Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
Hashashin:
--- Quote from: ficinka on June 17, 2009, 13:14 ---Друг голям празник за змии е Благовец, на 7 април. Тогава се връзват люлки, които се развързват на Димитровсен.
След Благовец старите хора празнуват Разпети петък, петъка преди Гергьовден. На Гергьовден, 6 май, се колят агнета, принася се жертва да плодородие.
След това е Иримъ, на 14 май. За гръм и трясък. Името идва от някакъв светец от Корана, за който нищо не зная.
После са Русалиите, Русалската седмица, някъде втората половина на юни. Тук някъде и е Вълтоломей, но не зная датата. Следват Петровден и Илинден, които се свързват с панаирите в Български извор и Кирчево.
Към края на септември е Кръстовден, той само се споменава и накрая Димитровден
--- End quote ---
Фицинка, на Благовец палим огън и го прескачаме и викаме "Бягайте змии и гущери". Тогава идва кукувицата и винаги ходим сити и с пара в джоба, че както ни закука кукувицата, така ще бъдем цяла година. Какво точно правите на Разпети петък? Ние не работим нищо тогава. Имаше нещо за гърма ама мисля, че на Илинден- 2-ри август, ама може и пролетта да има. Русалската седмица е много почитана при нас. Тогава идват русалиите и дават плодородие на нивите. Иначе живеят "оттатък Дунава". Въртоломей също имахме ама не се сещам как се празнува. Да кръстовден и ние само го споменаваме, няма някакъв специфичен обичай,
mirvam:
--- Quote from: ficinka on June 17, 2009, 13:13 ---Според мюсюлманските богослови Рамазан е едно от многото имена на Аллаха
--- End quote ---
Наистина ли едно от имената на Аллах е Рамазан?
Hashashin:
--- Quote from: ficinka on June 17, 2009, 13:05 --- Покриването на къща при българо-мохамеданите в Тетевенско
Интересен и атрактивен обичай при покриването на къща при българо-мохамеданите е поставянето на клон на покрива. Той се отсича от младо дърво и се заковава на най-високата греда. Клонът се накичва с дарове, предимно разноцветни платове, които комшиите даряват на стопаните за здраве. След като се постави и последната цигла, клонът се сваля, част от даровете се дават на майсторите, а другата част остава за дома. Домът се освещава с бутилка вино, завързана с въже за стряхата. Преди да „се влезе” в къщата се прави курбан. Овен, с превързани с червена кърпа очи, се вкарва в къщата и се освещава от ходжата, след което се коли навън. С кръвта се намазват стените и ъглите против уроки, магии, болести и нещастия. С месото от курбана се прави трапеза за махалата. Приготвят се две-три ястия. Обичай, който събира цялото село е /д/зефетът. Той се прави с музика, гостите носят на домакините подаръци или пък хвърлят пари.
--- End quote ---
Фицинка и ние отсичаме клони и го заковаваме на най високата греда, и за него връзвам друг клон за да стане кръст и на него окачаме ризата на маистора и пак има дарове, Когато се сложи последната керемида клона се сваля и се раздават пак нещата. Коли се агне с кръвта му се оплискват ъглите. За вино обичай немаме ама то при нас лози не виреят. Иначе слагаме в темела ракия понякога. Мисля че агнето пак му се връзваха очите ама не съм сигурен. И от него се прави курбан и се яде от цялото село.
imersim:
--- Quote from: mirvam on June 17, 2009, 14:03 ---Наистина ли едно от имената на Аллах е Рамазан?
--- End quote ---
Рамазан(Рамадан ) е името на деветият месец от каленра по Хи(д)жра. Той е третия от свещените месеци. През този месец са постите(оруч, говеене, търпяне) за мюсюлманите.
mirvam:
--- Quote from: imersim on June 17, 2009, 15:47 ---
Рамазан(Рамадан ) е името на деветият месец от каленра по Хи(д)жра. Той е третия от свещените месеци. През този месец са постите(оруч, говеене, търпяне) за мюсюлманите.
--- End quote ---
Да Имерсим, знам тези подробности. Въпросът ми беше към ficinka, за да провери тя самата и да се поправи. Аллах да е доволен от теб за отговора.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version