Български > Дискусии

Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...

<< < (29/255) > >>

PNK2003:

--- Quote from: Балканджия on June 16, 2009, 12:02 --- Просто съм израсъл в този регион и отлично го познавам Знам и стария диалект който се говореше преди, и който сега е почти напълно изместен от търновския. Също така знам, че преди смесените бракове с небалканджии са били изключително редки, както и тези с балканджии и от Котел или Троян. Чел съм много и всичко което съм чел е доказало това което съм видял. А капанците наистина са уникални. Ходил съм в техни села. А така наречените прабългари определено са днешните капанци- като започнеш от диалекта им, минеш през къщите им и завършиш с шевиците им.

--- End quote ---

Едва след като публикувах коментара си видях мнението ви...

PNK2003:
Създаване и утвърждаване на българската държава при хан Аспарух и хан Тервел

Прабългарите били скотско племе. Те водели номадски начин на живот, но вече заселили се на Балканите, започнали полуседнал начин на живот. Прабългарите се препитавали предимно със земеделие, като лов и риболов.
Славяните били миролюбив народ, който чакал от засада, а после използвал отровни стрели. Най-голямото предимство на областта Загоре било, че тя имала изглед към морето. Според законодателството на Аспарух конете не трябвало да се ядат. Прабългарите разчитали основно на конницата. Те донесли в Европа стремената и сабята като оръжие. Това позволявало на ездача да се изправи и да сече отгоре-надолу или да стреля с лък по време на езда. Дотогава византийците и останалите народи можели само да промушват от седлото на конете поради нестабилността си. Славяните разчитали на здрава пехота. Смелостта им била пословична. Често се биели голи до кръста, за да не им пречи облеклото. Кубрат се установил между Балтийско и Мраморно море, а на юг достигал до Червено море. Тогава за пръв път се появил стремежът за България на три морета. Славянските племена били много добри в строителството – те сами си построявали домовете от камъни и кал, правели си и отбранителните крепости. След приемането на Юстиниан ІІ в Цариград той бил убит, за разлика от първото му гонение, когато му били отрязани само ушите. Славяните се обличали с бели ризи и долни гащи. Те били изключително гостолюбиви, затова били готови да защитят госта си и да отмъстят за него. През 681 г. е осъществен мирът, който гарантира появяването на една нова страна върху старата територия, наречена България.
681 г. е годината на старта на едно ново начало за славянското и прабългарското общества, които със съвместни усилия построили нейното начало. Сключил веднъж мирния договор, Юстиниан решава да го наруши и отново напада новосъздадената държава, при което загива Аспарух. Кубер е един неуспял Аспарух. Славяните се наблюдавали в три основни вида – славяни, словени и словини. Дотогава славяните водят спокоен начин на живот. Едната византийска флота минала по поречието на Дунава, а другата – през проходите на Стара планина.
Българите установили, че ромеите са за фураж на конете. През 681 г. Константин ІV Погонат сключва съюз със съюзниците, защото в този момент не е в състояние да воюва с тях.  Славяните са източноевропейско племе с тотемен произход, което водело заседнал начин на живот. Значението на заселването на славяните е от съществено значение както за тяхното развитие, така и за ползата от етническите преплитания. Северната граница на новата държава минавала по Дунава, а североизточната - по поречието на Днепър и Днестър. Славянският бог на слънцето е Нептун. Най-странното нещо е, че те дори нямат храмове. На България е определено да гради и променя историята на тогавашния свят. През 715 г. Балканският полуостров е залят от арабска експанзия.  Останалите държави в Европа изразяват своята благодарност на България и открито възхищение от военно-политическите й качества.  Българската държава е първата варварска държава.
Населението е представено от свободни селяни-общинари.

