Български > Дискусии

Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...

<< < (217/255) > >>

rado:
И аз мисля, че не ги познава, ам доколкото знам дълго няма да им бърка главите ..... ;D . Филип Станиславов не говори нищо а самоспоменава за тях. Но и помен няма от тях сред нас. И хайде набеден ходжа да не се обиждаме.Чел някои материали и вече познава християните пък и павлкяните от миналото. То си далече от ловчанлии  по дух и разбиране ама мераклия да разясява и пише е нашия галатенски ходжа.

pomak BG:
Дачо не разбирам за какво ме упрекваш. Това което съм писал е така. За православните, католиците по онова време са били каквито са днес за тях (за православните) днешните евангелисти. Такова било и отношението на католиците към православните. През крастоносните походи, те католиците са имали православните за еретици. Пренебрежението на православните към католиците се запазило и до преди Тоталитарния режим. По време на лекции доц Ваташки ни даваше и конкретни прижери за някой села със смесено католическо и православно население. Това да се изучават помаците в България е дълг на самата страна и на нейната убразователна политика. Защото колкото тази земя е ваша, толкова тя е и наша, така че какво е направила държавата за мен и какво не е това сега не е тема за обсъждане. От дуга страна тя държавата е длъжна да го направи, тъй като аз не съм пришълец, а гражданин на тази страна, човек който си е отбил военната служба тук, който си плаща данъците в тази държава, който е погребал не малко близки и роднини на тази земя и на който майчин език е уфицялен за страната. така че твоето мнение за мен изобщо не ме вълнува. 

pomak BG:
Радо истината за помаците от Свищовско е че се изселили в Турция още през войната 1877 г. Нали от там е пътя на русите: Свищов, Павликени, Севлиево и Ловеч, Шипка, Троян, по пътя за София и към Плевен. Този целия район е населяван с помаци, а центърът им бил Ловеч. Не случайно този район се наричал помашка нахия или област.

dim56:

--- Quote from: pomak BG on April 15, 2010, 18:06 ---...тъй като аз не съм пришълец, а гражданин на тази страна, човек който си е отбил военната служба тук, който си плаща данъците в тази държава, който е погребал не малко близки и роднини на тази земя и на който майчин език е уфицялен за страната....

--- End quote ---

+1

ivetko:
Помак БГ,
Държавата е длъжна на всичките си граждани, но най-малко на тия, за  които имаше специална квота във висшите учебни заведения (т.е. влизане  с привилегии) и които не приемат да се наричат българи. В Конституцията  е казано:
  Чл. 2. (1) Република   България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни   териториални образувания.
  Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.
  Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни   по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат   никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа   принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност,   лично и обществено положение или имуществено състояние.

Чл.   13. (1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени   от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното   вероизповедание.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения   не могат да се използват за политически цели

Чл. 23. Държавата създава   условия за свободно развитие на науката, образованието и изкуствата и ги подпомага.   Тя се грижи за опазване на националното историческо и културно наследство.

Едва ли е нужно да ти напомням като историк, че еднонационална и мултиетническа държава са различни неща.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version