Български > Дискусии
РАВНОСМЕТКА. POMAK.EU - НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?
PETER:
--- Quote from: Nazmi on May 12, 2009, 22:39 ---
Екзоминът-Помак,-тука трябваше най-много да се наблегне на дискусията,защото касае нас помаците и помашкия ни сайт. "
--- End quote ---
Да, и на мен това ми е любопитно.
Защо някои помаци се срамуват да се наричат помаци и защо за някои екзонимът помак е обида?
Разбира се мога да намеря инфо в мрежата, но ми е интересно Вашето мнение.
Ismet DRAMSKY:
Ами и аз незнам, що така ги е срам някои помаци от себе си и от Помашкото! Сигурно се комплексират от нещо , или пък им е по-хубаво да се наричата "турко-мюслимани" или пък "българе-христиане" за да избягат или да се скрият от националността или народността, без да я объркват спрямо различната религия или спрямо различната народно "турчин" или "българи", което не значи автоматически "чист мюслиманин" или "чист християнин", според териториалното си постоянно пребиваване! Според мен, това най-добре може да ни обясни, някой такъв срамуващ се от себе си и от рода си Помак - я от Златоград, я от Старцево, я от Беден, я от Брезе, я от Чепеларе или от некво друго извъземно помащко селце! Много ми е чудно тази неясна срамота! Остава да чакаме в сайта де се влючи някой такъв, срамещий се от истинския живот - Помак или пък бивш Помак! :o
Ralitsa:
--- Quote from: Ismet DRAMSKY on May 13, 2009, 10:15 ---Ами и аз незнам, що така ги е срам някои помаци от себе си и от Помашкото! Сигурно се комплексират от нещо , или пък им е по-хубаво да се наричата "турко-мюслимани" или пък "българе-христиане" за да избягат или да се скрият от националността или народността, без да я объркват спрямо различната религия или спрямо различната народно "турчин" или "българи", което не значи автоматически "чист мюслиманин" или "чист християнин", според териториалното си постоянно пребиваване! Според мен, това най-добре може да ни обясни, някой такъв срамуващ се от себе си и от рода си Помак - я от Златоград, я от Старцево, я от Беден, я от Брезе, я от Чепеларе или от некво друго извъземно помащко селце! Много ми е чудно тази неясна срамота! Остава да чакаме в сайта де се влючи някой такъв, срамещий се от истинския живот - Помак или пък бивш Помак! :o
--- End quote ---
Sled tova strahotno privetstvie edva li nqkoi takyv 6te se vklu4i v saita! Nai-malkoto za da obqsni kak i za6to se 4uvstva po tozi na4in.
Peter, mislq, 4e v tozi post po-gore se krie otgovora na vyprosa ti....
Metka:
--- Quote from: Ralitsa on May 13, 2009, 11:14 ---Sled tova strahotno privetstvie edva li nqkoi takyv 6te se vklu4i v saita! Nai-malkoto za da obqsni kak i za6to se 4uvstva po tozi na4in.
Peter, mislq, 4e v tozi post po-gore se krie otgovora na vyprosa ti....
--- End quote ---
Rallitsa, искам да те питам - Ти чустваш ли се нещо дискриминирана тук?
Чустваш ли си че си дискриминирана с нещо в своята Реалност?
Разкажи ама в друга тема.
Има напредвид че във всяка една общност има връзки на съвместимост и несъвместимост.Опровергай ме ако не етака.
Има приемливи различия и има неприемливи различия.
Има граници на "другостта".
Има даже и различна другост от тази която познава всеки един от нас.
Може би не ни разбираш понякога поради това че или не ние премаш такива каквито сме или доста неща свързани с травматичното ни минало не са ти понятни. В това няма нищо лошо, човек се учи докато е жив.
Ама разкажи ако имаш случай дали си била дискриминирана по този повод за който намекваш.
shaban:
"Помак" не е екзоним.http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BA%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC
Определението "Помак" ,вече циркулира в обръщение като екзоним -/ външно название/ и ендоним /самоназвание/ , а това вече си е почти чист етноним. Така мисля.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version