Author Topic: Благовещение  (Read 24159 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
Re: Благовещение
« Reply #45 on: March 06, 2011, 19:08 »
Според гореподнесените празнични локумки приемайки, че Исляма и мюсюлманите опитали да оправят грешките на предишните отклонения от правата вяра извършено от Християнството, то христиените требва да върнат борчовете на Римляните, а самите Римляни требва пък да върнат борчовете на Траките, а Траките като наследодатели и предци на Помаките би требвало по роднински да опростят тези борчове на последните приели това наследство и от туй следва, че Помаците немат никакви религиозни и други подобни исторически борчове към никой от предишните техни гости, които са им идвали по техните си земи ужким на гости и на сиденки, а се опитвали да ги променят и доброволно и доброзорно, така, че, ако има некви задължения и борчове в тая върволица, то това май, че те са единствено, само между Христиенството и Католицизма или между Православието и Римските наместници на Бога (Аллаха) , а Помаците само требва да бъдат благовещавани редом с техните предци, че са поканили на трапезата на техните най-стари деди, всички онези преминали през техните дворове и които са им гостували векове на техните прадядови и прабабини софри без дори да плащат дори една златна пара за таз вековна веселба!  8) ;D :) ;)

Offline Шали

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 487
 • Gender: Female
Re: Благовещение
« Reply #46 on: March 06, 2011, 19:43 »
You are not allowed to view links. Register or Login
относно сходните разбирания не се сещам за такива

Koeто пък съвсем не означава че няма, даже тъкмо обратното You are not allowed to view links. Register or Login

Темата е "Благовещение". Благовец не знам какво е, не ме и касае. Който си го тачи, да си го. Защо трябва да натоварвате Православието с несвойствени традиции и практики. Къде ми ти слънцето и буболечките и цветятата, къде вестта на Дева Мария, че ще роди Иисус. Като вземете да си ги тропотите ни в клин, ни в ръкав - толкова несериозно отношение към темите  ::)

Offline husein

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 237
Re: Благовещение
« Reply #47 on: March 06, 2011, 23:37 »
На Коледа целия християнски свят празнува раждането на Спасителя. В Библията обаче не е отбелязана датата, на която е роден Исус Христос. И това съвсем не е някакъв случаен пропуск. Според Светото писание, придаването на някакво по-особено значение на рождения ден е езически обичай и тези, които го празнуват, неизменно са сполетявани от божествения гняв. Логично е да си зададем въпроса, откъде тогава идва традицията да празнуваме Рождество Христово и защо е избран точно този ден?
Точно на 25 декември според Юлианския календар се падало зимното слънцестоене или иначе казано денят спирал да намалява и започвал да нараства. Тогава народът вярвал, че се раждал новият Бог – Слънце, което бил един от най-големите езически празници. Припокриването на датите с този култ, които без това напомнял на християнската легенда за раждането на Христос от Богородица (Слънцето също било родено от непорочна небесна богиня), било успешният ход, които приобщил не само римляните към новата религия, но и всички новопокръстени народи, включително и българите. Следи от слънчевият култ са запазени и в нашия фолклор – в коледните песни, обредите на коледарите и русалиите.
През IV век император Константин Велики обявява 25 декември за рождена дата на Спасителя. Това бил тънък тактически ход, с които той искал да наложи новата вяра. Въпреки, че християнството било прието за официална религия в Рим, си оставало чуждо на народа, който чествал старите си езически празници. С ясното съзнание, че не може да изкорени тези хилядолетни обичаи, Константин решил да ги слее с новата религия и така да я направи по-близка на хората.
Първоначално до IV в. християните чествали само един празник ­ Възкресение Христово (Пасха) и неделния ден, представляващ ежеседмично възпоменание на Христовото възкресение.
Първи император Константин Велики със закон от 7 март 321 г. наредил празничната почивка на “деня на слънцето”, в който войниците и съдилищата почивали, за да могат християните да вземат участие в празничното богослужение.
Около 330 г. Римската църква учредила празника Рождество Христово. За дата на новия празник е приет 25 декември, тъй като това е денят на зимното слънцестоене, в който из цялата Римска империя се чествал езическият празник Раждане на непобедимото слънце.християните не искали да го приемат, тъй като го считали за нововъведение.
 След преместването на празника Рождество Христово на 25 декември, Църквата продължила да чества на 6 януари само празника Богоявление. Вероятно православните християни, за да противопоставят своето учение за Христовото кръщение на гностическото в Египет, започнали да празнуват празника Богоявление в противовес на гностическия празник на Христовото кръщение, в основата на който стоял древноегипетският празник в чест на разливането на река Нил.
 От посочените данни ясно се вижда, че християнските празници са се появили, развили и оформили постепенно през 2000-годишното съществуване на Православната църква. Много от тях съвпадат по време със съществуващи от древност езически празници, чествани преди появата на християнството. Факт е, че голяма част от обредите, обичаите и традициите не само на народа, но и на Църквата, самите църковни разпоредби и постановления на Типика са заимствани от езическата религия и култура или са възникнали по чисто практически съображения.
 Нека не забравяме, че ние не можем да избягаме от времето, в което живеем и че нашият век никога няма да стане апостолският. Със светите апостоли и първите християни можем да бъдем единни само по вяра и дух, но не и по обреди, традиции, разпоредби или празници.
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
Чети, Шали,Чети и по малко говори! ;)Видя ли къде е връзката със слънцето, и кой копира празници от предходните!
Прочети и за практиките,дали са свойствени или несвойствени!Приятно Четене! :)

