Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
ficinka:
Това което ми разказваш е доста интересно но да си пизная не съм наясно с някой определения , например това абдест е един вид измиване ли ,веднъж като бях малка на едно погребение или мевлид беше гледах как ходжата се изми не си спомням много добре очите ,ръцете ,краката и каза че това било да си вземеш абдест.Това лие или нещо друго, не ми се сърди ча така питам просто наистина се съм наясно с някой нещо да не кажа че с почти всичко ,но като дете ходеж честос баба ми на мевлити и ми беше много интересно какво се казва в това което ходжата чете, често питах и той разказваше еидн вид превеждаше ,и сега постоянно когато отида на погребение или на седмини постоянно разпитвам ходжата за нещата които се правят ,защо се правят .
saleika:
Ficinka eto kak se vzima abdest za sajelenie e na turski no 6tesi pripomni6 4e tova e abdes
http://www.youtube.com/watch?v=EFzJTz9ZPNg#lq-lq2-hq
pomak BG:
Абдес е ритоално измиване на крайниците на човешкото тяло. Абдеста може да го разделим на 4 части. Едната е свързана с лицето, там се мие устата, нуса и лицето. Втората част е свързваме с ръцете, те се мият до лактите като се почва първо от дясната. Третата част пак е свързана с главата, но без лицето. Там с мокра рака минаваш един път над главата и след което си измиваш ушите и вратъ. Четвъртата част е свързана с краката мият се до кокалчетата.
Преди да се започне всичко това е редно да си измиеш ръцете че не се знае какво си барала с тях и е редно да подържаш чисти срамните си места.
EVROPOMAK:
--- Quote from: saleika on June 18, 2009, 19:05 ---Ficinka eto kak se vzima abdest za sajelenie e na turski no 6tesi pripomni6 4e tova e abdes
--- End quote ---
Аку, можиш да пуснеш и адно подробну видело за , молитвата и кланенету на намаз, ама на Поматски или на Болгарски, щи сам млогу благодарствень! 8) ;)
saleika:
Za sajelenie nemojah da namerq na balgarsi EVROPOMAK
http://www.youtube.com/watch?v=VC0HYAabWkQ#lq-lq2-hq
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version