Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
dim56:
--- Quote from: Metka on June 18, 2009, 12:42 ---В основното училище където съм учил, в родното ми село до скоро учителската администрация караше децата на коледа под строй да прават
сурвачки.
Тази тенденция се "възроди " по време на възродителните мисий от представители на българските научни институти от николайхайтовците
и техните палета по места.
Тоест някаде даже още след 1964 година.
Разбира се някой почнаха да секът и елхи които ги украсяваха с коледни подараци и Червена Комунистическа звезда най одгоре.
Имаше иницирана специално за тази цел разточителна процесия с Дадо Мраз, които обикновено беше местен учител от селото.
Докараха от някъде дядомразовски реквизити,накараха майките на децата от детските градини да дадат по десет кинта предварително за подараци и така се започна всичко.
Това беше началото на НОВИЯ БИТ И КУЛУРА.Аз ви обещавам че един ден ще седна да напиша специално есе за НОВИЯ БИТ И КУЛТУРА.
Това клише очевидно все още влияе на някой които си живеят все още в онова време.
Макар че комунистическата пропаганда тогава прокламираше Атеизъм, вътрешно тя по своята същност беше религиозна.Бих казал
че съществуваше реално като , непрекъснато се насърчаваха организирани и масово посещения на манастири и църкви от децата в училището.
В Брезница учителите наложиха почти задължителното ходене в Рислкия манастрир на деца до четвърти клас.
Идиотщината и и опитите за поглъщане на собствените ни традиций стигаше до там, че някой самозванци "етнографи и фолклористи",
започнаха да пробутват налудничави идей за българохристиянския призход на традиционни мислюмански празници.Тука накратко ще ви разкажа един мой спомен .
Един път един инспектор от Окръжния Инспекторат по образование в Благоевград, присъствайки случайно в Брезница - попадна на празника "Арифе".
Общо взето си пролича че той за първи път се сблъска с истинката ни същност.
За първи път може би видя какво е тва "Арифе" и каква е тази масовост и движение на пременени млади момичета и жени които носят тепсий
с шарени и пъстри покривала.
Спомнам си как той помоли няколко момичета да се спрат за да ги пита какво правят.
Те се усмихнаха и му казаха че раздават "арифе".
Той не разбра какво е това , и вика:
- Ами мога ли да ви помоля да ми го покажете "арифето"?
Пременените момичета дръпнаха пъстрите покривала на тепсийте и в тях се показаха блюдата със сварен ориз и сакрални мекици.
Ние думаме на мекиците - "лакуми".
Те му дадоха една и тои лапна топлата мекица на няколко залъка.
Просто момичетата проявиха милосърдие към него поради това че той се държеше дружелюбно.
Последва много интересна дискусия с местнита даскали които го придружаваха.
Поради атиестично - кумунистическото им възпитание те почнаха да пелтечат.
Знайно е че българската администрация по време на комунизма беше от съветски колониален тип.
Просто набития по макаренковски атеизъм в главите на даскалите не им помагаше в случая.
И така в тази разнородна група от един инспектор и няколко учитела , които се колебаеха дали са атеисти или българи християни-
на практика се получи една каша , нещо като "манджа с грозде"
Накрая инспекторът обобщи за празникът "Арифе", че то е един "чист" и запазен български празник.
Обаче и до днес в средите на българохристиянската общност няма и не съществува обичай които би могъл да бъда пример за религиозен синкретизаъм.
Говоря за думите на Фичинка която казва от къде идва обичая при тях да боядисват яйца децата, тоест от даскалиците в училище които не са помакини.
Но на практика българите не правят "арифе" нито пък сакрални мекици на които ние им викаме "Лакуми".
И доста от тях са лицимерничили като гладния инспектор по горе.
Въпросът ми е защо представители от нашата общност боядисват яйца, някой се правят на Дядо Коледа дори , а от нашите традиций никой не взима нищо?
Защо ?
А?
--- End quote ---
Метка, толкова сладко разказваш, та чак омайваш :)
Интересно ми е ти дали не си бил дълго време учител в твоето село?
pomak BG:
Аз тук искам пак да отправя едно предизвикателство към Боян относно обичаите на помаците в Тетевенско и Призренско. Тъй като стана ясно че там най-вече се споменават християнски наименования. Бих искал тук да се включат и торбешите и да ни разяснят дали в Македония те подобно на горните две групи имат такива християнски наименования на обичаи . Тъй като торбешите били една от трите богомилски ордена в Македония, съществуващи с това наименование още в богомилския период. На базата на това ще се останови до каква степен горните две помашки групи били богомилски.
pomak BG:
Българин интересното тук в Галата, че учителите помаци са травмирани, докато една учителка българка им даде и на тях пример, който аз никога няма да забравя. Тъй като джамията ни е от 1878 г. и е на основите на по-стара вероятно от началото 18 в., като единствен културен паметник в селото тя доведе курса си и я посетиха. Същата тази учителка написа като курсова работа бита и културата на помаците от село Галата. Курсовата и работа в момента е в компютарът ми. Трябва да ти кажа, че не само Дилмана или Деяна е жена която работи за нас има и други българи които го правят. Това за мен са интелигенцията на тази държава. Ще ти дам един скорошен пример. Когато отидох да запиша един помашка фолклорна група в София се запознах с човека който притежава това студио. След като си поприказвахме малко той каза: "Тези които ни ръчкат те са около 250 души неповече. Да вземеме да се съберем всички българи, помаци, турци и цигани и да отидем пред централата на Атака и да им докажем, че ние искаме да живеем в тази дъжава в мир и че не искаме да бъдем противопоставяни един срещу друг."
