Türkçe > Pomak gelenekleri

GERMEN DEDU (RİTÜEL)

<< < (2/4) > >>

plevnepomak:
İlgili arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Konu ile ilgili son iki gün içinde sizin yardımlarınız ve katkılarınız sonucunda  Germen dedu Ritüeli ilgili çok ilginç bilgilere ulaşabildim.

Ritüel Kuzey Bulgaristan Kökenli. Köyümüz (Şalgamlı) da 110 yıl kadar önce, Kuzey Bulgaristan Lofça ve plevne civar köylerinden göçederek şu anki bölgeye gelmişler. En son hatırladığım kadar ile  Köyümde  Bu ritüeli 1986-1987 yıllarında uyguladık. Ritüel her ne kadar islama aykırı olsada Büyüklerimiz demekki bu yıllara kadar bir şekilde yaşatmışlar.Zaten küçüklüğümde  dindar sayılan köyümüzdeki bazı kişiler Bu olay için '' Bırakın bu putperesliği,günah işliyorsunuz ''diye başımızdakilere seslendiklerini hatırlıyorum.Bu söylemler Mayıs ayı içerisinde yaşatılan ve her mayısın 6 sında yapılan  GERGÖVDEN kutlamaları içinde geçerli olmuştu. Çünkü 15-20 yıl öncesine kadar kadar gelenekleri tam anlamı ile yapılan GERGÖVDEN  günü artık HIDRELEZ olmuştu.

Köyümde en son 1986 yılında yapılan Germın dedu Heykelciği tıpatıp benzeri;

merkur:
ewet bu german dede bizde yapardık cocukkken ama artık yok oldu böyle bir şey yapılmıyor bide gece yapılan bir şey vardı ama unuttum onu bir sürü genc toplanırdı biri sürü can zil ne varsa cıkara bildikleri kadar gürültü yapılırdı ev ev dolaşılır ama orda söylene bie şeyler vardı da unuttum ondan sonra o ev sahibi gelenlere hediye maksatlı bir şeyler verir gelen gencler tekrar can zil ne varsa yapabildikleri kadar gürüktü eşliğinde baska bir hane ye gecerlerdi adını ınuttum bu olayın ama köye gidince öğrenicem inş ve sizlerle paylasıcam ama german dedu yu ii hatırlıom cok güsel günlerdi o günleri cok özledimm

merkur:
aa ewet öğrendim onuda onun yani o kutlamanın adı da camal mış son baharda yapılırmış hasat sonu yani bu yılki bereket önümüzdeki yıl olsun diye sanırım cünkü bugday arba aycekirdek kabak cekirdeği bu gibi seyler verilirdi bildiim kadarıyla cok güsel di o günler ....

plevnepomak:
Brat merkür ;Dobre den.Kaksi izdrahvlisi .hayde çestihiti mohmetçisinsi. tvoy site snimkiti gi vide azi.

Cemali evet. zaten bu tip titüellerin bitişi aynı yıllarda oldu. Köylerimize elektrikle birlikte Tv. radyo, tarımsal aletlerin modernleşmesi gibi  nedenlerle hepsi bitiverdi.o zmana kadar bir inanç gereği büyüklerimizde bunları kutluyordu.ancak  simgesel olarak bile olsa onlardan sonraki nesiller olan biz ve çocuklarımıza bir şekilde yaşatılması gerekirdi.Biz pomakların güzel bir yönü var .Her yeniliğe çabuk uyum sağlarız ama bir o kadar kötü yanımız da ecdatımızıda ,geçmişimizide çabuk unutuyoruz. Neden Acaba?

merkur:
bilmiyorum ama üzülüyorum sadece o kaaa bir de köyümüzü parsellemeye calısnlar oldukca daha cok üzülüyorum yakında pomak köyü olmaktan cok baska bir köye gider gibi oluruz yada hiç gidemicez güzel dileklerin için cok teşekkür ederim allah herkese hayırlsını nasip etsin.....

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version