Български > Дискусии

Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...

<< < (207/255) > >>

pomak BG:
Kade po to4no v Isto4na Bulgaria? I dali za tam e harakterno tova horo?

Hashashin:
Ами аз лично съм чувал за няколко Дайчовци. В Еленско го няма името, но тук във Варненско съм го чувал. Освен това в Севлиево е имало Дайчо войвода. Сега като се замисля съм чувал и за един Дайчо от Кюстендил. Нямам представа за етимологията на името, но може би има връзка с ''давам''.
А Дайчовото хоро е от северняшката фолклорна област и е в размер 9/8.

ficinka:

--- Quote from: pomak BG on April 08, 2010, 23:07 ---това имах предвид и аз, за гнева ми е омръзнало да чета, тук всеки който има различно мнение от това на българите им е гневен или българомразец. Ако не бяхме коне с капаци може би животани щеше да е по-друг.

--- End quote ---
Ако трябва да съм честна същото може да се каже и за тези които имат различно мнение от  нас помаците, става предател и т.н . ,всеки човек има право да изкаже собственото си мнение и не е задължително то да съвпада на сто процента с това на останалите , ,гледам доста спам има по темата , моля да се придържате към нея , нека не съсипваме хубавата тема . ;)

Dobrev:

--- Quote from: pomak BG on April 10, 2010, 14:02 ---"Сигурно" не е много сигурно  
Не бях чувал досега някой да се казва Дайчо, но щом казваш значи може и да има такъв човек.
--- End quote ---

Хюсеине, ако си беше направил труда да прочетеш османските архиви, дето именно за теб ги публикувах, щеше да видиш следното:

1723 - 1724 г.
Дельо Дайчо; Рад Дайчо; Хубен Дайчо; Райчо Калин; Тодор
Стайко; Крайо Дельо; Стойо Димо; Нано Велчо; Йован Гюрган;
Тодор Райко; Йован Гюрго; Стойо; Йован Радо; Дайчо Йован;

pomak BG:
Аз Бояне винаги съм се съобразявал с османските архиви, погледни книгата ми и ще се увериш в това. Освен това на мен много добре ми е ясно коя дата е по хиджра и коя е по миляди. Знам и как да ги изчислявам. Благодаря все пак за препоръките на едно друго място дето си ми ги дал. Поради това и аз препоръчвам и на другите т. нар. историци, когато пишат за Историята на помаците да не се увличат, че в случая линийката по която се измерват писанията са османските архиви и не щеш ли после ако са попрекалили ще бъдат опровергани именно чрез османските архиви. Това за дайчото за мен е ново. Тук проблема е друг, този район където живея през османския период се наричал помашка нахия, центъра или нахията на този помашки район бил Ловеч. Около него в голямата чат на Свищовска, Севлиевска, Тетевенска, Ботевградска, Луковитска, Белослатинска и Плевенска общини са били населявани от немалко помашки села. И ако това хоро е характерно, за този край, може и да идва от помашкото дайчо, което е вуйчо, а ако не е може хорото да си е от име на човек.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version