Друг пример ще ти дам той е от много по-рано. По време на покръстването през 1912 г. имало хора от интелигенцията които били против този позорен акт. Един от тях бил Атанас Страшимиров който пък подозирал, че покръстването е само претекст, и че властите са действали по позорен за страната и за човечеството начин. Единствената цел, която те преследвали, била личното им обогатяване. Ето на това викам аз българска интелигенция. С тези хора аз бих стоял и си пил кафето по сякое време. И ако бяха всичките българи като тях аз спокойно без никакъв проблем бих нарекъл себеси бъграски мюсюлманин, тъй като културата в тази страна щеше да е на ниво Запада.
abc:
Много хора бяха против покръстванията pomak BG. Преди всичко сме хора.
За предните няколко страници - бях чел някъде из нетаразказа на един българин, който попитал негов приятел турчин яде ли свинско, на което турчина му задал контравъпроса - Ти пък откога стана толкова набожен?
Serif mkd:
--- Quote from: pomak BG on June 18, 2009, 10:46 ---Бояне не само помаците в тетевенско споменават такива празници, а и гораните в Косово. Техните празнични дни са: Два байряма, Арифе, Джурджовден при тях е Гергьовден, като в албанската част на Гора се празнува 4 дни, Кръстовден (6 септември), Богородица (28 август), Илинден (2 август), Митра (Димитровден), началото на зимата, Петковден, Коледа (Божик,7 януари), като по време на празника сгодените момичета правели торти на своите избраници и ергените дефилирали по корзото (стъргалото), за да се види коя е най-хубаво украсена.
Естествено с твоите твърдения ти искаш да поспечелиш малко точки и да се реваншираш за минали грешки, които си направил по времето когато си бил на служба, ама трябва да те уверя, че Балканите са един крастопът в който се приплитат различни култури и религии и това което е в действителност е нещо уникално не от историческа гледна точка а от културна. В същото време обаче ние тук забелязваме до каква степен имамите които са живеели по тези земи за познавали шериата. Те са допуснали съществуването на поради простата причина, че празниците с нищо не противоречат на ислямските канони. освен това и Фици ти каза че единствено което се гледало в тези празници е да не се работи, специфична черта на богомилството. празниците не са християнски, а езически. Ако се честват от християните, то те ще да са въведени по-късно и канонизирани чрез наименованията които им били дадени. Целта е това езическо населени да влезе в лоното на християнството по-някакъв начин.
--- End quote ---
Vo princip se soglasuvam so pomak BG no so edna zabeleshka,koja ne se odnesuva na Nego tuku voopshto na temava kako i na drugi slichni temi .Imeno ovde se meshaat rabotite...Skoro site praznici so isklucok na nekoi (Bozic,Veligden,Bajram,Ashure,Mevjlud i dr.)nemaat neshto sushtinsko so religijata ami so tendencijata da se izmisli prichina za odmor(nerabotenje)na narodot .No od aspekt na diskusiite vo temava (imenuvanje na praznicite i davanje nekakov religiski pechat(Hristijanski ili Islamski)osobeno koga se zboruva za pomacite ima edna ,bi rekol ,nepotrebna tenzija!!!Demek pomacite "Praznuvale" ili praznuvale nekakvi hristijanski praznici ...implicitno bile hristijani...i tn.Ne gospodo !!iako "praznuvale "ili praznuvale toa go pravele od pochit kon sosedite hristijani..Ako primam bojosani jajca od sosedot mi ne znachi deka praznuvam... sega vo Mk ima interesen sluchaj!!kako drzavni praznici se slavat i Bozic i Bajram (edniot BAjram e "Drzaven praznik" a frugiot e praznik samo za muslimanite!!!???Dali na prviot site vo MK se muslimani a na vtoriot ne???!!!) Vo mojot kraj a i posiroko kade ziveat nasencite pa i na cel Balkan , pocetokot na letoto se "Praznuva" na 6.05-Gjurgjovden-togas se postavuva(lo) vodar,se pracale ovcite na "ruga"-kaj ovcharite, sepostavuval poljak -chuvar na poleto,se strizele ovcite...;a Mitrovden -krajot na letoto (8.11)koga isto taka imalo aktivnosti povrzani so zemjodelieto ,stocharstvoto i so sekojdnevnite aktivnosti ...najmalku so hristijanstvoto(mnogu od denesnite "hristijanski praznici"postoele pred doagjanjeto na hristijanstvoto na Balkanite ...da ne go zaboravime toj notoren fakt)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version