Български > Дискусии

РАВНОСМЕТКА. POMAK.EU - НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?

<< < (2/46) > >>

Tralala:
boyandobrev, забележителен пост. Обнадеждаващото за мен е, че сред младите, които не позволяват на родителите си да ги ограничават да се образоват, пътуват, живеят свободно без предразсъдъци и самопоставяне на бариери при комуникацията си, е невъзможно манипулирането, че българите са другите.
Споделям вижданията ти ;)

Ismet DRAMSKY:
Бояне, много реално описание на действителността от живота на Помаците, но мисля, че за някои от Помаците които изразяват различно понякога и по-силно и особено мнение - твоите коментари са доста силни и по при положение, чи ги познават Помаците доста добре, щото разбирам, че си от тази черга.
В края на краищата, нека всеки се определя, кой както иска и сам си прецени на кое да вярва. На писанията на разни крайно идеологизирани  професори-историци, на трезвия и разумен коментар и изследователските материали, които към този момент са доста нови и тепърва ще се появяват все по-нови и по-нови, на различните разкази, спомени и предания, които всеки от Помаците е слушал и чувал лично със собствените си уши от родители, дядовци, баби и свои доста мъдри съселяни.
Те пък от своите близки и родственици и т.н. и всичко това, щото от многото работа тези хора не са имали време да седнат и си запишат част от историята, част от действителността, част от истинските събития, ами все сме чакали някой друг през чужди очила да види тези събития и да ги опише, но дали това е било наистина така? И тук а и на различни места е мястото всеки да си каже своето различно мнение и би трябвало да го приемаме такова, каквото ни се поднася и не би трябвало да отричаме тотално всичко.
Какво лошо има в това всеки един да си приема по свой различен начин част от неговото виждане и история преминала и пречупена през призмата на получените познания от всичката тази информация, която е минала през мислите на всеки един от участниците във форума! Нали, не искаме да мислим всички еднакво, както в недалечното комунистическо минало, понякога колкото и хубаво да ни изглежда то, но може би заради това, че въпреки всички несгоди тогава, всички от нас го харесват, щото сме били по-малки и по-млади и сме имали дори и по-хубави спомени, осъзнати от една нова неразбрана или криворазбрана демокрация.
И, понеже стана дума за история и за района в който си отрасъл, ами не ти ли се струва, че там където са извършвани най-големите насилия срещу помаците, ако тръгнеш да слушаш местните и новопреселени екскурзоводи, може да ти втръсне от постоянните смешни разкази в повечето случаи, че почти от всякакъв по голям къмък и скала, поради страх от насилие от османците или други подобни, почти навсякъде са скачали и се самоубивали хубави моми и невести, което е толкова жалко, не само повод на всеки камък за да се направи параклис, но че и с това се прави една измислена история, а никой не споменава ни най-малко, как в по-ново време за избивани хиляди невинни хора от тези райони само защото не са искали да си сменят вярата и господа в който вярват.
Ами, ако са били от другата вяра, както пише поп Алигорко и други подобни, те са толково близки по поколения, че с радост биха приели нова вяра и не да се чудят и християни и мюсюлмани на разни начинания, например в Кожаре, където няма нито един християнин умишлено и на инат да се строят черкви.
Но както виждаш, дори и с нова българско име нито ти нито някой друг масово не е тръгнал да си сменя религия и вяра, защото макар и по този начин, за всеки това е най-съкровеното и най-личното и не би трябвало постоянно да се натяква на тези местни хора, нещо което те може и да искат да чуят, но не могат да го приемат.
Нямам нищо против това, може след време и да се появат и такива, но нека първо се появят и тогава да им правят храмове и тогава така неистово да им се обяснява нещо от този род, пък било то да им се строят джамии или църкви с параклиси на всеки баир. На мен тези неща не ми пречат, но пречи онова приличащо по-скоро на тихо и нежно насилие и подценяване на всеки който е по-различен от другият.
Нека всеки се чувста такъв, къкъвто желае, и част от форумите е мястото където всеки може поне отчасти да си каже мнението и не е нужно да бъде прието от другите! Нали все пак сме различни и като индивиди, то може би това е красивото на всеки човек!  ;)

Dobrev:

--- Quote from: Gelina on May 11, 2009, 16:23 ---Не забравяйте,че има и хора,които нарочно подклаждат!  ;) Макар,че и аз отдавна не чета много какво пишете, то аман от история, превърнахме се в клон на БАН! :)
Боян, мисля,че прекаляваш с използването на изрази,като сепаратисти,радикалисти,промити мозъци! Я влез в час малко,не се излагай!
Играеш си с изрази,които напоследък прекалено много се задържаха в медийното пространство! Не говори за нещо,което тук  въобще го няма!

--- End quote ---

Здрасти Гелина,
Те точно това искат - да спреш да четеш и да слушаш какво ти проповядват ;)
Като не искаш да се превърнем в клон на БАН, в чий клон искаш да се превърнем? На това?
http://www.westtrakien.com/index2.html
http://tr.wikipedia.org/wiki/Bat%C4%B1_Trakya_T%C3%BCrkleri

Не, благодаря!

А относно изразите, които съм използвал, кажи ми съгласна ли си с развяваните байряци напоследък тук? Това нормално ли ти се струва?

@Branik,
Не съм говорил за всички хора от Неврокопско, а само за радикалната групичка ;)
Чакам ги да почнат с тирадите си всеки момент и ще ги разбереш кои са.

mustafa_b:
Преди малко повече от две години след акция на спецслужбите бе свален един сайт от медийното пространство. Мотивите бяха - проповядване на фашиска идеология и призиви за сепаратизъм. След повече от година проточване на делото, обвиненията не издържаха и сайтът бе пуснат отново.

Ясно е, че с използването на изрази от рода на "сепаратисти", "радикалисти","муджахидини" и пр. се цели привличане вниманието от страна на ДАНС и предприемане мерки по затварянето на настоящия сайт. Но сайтът не може да бъде свален, тъй като не се хоства в България. Затова авторът на "забележителния пост" конкретизира определен регион в страната, където "качулките" трябва да извършат операцията си - това е районът на Гоце Делчев. Мозъкът на клетката и групата радикалисти са там, затова трябва да се действа незабавно!

Колко глупаво е да се пишат подобни неща! Колко жалко е да им се вярва!

shaban:
Макар и хиперболизирано е добре е написано.Разбрах за сепаратизма,радикализма,арабизма,тюркизма и т.н. но не разбрах какво е отношението на автора към политиката на унифициращия българизъм.
Не разбрах и идеята на автора за предпазването ни от най различните и-зми и запазването на общността ни като самоорганизиран ,относително независим жив вид, който не иска да бъде превърнат в храна на по силните на деня.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version