Offline Шали

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 487
 • Gender: Female
Re: Благовещение
« Reply #48 on: March 07, 2011, 12:24 »
You are not allowed to view links. Register or Login
...и по малко говори! ;)...
Аз съм тази, която да прецени колко и кога да "говори". Отнесено към Вашите голословни словоизлеяния, моето говорено е незначително малко.
You are not allowed to view links. Register or Login
...Видя ли къде е връзката със слънцето, и кой копира празници от предходните!
Не, не видях. Това ли са източниците Ви на информация, че чак глобални изводи да правите :-X Но дори и да имаше връзка със слънцето...какво от това - вашата религия е обвързана с луната. Огромната разлика между моето християнско възпитание и Вашето персонално невъзпитание е, че аз не съм си и помислила, че мюсюлманите се кланят на Луната и не се занимавам с прокламиране на такива тези. Ако смятате, че няма да намеря не 5, а 500 сайта защитаващи подобно твърдение, то...

Quote
Прочети и за практиките,дали са свойствени или несвойствени!
Несвойствени са. Не ме въвличайте в разискване на Християнските Тайнства в този форум. Всъщност Вие ги знаете отлично, но работата Ви изисква да разпространявате лъжи за нас, разбирам Ви и дано Аллах е доволен от действията Ви.

Offline gece yolcusu

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 297
Re: Благовещение
« Reply #49 on: March 07, 2011, 20:59 »
Онези, които вярват, и юдеите, и християните, и сабеите, онези [от тях], които вярват в Бог и в Сетния ден, и вършат праведни дела, имат наградата си при своя Господ и не ще има страх за тях, и не ще скърбят. (Коран, 2:62)

Ето така всички, които вярват в Бог и в Съдния ден, и вършат праведни дела, ще бъдат благовестени. Правоверните ще получат спасение и щастие. В 48-и айят от сура Маида на Корана се казва, че “за всеки от вас сторихме закон и път” и трябва да се “надпреварвате в добрините”. Молба към всички искрени вярващи е да живеят праведно и да се надпреварват в добрите дела. Поради тази причина Мюсюлманите не могат да бъдат безкомпромисни и нетолерантни към хората, които подобно на тях вярват в Бог и са праведни
                                                                                                               
                                                                                                 
                                                                                                                                                                                 Харун ЯхяАллах не иска от нас да се "дръвчим" едни срещу други. Противопоставянето на човечеството никак не може да се съвмести с процесите във вселената като даденост от Бог. Ресурсите в нея са за да ги използваме за нещо по висше, а не да ги обръщаме в средство за борба помежду ни.
Май е време да се събудим и да разберем, че религийте са средство за постигане на Божията воля, а не просто воюващи формаций.


Offline husein

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 237
Re: Благовещение
« Reply #50 on: March 07, 2011, 21:25 »
Не искам да воювам,просто показвам някои факти,не може човек да си затваря очите,хората трябва да четат!Да  имат знания,а Шали като не иска нейна си работа,казвам Мир и продължавам :)!
Gece yolcusu Иннеддине инделлахил Ислям!Прочети сура Родът на Имран 85 аят  ;)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42