Български > Дискусии

Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...

<< < (40/255) > >>

pomak BG:
За празниците при помаците в Тетевенско. Всичко което е написала Фици е така. Ние като помаци не трябва да гледаме на нещата скиптично а да приемаме фактите такива кавито са. Според тогавашните ислямски теолози живяли по тези земи, тези обичаи останали от езичеството а не от християнството с нищо не противоричели на ислямските догми и поради това тези обичаи се запазили и до ден днешен в кутурата на тетевенските помаци. Единсвено което до голяма степен пшротеворечи на един от стиховете свързан с петъчната молитва е това че през определените дни не трябва да се работи, докато в стихът от корана се казва, че когато дойте този час да се събереме за обща молитва и след това да се пръснем по земята за да търсим препитанието си. Естествено е че не може постоянно да се работи и най-вероятно подобното здържане от работа ни е останало от богомилите, които обикновенно живеели по-балканите. Тук трябва да отбел;ежим и факта, че не всички богомили приели исляма.

pomak BG:

--- Quote from: Selcha on June 17, 2009, 19:31 ---pomakBG, ти практикуваш ли да превеждаш на Български език това което казваш в молитвите си, за да те разбират хората..в Девинско така правят нашите имами. Бях на едно погребение в Настан, ходжата каквто каза на арабски (естествено не го разбираме), после го каза на Български...
--- End quote ---
Обеснявам и разяснявам на дългио и широко по време на погребения и мевлиди. Дори на едно място един се оплакал на Яне Янев, че съм използвам мъката на хората за да проповядвам исляма, други пък ако не разясня това което съм чел викат че съм изчел две германски и съм си отишъл. Объркваща ситуация ама какво да се прави много хора много интереси. Ти като говореше за хдожи да беше се пооточнил за кой точно говориш за някакъв ходжа от вашето село ли?

pomak BG:
За спомената японка и нейната статия. Познавам я лично, както каза и Фици тя често ни посещава. Лично при мен е идвала не малко пъти. Запозната е добре с културата ни. Аз също съм написал някакви данни, като съм прочел и ръкописа на един жител на Глогово Ибрахим Глогов. Надявам се скоро време моите писания да излезат на мегдана.

Selcha:
Няма да споменавам за имена и населени места. Радващо е наистина, че ти си от малкото ходжи, които обясняват на Български..Няма как иначе..Благодаря ти за отговора

abc:
Може би обяснява на български, но бяга като попарен от всичко българско :D Сакън някой да не вземе да каже, че между помаците и българите има нишка.... После ние сме били расисти и шовинисти ;)

Има една линия на поведение, поддържана от няколко активисти и всеки дръжнал да я оспори, особено ако е помак бива надменно поучен, че е заблуден и че не знае какво говори. Производната нишка е всячески да се разграничават активистите от всичко българско, както и в историята да се рови с лупа, но до 1878 година. Макар обикновено крушката да си има опашка, а на нашата крушка опшката е там някъде. Каквото е било, било е. За мене няма значение. А за ядрото?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version