Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
pomak BG:
цитат на Фотакиев
"Ако говориш за Библията,казаното е повече от изсилено.Сега на всеки ъгъл можеш да видиш протестанска църква с неизвестно от къде превод на евангелието.Но и там толкова същественни разлики няма.Например в превода вместо да се преведе думата "лукавият" се превежда "злото".
Когато обаче говорим за християнство,което е на 2009 години е редно да гледаме православието.Даже преведена от гръцки,еврейски,староарамейски на славянски , смисъла е един и никой никога не се е усъмнявал в превода.Да не говорим , че някои ще си е добавял нещо..."
Според Дж. Фрейзър изследователите на Библията са били единодушни, че първата глава на Библията, Битие съдържа в себе си две версии, обединени по един небрежен начин. Едната версия е извлечена от т. нар. Яхвиски кодекс, а другия в т. нар. Жречески кодекс. Смятало се че Яхвиският е писан в Иудея, в ранните години на еврейската монархия, нарича се Яхвийски тъй като от него се разбира, че бога е Яхве (Йахова). Жреческият кодекс датирал от периода след 586 г. пр. Хр. Двата документа се различавали съществено по характер и стил.
Колкото до Евангелията по времето на Константин Велики (306-337 г.) били разработени както вярвания като Никейския символ на вярата, така и бил придаден последният вид на Новия завет, с който разполагаме днес. Това означава, че от множеството евангелия били канонизирани само тези четири. А защо не са били канонизирани тези на евреите християни, които били преките последователи на учениците на Иисус. От тук човек може да си престави колко се променило християнството през 4 в. Да не говорим за взетите решения по време на тези 7 Вселенски събора. И какво остава ако се върнем на откровенията наречени Благата вест на Иисус и сегашния вариант на Новия завет.
pomak BG:
Фици поздрав не сме си писали от одавна. Бях в Глогово ама за съжаление не пресъствах на борбите. Иначе за рахметлията Ариф Дженин - Аллах рахмет ейлесин. Както се казва в една песен:
Нека рече: “ Аллах рахмет ейлесин”
Аллах да опрости Мехмед бюлюкпаша,
дека умре от каурска пушка.
Не ми стана ясно обаче защо преди зарята не се споменават нашите герои, от нашите села които са били убити през Руско-османската война, през Балканските войни, през Първата и Втората световна и Тоталитарния режим, а споменава имена от Гложене и Тетевен. Особенно съм против споменаването на Баньо Маринов, та той е воювал срещу нашите хора през Руско-османската война и пак срещу нашите хора в Кресненско-разложкото възтание. Като споменавам нашите хора имам предвид помаците не турците, тъй като както в Тетевенско, така и в разложко турци почти няма. И накрая всички клякат да ги почитат. И после викат, че на мен ми бил промит мозака. Как да ми е промит като аз правя това което са правели дедите ми, кланям се и говея, а те правят точно обратното дори някой са и против дедите си. Аз лично съм свидетел на един от Градежница, който нарече дедите си абурагени, тъй като са изпълнявали мюсюлманската религия. А пък не прави сметка, че по тяхното време сред жителите на Градежница е имало морал. Докато сега наистина Дарвин се оказа пророк, като предвиди, че днешното население са го правили маймуни. И там една ме повика да ме пита дали ще е одобно да се направи корбан послучай зачестелите проишествия на млади хора в селото ви. Как няма да ги има като обществото ни живее в един разврат. Пият по цяла нощ, колите не спират да се движат с пияни шофори, които разкарват разни момиченца насам и на там.
Selcha:
Ходжа, и там ли правят бели младите? Ей, ама сме зарар ора де. :)
pomak BG:
Така е Селча голяма част от нас еволюират демек се израждат. Истенски е бил този Дарвин. А така брато свалям ти шапката и якето си хахаха.
Selcha:
Направи курбан, ама нещо като парти да се получи, да дойде младежта и тогава съвсем сериозно им обясни и ги поучи, сладкодумен си, така увлекателно и доста от тях, ще те чуят.Да им привлечеш вниманието един вид е зора
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version