Български > Дискусии

Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...

<< < (50/255) > >>

mustafa_b:

--- Quote from: Българин on June 18, 2009, 14:49 ---Добре, Метка, помисли тогава за начина, по който може да стане това. Напиши едно предложение до образователния министър и аз лично ще се ангажирам да му го занеса в кабинета. Става ли?

Половината от ученическите ми години минаха в тоталитаризма, но след идването на демокрацията в моя клас, в който мюсюлманите и християните бяха 50 на 50 (а близо една четвърт бяха от вашия сой), се уважаваха традициите на всички. По Великден аз раздавах боядисани яйца на приятелите ми, а на Шекер Байрям те ме даряваха с лакомства. Доколкото знам - и сега е така, майка ми е начална учителка в Лозница.

--- End quote ---

Българин, аз тъкмо се канех да пиша на Министъра на отбраната, то пък взеха, че премахнаха казармата. Ето и моето "преживяване":

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1179.msg13948.html#msg13948

Българин:
Тази несправедливост със свинското вече е поправена. Доколкото знам навсякъде в казармите войниците вече се хранят чрез кетъринг (мразя такива думи), а не от общия казан.

А за поръсването със светената вода - това е ритуал още от времето на Цар Симеон Велики, който си длъжен да спазваш, ако служиш в Българската армия. Тук няма пет-шест. И никой не е длъжен да те пита какъв си. Рота равнис! Рота мирно!

Subeyi Kurt:

--- Quote from: Българин on June 18, 2009, 14:17 ---Че какво лошо има децата да отидат до Рилския манастир, бе приятелю? Какво лошо? Това ще ги асимилира ли?
Какво лошо има да правят сурвачки или да боядисват яйца? Турчетата в моя край също ги правят в училище? Не съм чул един от родителите им нещо да е възроптал, но ти - образован и сериозен човек, скачаш като дялов от тамян: "Сакън, не ни показвайте каурски табиети!".

Децата трябва да се запознават с обичаите на мнозинството от хората в държавата, за да бъдат подготвени за реалния живот в нея, а не да се самоизолират в някакво гето и само да слушат пеенето на ходжата. Това в никакъв случай не е асимилация, а правилна образователна политика. Нали сте поклонници на глобализма, универсализма и тем подобни -изми. Ето го глобализма!

--- End quote ---
Kazvate "Сакън, не ни показвайте каурски табиети!".
Pomislete koya e priçinata za tazi psihoza na pomaşkoto naselenie. Pomislete si za brutalnoto
natikvane po cırkvite i za mnogoto opiti za vızrajdane. İmenno pri tazi atmosfera se pridobiva alergia steştu vsiçko kaursko i vsyakakva bulgarştina. İnaçe ste napılno prav za manastira, survakata, yaycata i dr. Predi nyakolko meseca i v TR deputatite si çukaha şarenite yayca po televiziite bez nikoy da podozira çe ima neşto neredno v tova zaştoto atmosferata tuka e korenno razliçna. Hi-layfa si hodyat i po çerkvi na Koleda zaştoto znayat çe bog e edin za vsiçki i çe cırkvata sışto kakto i djamiyata sa boji dom. Kazval sım gu dosta pıti çe prez poslednite godini na imperiyata samo armenskite ministri sa poveçe ot 10 i mnogo poveçe generali i poslannici. Te tova e tolerantnost koyato ya nyama v BG. May çe tryabva da se zapoçne ot podsıznanieto na bılgarina

mustafa_b:

--- Quote from: Българин on June 18, 2009, 15:04 ---А за поръсването със светената вода - това е ритуал още от времето на Цар Симеон Велики, който си длъжен да спазваш, ако служиш в Българската армия. Тук няма пет-шест. И никой не е длъжен да те пита какъв си. Рота равнис! Рота мирно!

--- End quote ---

Хехе, веселяк, пропуснал си буквичката "к" (трета по ред в курсива) ;)

muti6:
Balgarino,
Do niakade imash pravo.Vsichko se gradi na dumachkata"vzaimouvajenie.
No vie smesvate uvajenieto s izpalnenieto na niakoi, tradiciii koito ne sa ot isliama.
Primer:"Idva koleda,kichat se elhi i se govori za dobria star chovek, koito donasia podaraci na decata".Vaprosa ne e v tova ,che uchenicite shte poluchat podaraci ,a v tova che koleda e chast ot hristianskata religia(ili hristianski praznik) i neka da bade praznuvan ot hristianite,bez da se nalaga izkustveno ot niakoi uchiteli.Nie si imame dva hubavi praznika,koito triabva da si uvajavame i praznuvame(Korban bairam i Ramazan bairam) .
Ot dumite ti laha uvajenie kam nashite praznici,taka i nie uvajavame vashite,no  ne vi karame da praznuvate "Bairam",nali...........

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version