Български > Дискусии

Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...

<< < (39/255) > >>

abc:

--- Quote from: Metka on June 17, 2009, 18:36 ---Пожелавам ви един ден от ваша край да се появи подобен антрополог, обаче да е от помашките среди.

--- End quote ---

За да напише правилните писания ;)

Metka:

--- Quote from: abc on June 17, 2009, 18:53 ---За да напише правилните писания ;)

--- End quote ---
Не позна.
- За да може да има антрополог от Градешница , който да иде в Япония един ден, за да прави антропологически иследвания на японските помаци.

pomak BG:

--- Quote from: ficinka on June 17, 2009, 13:01 --- Да има логика в думите ти, но какви мюсюлмани сме като не изълняваме нищо свързано с религията ли, като казваш нищо какво точно имаш в предвид, тва че не ходим на джамия ли ,щото има много неща които ги спазваме или казано по точно слушаме твоите съвети и който иска ги следва който не неги следва, това не означава че не е мюсолманин или греша.Е аз не съм толкова компетентна ти ще кажеш, дори назнам какво пише в корана но милея за това дори и малко помашко останало в нас и ако не искаме то да изчезне за винаги мисля че някой трябва да ни насърчава а не обвинява .Ако след като не следвам религията по твоите думи не съм помакиня тогава да се покръстя ли ,не искам но мога ,има много такива тук ,но не искам понеже съм горда с нашите хора и ми харесват помашките традиций без да са поставени като решение на проблема или ги спазваш и си помак или не и не си .Както и да е аз се чувствам такава в душата и сърцето си а останалото не е от значение за мен.
--- End quote ---

За да си мюсюлманин според ислямските догми е нужно на първо място да приемеш, че Аллах е бога и да засвидетелсваш, че е така, а на второ място да приемеш че Мухаммед, е пророк и пратеник на Аллах и да засвидетелстваш това. След като го направиш ти трябва да се покаеш за греховете си искренно и смирено и да се стараеш да ги не извърваш. Като кажем грехове имаме предвид пороците - алкохол, наркотици, съблазните - от прелюбодияние, кражба както и да не опотребяваш свинско месо, тъй като тези забрани смаляват живота на човека и го водят до морално падение. След което трябва ритоално да се изкъпеш нарича се гусюл измива се остата и нусъ и цялото тяло без да остава сухо място по него. След като извършиш покаянието и ритуалното измиване постепенно трябва да се учиш на обредите в исляма. Това е общо взето. Но същественното е да засвидетелсваш че Аллах е бог и Мухаммед е пратеник на този бог.

EVROPOMAK:

--- Quote from: Metka on June 17, 2009, 19:24 ---Не позна.
- За да може да има антрополог от Градешница , който да иде в Япония един ден, за да прави антропологически иследвания на японските помаци.

--- End quote ---
Ама, на някои им се струва майтап, че в Япония нямало Помаци!  ;D  :D
Охо-о-о, има, има и то доста много, не напразно миналият месец Японският принц и принцесата на Япония, отидоха по Родопските баире и Мугленските чукари, да си търсят корените!  ;D  :D
Даже се интересуваха, дей е онува място "Меврапа", дето Мугленските помаци сяка година си правят курбан, това е на адин връх, дету Помаците през 12-та са се отбранявали от "наште" ли от "ваште" ле, нимойш дъ разбереш!  ;D  :D  ;)

Selcha:
pomakBG, ти практикуваш ли да превеждаш на Български език това което казваш в молитвите си, за да те разбират хората..в Девинско така правят нашите имами. Бях на едно погребение в Настан, ходжата каквто каза на арабски (естествено не го разбираме), после го каза на Български...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version