Hashashin:
Брат, тука пишем  сериозни неща и не знам защо си постнал тези кандидат студенстки бисери?

pomak BG:
Историята на траките в Источните Родопи я знам горе долу. Когато смоляните и другите славянски групи се заселили в Родопите, те навлязли в територията и от запад или северо-запад и отблъснали траките в Източните Родопи в обл. Ахридос. Там и от по-рано под дълговековното влияние на грърците се елинизирали. В тази райони по-късно се заселили и други народи, сред които имало и славяни, но се предполага, че траките били бълшенство. За тях свидетелстват и монество паметници в района останали и от езическият им период. Не след дълго когато придошли юруците, които се заселили в Источните Родопи от Югоизток ги разделили на две като по-голямата част се заселила по Беломорието и се смесила с гърците, а по-малката част слязла в тракия и била наречена с турското наименование каракачани, което в превод означава бягащи черни "хора". Въпроса е как се назовавали тези хора преди да бъдат обозначени като каракачани от османлиите? Ами траки. Другото което е поради тена им който е специфичен и за гърци, италианци, испанци и пр. тези хора далеч не са били като нас светли със сини очи и пр. Пък и все нещо трябваше да остане от тях в нас. Немислиш ли? Другата тракийска група латинизираната, т. нар. власи са също траки. Те са планинско скотовъдно население подобно на каракачаните, ама латинизирано по времето на Римската империя. Голямата тракийска част от Северна България свормирала румънската държава. Тези хора дълго време искаха попечителство над куцовласите на Балканите. Онези власи за дето ставаше въпрос по горе. Аръмъните и те може да са от тази група. Така че нищо не е изгубено. Имаме и траки както виждаш. 

Hashashin:

--- Quote from: pomak BG on June 16, 2009, 12:32 ---Историята на траките в Источните Родопи я знам горе долу. Когато смоляните и другите славянски групи се заселили в Родопите, те навлязли в територията и от запад или северо-запад и отблъснали траките в Източните Родопи в обл. Ахридос. Там и от по-рано под дълговековното влияние на грърците се елинизирали. В тази райони по-късно се заселили и други народи, сред които имало и славяни, но се предполага, че траките били бълшенство. За тях свидетелстват и монество паметници в района останали и от езическият им период. Не след дълго когато придошли юруците, които се заселили в Источните Родопи от Югоизток ги разделили на две като по-голямата част се заселила по Беломорието и се смесила с гърците, а по-малката част слязла в тракия и била наречена с турското наименование каракачани, което в превод означава бягащи черни "хора". Въпроса е как се назовавали тези хора преди да бъдат обозначени като каракачани от османлиите? Ами траки. Другото което е поради тена им който е специфичен и за гърци, италианци, испанци и пр. тези хора далеч не са били като нас светли със сини очи и пр. Пък и все нещо трябваше да остане от тях в нас. Немислиш ли? Другата тракийска група латинизираната, т. нар. власи са също траки. Те са планинско скотовъдно население подобно на каракачаните, ама латинизирано по времето на Римската империя. Голямата тракийска част от Северна България свормирала румънската държава. Тези хора дълго време искаха попечителство над куцовласите на Балканите. Онези власи за дето ставаше въпрос по горе. Аръмъните и те може да са от тази група. Така че нищо не е изгубено. Имаме и траки както виждаш. 

--- End quote ---
Определено етносите които споменаваш имат тракийски произход, за това съм съгласен с теб. Но и ние имаме тракийски примес. Например по едрите глави характерни за нас са били характерни и за траките, но отсъстват при другите южни славяни. В езика имаме една голяма останка- определетиелния член. А за историята ан Еленския Балкан доста съм прочел и разучил и мисля, че що годе съм сглобил пъзела. Преди там е било доста оживено, има римски пътища, останки от градове, вили, и крепости, една от които и до ден днешен пази латинското си име "Вале" ("Валето"). Явно тракийското население по тези места се запазва до 10 век, когато прогоненото от унгарците племе славини търси убежище отсам Дунав. Имам данни, че именно те са се заселили тук, след като съм проучил техните потомци поели на север- Русините, и северозапад- поляците от Закопане, с които имаме толкова много прилики във всяко едно отношение. И в Балкана са заживели с траките като определено славините са имали превес. Има данни че преди по тези места или поне в техните околности са пребивавали и поляни, които са били заклети врагове със славините. Между другото, ние все още наричаме част от съседите си поленци, дори да не живеят в поле, кото говори за един пос стар именен пласт. И дори и сега същесвува неприкрито лошо отношение към поленците, което преди 70 години си е било явна омраза.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version