Author Topic: РАВНОСМЕТКА. POMAK.EU - НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?  (Read 83372 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
РАВНОСМЕТКА. POMAK.EU – НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?

Началото

Когато преди малко повече от година се регистрирах в You are not allowed to view links. Register or Login, нямах идея, че сайтът ще стане такава неразделна част от живота ми – за добро или за зло. Сигурен съм, че е така със всички наши администратори и повечето от активните потребители тук.
Имал съм регистрации в Yahoo! групите още от 2001 г, а също и в You are not allowed to view links. Register or Login , но там никога не съм участвал активно и никога не се бях интересувал активно от живота на помаците.
Благодарение на тези сайтове научих, че в Турция има също много помаци – изселени по едно или друго време. За помаците в Гърция за първи път чух, когато бях в гимназията.

Още с първото ми влизане в сайта останах ужасен от идеите за произхода на помаците, които се подхвърляха тук. То не бяхме араби, то не бяхме турци забравили езика си, то не бяхме кумани, не бяхме печенези, не бяхме траки, богомили, павликяни, славяни езичници приели исляма ...
Всичко друго, но сакън, не и българи!
Поставих си за цел да се опитам от малко до малко да покажа, че има и инакомислещи сред нас и не всички играем по свирката на ислямистките фондации.

Когато бях в гимназията за пръв път разбрах за активната дейност на ислямистки фондации в Родопите и Пиринско. Моя съученичка от с. Чепинци (Рудоземско) ми споделяше, как “благотворителни” фондации наливали милиони в селото им под формата на дарения и безплатни пътувания към Турция и арабските страни. Няколко години по-късно вдигнаха една от най-големите джамии там, оборудваха я с най-голямата библиотека от ислямска литература на Балканите и започнаха да пращат на обучение в арабските страни “новите емисари на Исляма“.

Едни от нас избраха да тръгнат по тежкия и трънлив път към Европа и европейските ценности, други се радваха на безплатно обучение и пълни стипендии в Близкия Изток.

Но всичко си има цена.

Ужасен бях да срещна именно в You are not allowed to view links. Register or Login същите тези възпитаници приели ролята на войнстващи муджахидини. Арабските стипендианти явно имаха за цел да си оправдаят финансиранията и активно лансираха идеи за произхода ни от араби, дошли на Балканите още преди турците.
Който плаща, той поръчва музиката.

Опитах се да подема диалог и да посоча документално обосновани тези за това кои сме ние. Бях посрещнат с огън и жупел – наричаха ме антипомак, предател на помашката кауза, прокомунист, неовъзродител, ченге. Започнаха да сипят всякакви всякакви обиди към семейството и родителите ми, хора, нямащи нищо общо с темите ни на спор. Накрая стигнаха и до там да ме обявят за християнин – о, свещен ужас - най-голямото проклятие и предателство.
Именно един от тези войнстващи муджахидини обяви Християнството за “свинска религия”.

Това само ми показа какви хора имах насреща си.

Роден съм и съм израстнал в едно малко девинско селце, населено предимно с българи мюсюлмани, където хората водят обкиновен и прост начин на живот. Мизерията е била винаги част от живота ни и хората там се радват на малките неща. За първи път разбрах, че сме различни, когато излязох от село и отидох да уча в техникума. Започнах да се сблъсквам с другата страна на сляпо насажданите теории – във въздуха витаеше едно неизказано и загатнато отношение, че сме “предатели на българската кауза” затова че предците ни са приели Исляма и “не сме устояли на мъченията, с които те били запазили вярата си”. Били сме се предали. И до днес се насажда идеята, че приемането на Исляма е било в огромната си част насилствено. Пеят се песни за това, разказват се легенди и предания.
Насаждането на подобна “вина” бе станала причината мюсюлманите в Родопите да се капсулират и самоизолират. Огромна роля за това имаха и процесите по неколкократното насилствено и полунасилствено променяне на имената на предците ни, опожаряване на селата ни и насилственото покръстване от 1912-1913 г., преследванията по време на “възродителните процеси”. Аз нямах никаква вина за това кой съм и защо съм тук. Нямах и намерение да си самовменявам такава. Целта винаги ми е била да се докажа като личност, а не като “личност с апостроф и тирета”.

