Български > Кои сме ?

NEVROKOP

<< < (2/4) > >>

dim56:
Мисълта ми беше за актуалното име на града, а не как се назовават жителите му и тези от околията - има и зааралии, но градът е Стара Загора. Все пак ние с теб се разбираме от половин дума и се сещаш, че тук няма място за спор  ;) С удоволствие бих допълнил информацията за града, но ти все пак си точно от района, в Гоце Делчв имаше доста добра музейна сбирка... да не разчитаме само на уикипедия.

mustafa_b:

Джамията на Караджа Паша

В българските земи има малко запазени паметници от драматичния петнадесети век. Малко от тях са изследвани с методите на археологията.

Проучването на Старата джамия в града, по своя характер и резултати е достижение за българската наука. Най-интересната находка от първата година на проучването е некрополът около сградата. Може би най-доброто постижение на археолозите беше заснемането на вътрешната украса на Караджа Паша джамия. Последната стенописна украса вероятно е правена през XVII век.

След частично укрепване на купола, стана възможно да се проучи и вътрешното пространство. Подът се оказа покрит с правоъгълни глинени плочи. Откритите материали са след XV век. След изложените до тук резултати от археологическите разкопки може да се каже категорично, че джамията е построена през XV век.

До 1445 г. районът е бил обитаван от християни. Постепенно броят на мюсюлманските семейства нараства, което довежда и до разцвет на култовото строителство. Най-добрите техники и традиции в строителството на Византия и Средновековна България са намерили приложение при издигане на сградата. Джамията е претърпяла 3 преустройства, последното очевидно през XVII век, което дава и окончателния облик на интериора.

При щателния оглед на река Неврокопска, до която се намира Караджа Паша джамия, на около 500 м. югозападно е регистрирано мястото, на което се е намирала античната базилика Св. Никола. С този факт може да бъде обяснен ранният период на проучения некропол, както и множеството преизползвани антични строителни детайли, открити при разкопките. Именно тези сполии са категорично доказателство за онази културна приемственост, в резултат на която българските земи са осеяни с великолепни неподражаеми паметници. Караджа паша джамия е един от тях. Нейното проучване е принос към генезиса на един културен модел, в създаването на който участват всички балкански народи, и който слага своя отпечатък върху тяхното бъдеще.

Любен Димитров

http://www.journey.bg/bulgaria/bulgaria.php?guide=4004

mustafa_b:

--- Quote from: Metka on May 17, 2009, 15:43 ---
Ами жалко че не мога да кача снимка на една от наи запазените синагоги на балканите - тя и до ден днешен си стои там.Може би Мустафа има някаде снимка от архива си.

--- End quote ---

Снимка на синагогата нямам, но ще си позволя да кача такава от сайта на дружество "Ореляк", чийто председател е уважавания от мен Николай Даутов - един от най-известните планинари в България и автор на книгата "Пътеводител на Пирин" :

Ако не се вижда - тук.

И още - Фотогалерия: Град Неврокоп (Гоце Делчев)

Tralala:

--- Quote from: река_Въча on May 17, 2009, 12:59 ---...

--- End quote ---

Ох! Отваряш тема.
Ами ние от морето, като само може да четем, без да откриваме теми за градовете си ( а моят град...е ехеее ;) )какво да правим река_Въча...питаш ли ни какво ни е  ;D

Мерси за предоставената информация тук :) Дерзайте !

al-fatiha:
Благодаря ти, аго Метка, за текста и информацията.

Прекрасен е Неврокоп с неговия китен край! Винаги съм обичал тази част на България.

С Неврокоп свързвам и един малкоизвестен факт - че в този град навремето е имало османска казарма, където са служили най-вече арнаути (албанци). Имало е един известен офицер от тази армия Етем паша, който е участвал в много битки, една от които битката при Атина, за която обаче година не знам. От Метката знам, че дядо му също е бил в неговата част, ако може, да разкаже нещо тук.

Винаги обаче съм искал да видя джамията "Караджа паша", защото е една от най-старите, но това го научих съвсем наскоро - до този момент не представляваше интерес за мен.

Паметници и свидетелства за етно-модела в Неврокоп и региона са запазени и до днес - джамията "Караджа паша", джамията в циганската махала, църквите "Св. Архангел Михаил", "Св. Кирил и Методий", и разбира се - синагогата, която днес е кафене.

Малко са тези градове в България. Други такива, за които се сещам са Карнобат и Кърджали, но Неврокоп има своя голям чар.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version