Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
abc:
ficinka това, че доскоро не сте знаели, че в Родопите има големи помашки села не го казвай много насам натам... Неосведомеността си е проблем на неосведомения. Хубаво е човек преди да каже/напише нещо да преброи до 10. Понякога до 1 000.
ficinka:
НЕе съм имала нищо лошо в предвид,нито пък целя да обидя някого ,ако някойй се е засегнал от думите ми искренно се извинявам.
abc:
Не става въпрос за обиди и засягания, все пак големи хора сме. Поне аз не се засягам толкова лесно. А в Тетевен имам роднини с голяма механа, хубава ракия и красива камина ;)
Dobrev:
--- Quote from: ficinka on June 18, 2009, 01:00 ---Бояне извини ме но има чувството че не си прочел добре материала на Моюру,а и останалото написано от мен,казах че някой неща просто се правят без да се влага никакъв смисъл в тях,на какво с едължат -например това с великден ,по точно боядисването на яйцата понеже само това се прави и то просто така без никакво значение, учителките в нашето училище болшинството от тях са християнки , и на велекден карат децата да си новят яйца от вкъщи да ги боядисват в училище ,това е не казвам че се чества като голям празник или нещо такова, нищо подбнотова е от има няма 4-5 години,просто на децата им е интересно нищо повече.Не искам да бъда разбрана погрешно или думите ми да бъдат изтълкувани погрешно.
--- End quote ---
Фисинка,
За това сме се събрали тук, за да се срещнем, макар и виртуално и да се запознаем.
Аз също нямах идея, че в Сев. България има помаци, научих го едва в университета от колегите ми от Ловеч, така че сме квит :)
А за Коледа и Великден то е ясно - под влияние на медиите след 1990-те години навлязоха в живота на всички хора, но за останалите празници направо не мога да повярвам, защото няма да чуеш по телевизията за обичаи свързани с Мишин ден, за Герман, Кръстовден и Русалийски обичаи. Тези неща ще ги откриеш по църковните и народни календари.
Ако можеш да разбереш дали възрастното население пази спомен дали тези празници са възприети след Освобождението или са от преди това ще ти бъда безкрайно признателен.
Защото ако са от преди Освобождението, то всякакви теории за насилствено привнасяне на тези празници отвън ще рухнат, което означава, че помаците сте си носител на тези традиции. А относно това, че не влагате смисъл в таченето им, но продължавате да ги почитате - споко. Въпросът е, че е запазен поне спомен за подобни дни. :)
fotakiev:
--- Quote from: pomak BG on June 16, 2009, 19:02 ---През 823 г. във връзка с обсадата на византийската столица от войската на Тома СКЛАВИНИНА (хахаха), император Михаил II (820–829) бил принуден да мобилизира и пленените сирийци намиращи се в града.
--- End quote ---
Съжалявам, че ще те разочаровам.Няма оригинал преди XIV-XV век,в който името Тома да е с добавка (Славянина, Словенина, Славинина)
--- Quote from: pomak BG on June 16, 2009, 19:02 ---Ако говорим за Протоевангелието от Иаков. То е написано е в египетски юдео-християнски среди през втората половина на II век. Невиждам никаква мюсюлманска връзка. А колкото до Евангелието Детство, приписвано е на ап. Тома, разказва за чудесата, извършени от детето Иисус. Датата на написването му не е установена.
--- End quote ---
Говоря за "Детство Исусово".Това апокрифно евангелие, което единствено е правилно да се нарича така е известно и като "Томино евангелие".Има и много други евангелия разказващи за детството на Иисус,като често се дублират също и имена на автори.
Давам ти за преценка само началото на гнустическото "Детство Исусово", достигнало по нашите земи чрез богомилите и да кажеш дали не виждаш някъде прилика с Корана:
"1. Аз, братя, Тома израилтянинът, известих на всички от народа да знаете как нашият господ направи голямо чудо по време на детството си.
2. Исус Христос се роди в страната, която се нарича Витлеем, в града Назарет. Когато беше на 5 години, играеше като дете с еврейските момчета. Там течеше една речица. Исус събра чисти клонки и макар млад, стори следното: взе кал и направи 12 птичета. Когато Исус направи птичките, беше събота и имаше много еврейски деца, които играеха с него. Един от юдеите, като видя какво върши Исус в събота, отиде да извести на баща му Йосиф, казвайки това: “Твоето момче играе край речицата. То взе кал и направи 12 малки птичета — и така оскверни съботата.” Исус плесна с ръце и рече на птиците: “Литнете, възпейте и помнете мене живия.” Птичетата веднага литнаха и като летяха, пееха. И видяха хората, ужасиха се и отидоха да съобщат на другите за видените чудеса, които направи Исус."
--- Quote from: pomak BG on June 16, 2009, 19:02 ---В Библията няма какво да те вдъхнови. Източниците на Стария завет са от героични песни, епически повествования, предания, легенди, семейни хроники и пр. А на новия най-старото евангелие и е на Марка е не по-старо от 3 век. Така че невиждам с каво могат да вдахновят читателите му. Отковението на йоан е една мътна и кървава а мистиката там е толкова символична че има да си я интерпретираш както ти падне. Няма нищо разбиратено в него. Ако става на въпрос книгата на Енох е много по-бистра и поучителна. Ама нали е апокрифна.
--- End quote ---
Песните,които споменаваш са така наречените "псалми" на пророк Давид(споменават се и в Корана).Епическите(от гръцки:разказ, стихотворение) повествования в Библията са факт,както и в Корана.Преданията са в отделни книги от Библията.Легенди няма.Семейните хроники в Библията, са често явление,като показват връзката на даден пророк с друг и т.н...Изобщо няма смисъл да коментирам казаното нататък, че и преди това май,защото в Корана се признава Библията при Вас е "ал-китаб".А най-категорично и ясно без двусмислици се признават Евангелието"Новият завет",Тората,Писанието на Моисей,Псалмите,Книгите на пророците.
В тази връзка, всяко апокрифно евангелие ,което смяташ за поучително те откланя...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version