Екзонимът “помак”

Признавам си, не бях чувал названието “помак” докато не отидох в гимназията и не започнах да се сблъсквам с другостта. Това бе екзоним, с който другите ни обозначаваха. Не бях го чувал в обращение в родното ми село. Може би заради репресивния комунистически режим, всякакви референции за другост и религия бяха избягвани. Ние си бяхме просто селяни и всякакви квалификации и определения бяха далеч от мирогледа на хората, които имаха далеч по-важни неща за решаване. Селският живот не е лесен – грижа за нивите, за животните, за това, че скоро не е валяло дъжд и всичко е изгоряло, за това, че трябва да се приготвят дърва за зимата, за това, че трябва да ставаш в 4 часа сутринта и да хващаш баира да изкараш някой лев от гъби и билки ... В живота ни нямаше място за абстрактни понятия като самоопределения и самоназвания. Абстракните конструкции бяха далеч от нас.
В гимназията се оказах с много свободно време под ръка и открих, че библиотеките крият неизброими съкровища. Започнах да чета краеведски трудове за Родопите и сред всичко останало научих, че ни наричат българомохамедани. Референциите на съучениците ми християни обаче не бяха толкова премерени и често чувах етикета “помаци” зареден с известна доза негитивизъм. И до ден днешен това се възприема като обида в родния ми край и хората не възприемат с лекота този етикет. Това бе название привнесено отвън, название с което ни наричаха, когато изразяваха негативно отношение към нас, етикет поставен ни от българите християни. Тези, които са силни духом, просто отърсват с лекота емоциите си и казват – добре, помак съм – какво от това? Това прави ли ме с нещо по-малко достоен човек от теб?
Но много хора в родния ми край и до ден днешен предпочитат да избягват това определение и се наричат българо-мохамедани и българо-мюсюлмани. “Помак” все още носи негативизма на външното отношение и определение. За мен никога не е било проблем да премина отвъд този негативизъм – всичките ми приятели знаят кой съм и какъв съм.

Когато попаднах за пръв път на сайта You are not allowed to view links. Register or Login бях наистина радостен, че ще срещна и други хора като мен. Но не би. Срещнах войнственост на фанатизирани и тесногръди хора. Не беше нищо ново – бях го изпитвал и от много християни, така че можех да си позволя да премина отвъд дребнавите обиди и нападки и да потърся хора, с които може да се води нормален диалог.
Срещнах и такива тук, хора непредубедени и търсещи информация за миналото ни, за това кои сме и как сме стигнали до тук. За съжаление тези хора избягват да пишат тук именно заради тесногръдието на мнозинството от събеседниците. Войнствеността, нападките, обидите към мен и семейството ми ми причиниха десетки безсънни нощи.

И всичко това заради позицията ми, че помаците сме наследници на българи приели Исляма. Това е моята позиция и до днес.

Именно това ни говорят и османските архиви. Естествено това не се нрави на радикалните муджахидини, които се опитват всячески да преиначат архивите и да наложат фалшива идентичност. В началото бях по-активен и отговарях на нападки и заядливи провокации, но престанах да им обръщам внимание.
Интересуват ме именно как живеят хората, какво ги боли и на какво се радват.
Тези теми за съжаление рядко срещат отзив тук.
Защото на “радикалните” темите за фолклора ни, бита, носиите, прекрасните ни говори се струват неудобни.
Всички те водят до връзката ни с една обща с християните традиция.

Радикализирането на форума ни

В последните няколко месеца сайтът взе да се споменава все по-често в медийното пространство. За съжаление имиджът, който сайтът ни проектира и който се отразява в медиите е именно, че сайтът ни е място на радикални сепаратисти. Явно това е направило впечатление на журналистите.
Наскоро разгледах темите и всъщност се оказа, че журналистите може би имат право – 90 % от писанията тук са именно в тази насока. В почти всички теми напоследък се забелязват само изказвания на 20-ина озлобени към България хора и опониращите им 4-5 българи християни.
Останалите изчезнаха незнайно къде, или просто като мен престанаха да пишат тук, защотото не искат имената им да се свързват със ставащото тук.
Защото атмосферата тук натежава от сепаратизъм и радикализъм, от това да показваме как и колко сме различни и да си затваряме очите за това, което ни обединява с българите християни. Много хора започват да лансират идеята за създаване на етнос помаци, помашки език, а от няколко дни гледам се вее и знамето на Бати Тракия от разни горанци и торбеши. Даже един съселянин ми беше подметнал, че именно аз стоя зад всичко. Това вече преля чашата.
Аз също не искам името ми да се асоциира с подобни злобеещи про-бати тракийски, про-турски, про-сепаратистки елементи.

