Türk Toplumu içinde bir yer edinmiş olması gerekirdi. Halbuki bugün halen bir çok arkadaşımınızın pomaklığını hatırlama sürecinde yaşadığı şok ve travmadan hareketle Türkiyeye göç eden Pomak atalarımızın içinde bulundukları toplumun dolaylı olarak hissettirdiği -mahalle baskısı- nedeniyle kendilerine uyguladıkları otokontrol yada geçmişe ket vurma psikolojisidir.
Bugün aynı psikoloji yüzünden Bulgarisandaki Pomak kendini Bulgar toplumu içinde bulgar tanımıyla ifade etmeği yeğlediği gibi aynı durum Türkiyedeki pomaklar açısından da Pomak olarak sivrilmektense kendini toplum içinde ön plana çıkarmama tercihine sebep olan bir altyapı olması gerekir.
Eğer Türkiyedeki Pomaklar tamamen kendini dilediği gibi ifade edebilmede kendilerini serbet hissedebilselerdi, her halde bugün Pomak dili, kültürü canlı bir biçimde yaşayacak ve Pomak toplumunu temsil eden kuruluşları resmen var olacaktı.
Ancak nedense görünmeyen gizli bir el Türkiyede bütün farklı olanı sessiz kalmaya itmiştir. Sorun da buradadır. Bu irade kendini korumak için hayali korkular üretmiş ve farklı olana tahammül etmemiştir. Bunun adına ne dendiğini ise durumun nezaketine binaen asimile mi yoksa adaptasyon mu yoksa entegrasyon mu diyerek özenli seçilmiş kelimelerle tartışmaktayız. Gerçek şu ki biz bizi var eden özelliklerimizi kaybetmişiz. Sorumlu ararken hatayı başkalarına yüklemek yerine kendi payımızı da görüyoruz.
Bize gereken en önemli şey: Medeni cesaretle kimliğimize sahip çıkmaktır. Bu sitenin kuruluş amacı da kimliğine sahip çıkmak ve yüzyıl öncesinde kopan hayat damarını yeniden atavatanına bağlayıp kültürel alışverişini sağlamaktır. Kesinlikle biliyoruz ki bizim Balkanlardaki pomaklardan kültür açısından tamamlamamız gereken bir çok eksikliğimiz olduğu gibi, onların da Türkiyedeki Pomaklardan elde edeceği kültür köklerimize ilişkin orijinal bilgiler vardır.
Not: Atavatandan kasıt Balkanlarda Pomakların yaşadığı coğrafyadır yani göç ettiğimiz yerlerdir. Şimdiki Belli bir yada bir kaç devlet değil..
--- End quote ---
Not dahil herseye katiliyorum.
ve bence bazi bolgelerde entagrasyan da vardir kendi kendine asimile olup yok olma da vardir. sebepler tartisilabilir , farkli farkli sebepler olabilir fakat netice olarak kendi oz kimligini yitiren pomakligini kaybedenler vardir.
saygilar
AlperenKIRIM:
--- Quote from: Kumuk on May 13, 2009, 13:45 ---Aslında çok yararlı bir konu. Alperene teşekür borçluyuz. Yazacak çok şey var ama zaman darlığınandan bir kaç satır yazıp gece daha detaylı bu konudaki düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım. ARKADAŞLAR EN ÖNEMLİ KONU ŞU Kİ DEDELERİMİZ BURAYA GÖÇ EDERKEN ZATEN ASİMİLE OLMA PSİKOLOJİSİ İLE BURAYA GÖÇ ETMİŞTİR. TEKRARLIYORUM ASİMİLE OLMA ENTEGRE OLMA PSİKOLOJİSİ DEĞİL. Etrafınıza şöyle bir bakın kaçımızın dedeleri babaları çocuklarına Pomak bilincini yerleştirmek için çırpınmış? Karışık evlilik olmayan bir Pomak ailesi tanıyormusunuz? Ve şimdi aynı soruları Bulgaristanda yaşayan soydaşlarımız için de soralım? Türkiyedeki Pomaklar ile Bulgaristanda ki Pomaklar için vereceğiniz cevaplar taban tabana zıt olacaktır. Sorun burada. Bana göre tabi. Yanılıyor da olabilirim.
--- End quote ---
bana gore kulturel kimlik olarak kendini en iyi koruyabilmis pomaklar bulgaristan pomaklaridir. bence bu pomak konusu ile ilgilenen herkezin bulgaristandaki pomaklari koylerinde evlerinde gidip gormesi gerekir , resmen farkli bir dunya.ana vataninda pomak nasil olur gorurler :)
saygilar
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version