Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
Bay Ganio:
Изтритo от Модератор!
ivetko:
За фолклор, говорим, ходжа, и за музикална етно-антропология.
sultan selim:
--- Quote from: Bay Ganio on April 09, 2010, 16:59 ---Преброй си грешките,ако можеш, неграмотен магистре. Да ти пикая на дипломата!
--- End quote ---
a бе модовете това Изтрито от модератор докога щего тьрпите да се подиграва с хората
Беглик:
Защо обичам моето родно село Глогово?
Нашето родно село Глогово, Тетевенска община, се намира в подножието на Средна стара планина в Тетевенския Балкан, за който Иван Вазов казва: "Ако не бях дошъл в Тетевенския Балкан, и аз щях да остана чужденец на майка България. Вашият край е пълен с толкова прелести, че аз съм слисан. Ходил съм в Швейцария и по други места из Европа, пребродил съм и България, но не съм видял по-вълшебен край". Като селище Глогово е известно от най-дълбока древност. При археологически и други изкопни работи са намерени предмети и оръдия на труда от първобитния човек (Рушовата пещера), няколко тракийски могили и построеното през 2-и и 3-и век римско кале.
Глогово до 1960 г. е било махала към село Градежница. След тази година то е вече самостоятелно село. Най-малките деца днес се радват на прекрасен детски дом - ЦДГ "Изгрев", където се обучават три групи с около 70 малчугани. ОУ "Христо Ботев" миналата година отпразнува своя 85-годишен юбилей. В него се обучават от първи до осми клас около 140 ученици. Народно читалище "Ариф Дженин" тази година ще чества своя 50-годишен юбилей. През половинвековния си период читалището има богата културна дейност. Една от най-силните му страни е съхранението на фолклора в автентичния му вид. За тази дейност читалището има много награди: орден "Св. св. Кирил и Методий" - II степен, "Златна палма" за най-добра читалищна дейност, "Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци, десетки златни медали от националните събори в Копривщица и много други отличия и грамоти. Една част от тези успехи допринесохме аз и моята сестра Ивелина.
В нашето село имаме много хубава здравна служба - с личен лекар, медицинска сестра и акушерка. Всички те се грижат за нашето здраве. Също така имаме и модерен зъболекарски кабинет, където редовно минаваме на преглед и лечение. Кметството на село Глогово се намира в центъра на селото в нова административна сграда.
Тази година всички глоговчани ще честваме 50-годишния юбилей като самостоятелно село. Нашият традиционен празник се провежда в края на юни в чест на патрона на нашето читалище Ариф Дженин, чийто паметник е извисил снага в двора на училището. За тази славна история на моето родно село Глогово аз се чувствам горда, че съм родена тук, и затова ще го обичам със сърце и душа през целия си живот!
Тоника Росенова Андреева, 4 клас, с. Глогово
ivetko:
Слава тебе, Беглик, че се появи и спря кьотека! Тези момиченца са невероятни. Гледах ги по телевизята.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version