На няколко пъти съм си казвал, че ще престана да пиша тук и ще се радвам на живота си, но веднъж като си се хванал на хорото – трябва да го довършиш. Може да се спъваш, може да падаш, но трябва да продължиш докрай.

Мислех да помоля администраторите да изтрият всички мои мнения и повече името ми да не се споменава тук, защото сайтът ни е тръгнал по опасен път.
За съжаление не мога да си позволя подобен лукс, защото ако продължи така, името на всички помаци ще се асоциира само с радикализъм и хората като чуят “помак” ще го асоциират само с войнственост и сепаратизъм.
 
Затова се връщам отново и ще продължа да пиша, колкото и нерви да ми струва това, колкото и злоба да отнеса.

You are not allowed to view links. Register or Login има много точно мото – “гласът на помаците”


Досега чувахме само гласът на войнстващите фанатизирани ислямисти и групичката техни поддръжници.
Поддръжниците на идеите за това, че сме българи приели Исляма, и за това че сме неразделна част от българския народ, за това че говорим български език се заклеймяват от съфорумците като неовъзродители, като агенти на отец Саръев, като ченгета.
Гледам сипят се хвалебствия напоследък по разни псевдонаучни трудове, “обосновани” на показания на хора, качени на стоп, на грешно разчетени (или нарочно грешно разчетени) арабски надписи и на преиначени исторически източници.

Повечето мнения на инакомислещите помаци, които си позволяват да се обадят тук, се трият като се обявяват за провокативни.
Подобна цензура в други форуми не съм виждал, надявам се тук да започне да се чува и гласът на останалите помаци. За съжаление нормалните хора предпочитат да си траят, да четат от време на време анонимно и да не влизат в безсмислени спорове с “промити мозъци”.

Аз също си траех, но напоследък сепаратистите взеха даже да развяват знамена и това няма как да ме остави безучастен.

Дано повече нормални хора да се включат в сайта и той наистина да стане достоен за мотото си – “гласът на помаците”.


С уважение: Боян Добрев.

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female
Абе отдавна искам да отворя една тема: "Какъв съм и какъв се чувствам?" Там всеки да си напише,та да спрем кавгите! :D
Ама май много малко хора,ще отговорят! Сепаратисти не мисля,че има тук, ;) Някои в яда си пише нарочно за да ядоса другия! Така мисля аз де!  :) Прекалено се вживявате в нещата,май това е проблема! Приемате много навътре всичко,което се напише тук! Не забравяйте,че има и хора,които нарочно подклаждат!  ;) Макар,че и аз отдавна не чета много какво пишете, то аман от история, превърнахме се в клон на БАН! :)
Боян, мисля,че прекаляваш с използването на изрази,като сепаратисти,радикалисти,промити мозъци! Я влез в час малко,не се излагай!
Играеш си с изрази,които напоследък прекалено много се задържаха в медийното пространство! Не говори за нещо,което тук  въобще го няма!

Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
You are not allowed to view links. Register or Login
Дано повече нормални хора да се включат в сайта и той наистина да стане достоен за мотото си – “гласът на помаците”, защото досега той е бил в 90% гласът на роднините от неврокопската радикална група, които са една нищожна част от помаците.


Бояне, тук направо се оля! А колко хубаво бе започнал есето си!

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login
Впрочем, всеки, който желае,
би могъл да публикува
една своя равносметка за сайта.

Струва ми се, че би било интересно.


Заповядай!
Ама да ни наричат, с подобни изрази,мерси! Не сме на нивото ви! Ще ви дам един много готин съвет, има научни форуми,там може би ще намерите хора,които да са на вашето ниво! А тук влизайте само да ни се смеете и да ни давате определения. Ще ви бъдем "благодарни". ;)

Branik

 • Guest
Аз също си траех, но напоследък сепаратистите взеха даже да развяват знамена и това няма как да ме остави безучастен.

Дано повече нормални хора да се включат в сайта и той наистина да стане достоен за мотото си – “гласът на помаците”, защото досега той е бил в 90% гласът на роднините от неврокопската радикална група, които са една нищожна част от помаците.
 
