Български > Дискусии

Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...

<< < (53/255) > >>

Serif mkd:
Eve dva primeri koi mozat da dadat povod za razmisluvanje koga stanuva zbor za religiskite obichai
   1.Porano Bogomilite go praznuvale 2.08 kako "Sred-leto"-Ilinden.I denes vo Bosna se slavi kako Aligjun-ostatok od bogomilstvoto.Isto i kaj nas se slavel Aligjun...no ...po Ilindenskoto vostanie vo MK toj den e nacionalen praznik na makedoncite no 1.  sto se slichilo ovde ? torbeshite vece na go slavat kako porano Aligjun ,dodeka vo Bosna seuste se slavi..
   2. Mnogu nasenci vo momentov ziveat i rabotat vi Italija.90% od niv tamu se so semajstvata i decata vece odat po detskite gradinki i uchilishtata.Tamu imalo kolektivna ishrana.Talijanite imale razbiranje za (apstinencijata na muslimanite od) svinjskoto meso no...!! koga se pocnuvalo so ruchekot moralo da se "zalepat detskite rachinja"za da se izvrshi obrenata katolichka molitva..na sto imalo dosta zabeleshki od roditelite.

ficinka:
Като чета всичко това започвам да си мисля че не знаем какви сме от религиозна гледна точка, да и тук постоянно има екскурзии в училище до Рилският,Троянският манастир ,но и аз не миля чи ма нещо толкова лошо в това ,да учителите ги организират също така и сурвачки се правят пак по тяхна идея,но как да обясниш на едно 7 годишно дете че не трябва да има елха вкъщи на коледа,и че ходенето да разгледа манастира не отговаря на неговата религиозност,тук нямаме учебен продмет релития ,може би затова е така,пък и аз лично се чувствам страшно неловко да влезна в църква     или манастир понеже не знам какво се прави там, но също така незнам и какво се прави ако влезнеш и в джамията, не искам да обидя никой отново казвам просто това сме ние нали се интересувате как живеем тук, вероятно има доста неща които не отговорят на някой правила,да си призная не разбирам нито едно от определенията които давате тук  затова ще се въздържа от коментар,а това с боят зарад сурвачката което ни описа subigi kurt  не мисля че бих го направила с моите деца , насилието поражда насилие,проблемите според мен се разрешават с дискусий,но товава когато човек е способен да те разбере правилно

fotakiev:

--- Quote from: pomak BG on June 18, 2009, 10:38 ---Между другото тук му е мястото да цитирам изказването на Цветан Теофанов на една конференция в Шумен. Там той заяви, че искренно вярва, че Корана е Боже слово.

--- End quote ---
Ако е мюсюлманин е нормално да вярва в това.
П.П.Теофанов не е първият превел Корана на български език..

--- Quote from: pomak BG on June 18, 2009, 10:38 ---Наистина в Корана се говори за Тората, за Псалмите и за Благата вест ама който са били под формата на откровения. А не това което ни се предлага от евреите. 

--- End quote ---
Не ми стана много ясно това твой думи ли са или на Теофанов,но няма значение,изказването противоречи на казаното в Корана.В Корана много ясно се казва,че се приемат и Тората и Псалмите и Евангелието и т.н.Ако излезе,че не е така ,исляма сериозно ще се пропука и няма да се възприема от мюсюлманите като тяхно продължение.

--- Quote from: pomak BG on June 18, 2009, 10:38 ---Ето какво споменава един критик на Библията Дж. Фрейзер. Битие съдържа в себе си две версии, обединени по един небрежен начин. Едната версия е извлечена от т. нар. Яхвиски кодекс, а другия в т. нар. Жречески кодекс. Смятало се че Яхвиският е писан в Иудея, в ранните години на еврейската монархия, нарича се Яхвийски тъй като от него се разбира, че бога е Яхве (Йахова). Жреческият кодекс датирал от периода след 586 г. пр. Хр. Двата документа се различавали съществено по характер и стил. Мислих да ти напиша и как той твърди, че двете версии са нескопосано съчитани, особенно там където става въпрос за Адам и рая и как той с свои думи пише как точно да бъдат написани, че да не се забелязат тази нередност.

--- End quote ---
Както и да е..Наистина има различни пред библейски книги,които  се говори за "Битие".Това няма значение,защото от тогава досега  в Библията е преценено кое да е и Тя е една до днес, християните приемат нея.Едва ли Мохаммед е има впредвид друга Библия...

pomak BG:
Фотакиев проблема е че ти не можеш да ме разбереш. Но за по ясно ще ти дам пример с книгата на Енох. На Енох се считало, че му били низпослани две книги за Яхве, на неразбираем за хората език, на който говорил и Адам в Рая.  Най-ранната писмена легенда е от древните шумерски текстове, известни като Царски списъци, където се разказвала легенда за допотопения владетел Енох, когото боговете научили на всички знания. Неговото шумерско име-епитет било Ен-ме-дур-ан-ки. “Господар на знанията за основите на земята и небето”.  Има вероятност легенди за Енох да съществуват и във Вавилон. Началото им трябва да се търси още в края на V в. пр. Хр. Днес Книгата на Енох е позната в две основни версии: Етиопска и Славянска.
Ето това имам в предвит когато говоря и за Библията.
Ще ти дам пример и със Новия завет. По времето на Иисус в Иудея римляните позволили на евреите да си секът бронзови монети без изображения, а медните монети с изображение споменати в Евангелие от  Матея: 12: 15-16; Евангелие от  Лука: 20: 24; Евангелие от  Марка: 12: 15-16. в Иудея били въведени в един по-късен период.

pomak BG:
Фици в джамията се правят молитви. Редно е жените когато посещават джамията да не са в цикъл. Също така е редно когато я посещават да са изкъпят и ако са ходели по нужда да си вземат абдест.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version