П.С. Само да питам тези от Неврокопско ненормални ли са ? И колко са радикални кажи ми да знам че съм от Неврокоп пък несъм разбрал още!!!!!

Tralala

 • Guest
boyandobrev, забележителен пост. Обнадеждаващото за мен е, че сред младите, които не позволяват на родителите си да ги ограничават да се образоват, пътуват, живеят свободно без предразсъдъци и самопоставяне на бариери при комуникацията си, е невъзможно манипулирането, че българите са другите.
Споделям вижданията ти ;)

Ismet DRAMSKY

 • Guest
Бояне, много реално описание на действителността от живота на Помаците, но мисля, че за някои от Помаците които изразяват различно понякога и по-силно и особено мнение - твоите коментари са доста силни и по при положение, чи ги познават Помаците доста добре, щото разбирам, че си от тази черга.
В края на краищата, нека всеки се определя, кой както иска и сам си прецени на кое да вярва. На писанията на разни крайно идеологизирани  професори-историци, на трезвия и разумен коментар и изследователските материали, които към този момент са доста нови и тепърва ще се появяват все по-нови и по-нови, на различните разкази, спомени и предания, които всеки от Помаците е слушал и чувал лично със собствените си уши от родители, дядовци, баби и свои доста мъдри съселяни.
Те пък от своите близки и родственици и т.н. и всичко това, щото от многото работа тези хора не са имали време да седнат и си запишат част от историята, част от действителността, част от истинските събития, ами все сме чакали някой друг през чужди очила да види тези събития и да ги опише, но дали това е било наистина така? И тук а и на различни места е мястото всеки да си каже своето различно мнение и би трябвало да го приемаме такова, каквото ни се поднася и не би трябвало да отричаме тотално всичко.
Какво лошо има в това всеки един да си приема по свой различен начин част от неговото виждане и история преминала и пречупена през призмата на получените познания от всичката тази информация, която е минала през мислите на всеки един от участниците във форума! Нали, не искаме да мислим всички еднакво, както в недалечното комунистическо минало, понякога колкото и хубаво да ни изглежда то, но може би заради това, че въпреки всички несгоди тогава, всички от нас го харесват, щото сме били по-малки и по-млади и сме имали дори и по-хубави спомени, осъзнати от една нова неразбрана или криворазбрана демокрация.
И, понеже стана дума за история и за района в който си отрасъл, ами не ти ли се струва, че там където са извършвани най-големите насилия срещу помаците, ако тръгнеш да слушаш местните и новопреселени екскурзоводи, може да ти втръсне от постоянните смешни разкази в повечето случаи, че почти от всякакъв по голям къмък и скала, поради страх от насилие от османците или други подобни, почти навсякъде са скачали и се самоубивали хубави моми и невести, което е толкова жалко, не само повод на всеки камък за да се направи параклис, но че и с това се прави една измислена история, а никой не споменава ни най-малко, как в по-ново време за избивани хиляди невинни хора от тези райони само защото не са искали да си сменят вярата и господа в който вярват.
Ами, ако са били от другата вяра, както пише поп Алигорко и други подобни, те са толково близки по поколения, че с радост биха приели нова вяра и не да се чудят и християни и мюсюлмани на разни начинания, например в Кожаре, където няма нито един християнин умишлено и на инат да се строят черкви.
Но както виждаш, дори и с нова българско име нито ти нито някой друг масово не е тръгнал да си сменя религия и вяра, защото макар и по този начин, за всеки това е най-съкровеното и най-личното и не би трябвало постоянно да се натяква на тези местни хора, нещо което те може и да искат да чуят, но не могат да го приемат.
Нямам нищо против това, може след време и да се появат и такива, но нека първо се появят и тогава да им правят храмове и тогава така неистово да им се обяснява нещо от този род, пък било то да им се строят джамии или църкви с параклиси на всеки баир. На мен тези неща не ми пречат, но пречи онова приличащо по-скоро на тихо и нежно насилие и подценяване на всеки който е по-различен от другият.
Нека всеки се чувста такъв, къкъвто желае, и част от форумите е мястото където всеки може поне отчасти да си каже мнението и не е нужно да бъде прието от другите! Нали все пак сме различни и като индивиди, то може би това е красивото на всеки човек!  ;)

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Не забравяйте,че има и хора,които нарочно подклаждат!  ;) Макар,че и аз отдавна не чета много какво пишете, то аман от история, превърнахме се в клон на БАН! :)
Боян, мисля,че прекаляваш с използването на изрази,като сепаратисти,радикалисти,промити мозъци! Я влез в час малко,не се излагай!
Играеш си с изрази,които напоследък прекалено много се задържаха в медийното пространство! Не говори за нещо,което тук  въобще го няма!

Здрасти Гелина,
Те точно това искат - да спреш да четеш и да слушаш какво ти проповядват ;)
Като не искаш да се превърнем в клон на БАН, в чий клон искаш да се превърнем? На това?
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Не, благодаря!

А относно изразите, които съм използвал, кажи ми съгласна ли си с развяваните байряци напоследък тук? Това нормално ли ти се струва?

@Branik,
Не съм говорил за всички хора от Неврокопско, а само за радикалната групичка ;)
Чакам ги да почнат с тирадите си всеки момент и ще ги разбереш кои са.

Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
Преди малко повече от две години след акция на спецслужбите бе свален един сайт от медийното пространство. Мотивите бяха - проповядване на фашиска идеология и призиви за сепаратизъм. След повече от година проточване на делото, обвиненията не издържаха и сайтът бе пуснат отново.

Ясно е, че с използването на изрази от рода на "сепаратисти", "радикалисти","муджахидини" и пр. се цели привличане вниманието от страна на ДАНС и предприемане мерки по затварянето на настоящия сайт. Но сайтът не може да бъде свален, тъй като не се хоства в България. Затова авторът на "забележителния пост" конкретизира определен регион в страната, където "качулките" трябва да извършат операцията си - това е районът на Гоце Делчев. Мозъкът на клетката и групата радикалисти са там, затова трябва да се действа незабавно!

Колко глупаво е да се пишат подобни неща! Колко жалко е да им се вярва!

Offline shaban

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 712
Макар и хиперболизирано е добре е написано.Разбрах за сепаратизма,радикализма,арабизма,тюркизма и т.н. но не разбрах какво е отношението на автора към политиката на унифициращия българизъм.
Не разбрах и идеята на автора за предпазването ни от най различните и-зми и запазването на общността ни като самоорганизиран ,относително независим жив вид, който не иска да бъде превърнат в храна на по силните на деня.

Branik

 • Guest
Благодаря за отговора,а за баиряците на /Гюмюрджинската република/е проблем на админите че ги оставят нали,може на тях да им хаесва!!!!

Offline oruch

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 226
You are not allowed to view links. Register or Login

Боян, мисля,че прекаляваш с използването на изрази,като сепаратисти,радикалисти,промити мозъци! Я влез в час малко,не се излагай!
Играеш си с изрази,които напоследък прекалено много се задържаха в медийното пространство! Не говори за нещо,което тук  въобще го няма!
Гелина, личното ми мнение е, че на много хора така им изнася, т.е.да се утвърди в пространството нагласата, че помаците може и да не не са мюсюлмани.Да ама не,именно исляма е този който е съхранил помаците през годините като такива.Използването на изрази като по горните цели именно това, да лепне петно на чистия ислям който помаците носят та дано......

Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
You are not allowed to view links. Register or Login

@Branik,
Не съм говорил за всички хора от Неврокопско, а само за радикалната групичка ;)
Чакам ги да почнат с тирадите си всеки момент и ще ги разбереш кои са.

Съвсем ясно си определил кои са - 90% от форумците - членовете на радикалната групировка от Неврокоп.

Бояне, много приятно ме изненада този следобед!

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Съвсем ясно си определил кои са - 90% от форумците - членовете на радикалната групировка от Неврокоп.
Бояне, много приятно ме изненада този следобед!

Мустафа, говорех ти за 90% от мненията напоследък, не за броя на потребителите ;)

@Oruch,
Дефинирай кой е чистият Ислям според теб? Този, който си го внесохме последните 20 години от Арабия ли?

Offline shaban

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 712
Ще добавя ,че радикализъм съществува във всички общества и че в света на помаците няма нищожни и ненищожни групи,предвид нашата малобройност и че  именно нашата малобройност трябва да засили инстинкта ни за самосъхранение от целия спектър и-зми.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42