Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
ficinka:
--- Quote from: pomak BG on July 11, 2009, 16:27 ---Фици проблема на нашите помаци е в това че тези хора с комплексирани. Аз се чудя на това. До 6 клас аз съм учил в училища в които учениците бяха 90-100 българи. Говоря за уч. Ив. Вазов в гр. Айтос 1-3 кл. и уч. Паисий Хилендарски в гр. Каблешково. След което съм учил в едно туско село Разбойна две години. И трите училища са в Бургаска област. там се заселиха родителите ми и там работеха. Баща ми беше в жп. - то в гр. Бургас, а майка ми работеше в кравеферма. Като такъв аз никога не се срамувах пред съочениците ми и от съселяните ми. Всички мои врастници ме наричаха поми т.е. помак. Такъв бчх и в казармата. Всеки един знаеше че аз съ Хюсеин Мехмед. Така ми викаха и в Шумен и в София където аз искарах средно, висше (бакалавар и магистър). И съм горд че съм помак. За разлика от моя селски, който като му кажеш Мустафе омира от срам, а като погледнеш реално не е нищо по различен от останалите в селото. Да не говорим че дори някъде по-рано, той знае най-добре каде се преставял според един друг негов приближен и като бай Ганьо.
Другото което уважявания ни съфоромец незнае е че къщата ми щеше да се построи и без парите на ДПС а с инициятивата на един местен бизместен. Но тъй като нашите депесари разбраха, че от това те ще получат някаква финасова облага се намесиха и през целите тези две години докато се строеше тази къща от две стаи, коридор и баня аз изхабих нерви, колкото не бях израсходвал до преди да се започне строежа. Първата причина за това беше свързана още в началото, когато Беро (общинския председател на ДПС) ме заведе при Св. Русинов в Градежница и там ми казаха, че няма да дадът нито един лев тъй като имали разходи по време на изборите. После като оправиха докоментацията мюсюлманското настоятелство за строежа ние след като разбрахме че има преведени пари започнахме да копаеме основите на къщата. След като го видяха това споменатите личности започнаха да отпускат пари, но само за материали. Основната причина бяха наближаващите избори за кметове и съведници. За строежа аз лично също дадах пари от собствения си джоб, тъй като той много се бавеше, а на мен ми предстоеше женидба. Причината поради която да не се дават пари за работници беше с надежда, че на обекта няма да се работи. Но тук е мястото да спомена и аго Рамадан, който е член на мюсюлманското настоятелство. Той независимо, че е на 80 години, работи до последно на обекта без да претендира за каквото и да е било парично облекчение. Целта на този старец и на още един, който вече е покойник и който е по-известен с пракора си Фара бяха парите на Ахмед Дуган да отидат по предназначение. На изборите аз нямаше как да не кажа две думи за това иначе щеше да излезе, че ходжата е неблагодарник. Но веднага след това аз реших да си вържа гащите като съставих избор за ново мюсюлманско настоятелство включващо видни преставители от селото и декларирах имота, като лично платих данъците на стойност 800 лв. за новопостроената къща джамията и гробещните паркови, парцелите на които са отбелязани в наториален акт от 40 г. парите които дадох бяха събирани в продължение на два-три месеца от селото, за които помаг спомена, че ме е хранило. Това естествено породи нови дразги между мен и гореспоменатото лице Беро тъй като той най-вероятно имал цел къщата след време да я превърне в партиен клуб. Този човек и нашия съфоромец направиха така аз да се дистанцирам от политиката. Защото нито Беро общински председател на ДПС нито Марин - помаг председател на помашката партия в района и член в Контролния и съвет не отговарят на лицата на които да се поверяват подобни политически постове. особенно когато става въпрос за партии които би трябвало да ни защитават правата и свободите.
--- End quote ---
Да ясно , познавам споменатите лица , но не мисля да взимат страна в случая, това ми заприлича на личен въпрос , нека си остане между вас .
pomak BG:
Не е нужно да взимаш страна а да дискутираш по-долния постинг за който ме провокира да го напиша.
ficinka:
--- Quote from: pomak BG on July 11, 2009, 17:00 ---За сведение на Мустафето т. е. бат Марин помака никаде по източниците не се говори за насилствено приемане на исляма от павликяните. Един бивш павликянин Филип Станиславов, който завършил университет в Рим за католически свещенник, дава сведение за своето село Ореш, Свищовско за 1625 г. и 1630 г. Според него приели исляма павликяни имало и в селата Петикладенци, Брестовец, Козаково. Но ако те бяха насилени за това защо ще са само 30 семейства в Ореш и по 10 в останалите села. За това той също не твърди, че те са го приели насилствено. Ти като невеж в това отношение сигурно не знаеш, че павликяните били почти мюсюлмани. Разликата им била че те не познавали пророка Мухаммед иначе останалото било като в исляма. Не се кланяли на мощи, на икони, на кръстове. Не яли месо и неопотребявали вино. Били против църковна ерархия и не смятали Иисус за бог а за Негов пратеник.
Тук също искам да отбележа и нещо друго. В тетевенско по един некомпетентен път от страна на бившите комунистически управници, в главите на помаците им се наливало, че религията която изпълняват била турска хахаха. Истината обаче е, че те с това са целяли да отдалечат помаците от общата мюсюманска маса и да насъдят у тях чуство за малоценност към турците. Ако исляма е турска религия, то и Мухаммед ли е турчин? Ами Корана и той ли е на турски? Тогава щом има турска религия, ще има и германска, френска и италиянска.
--- End quote ---
Ако това имаш впредвид, да донякъде си прав, поне що се отнася за това че хората тук свързват исляма с турското, като си мислят че всеки който го изповядва е турчин,и ако трябва да бъда честна и аз доскоро си мислех така , че като трябва да правя нещо свързано с религията значи че съм туркиня, без да обида никой тук ,но аз турски незнам както и много от хората тук, да не кажа почти всички,и точно затова съм тук втози сайт , за да науча кои сме ние всъщност,от къде сме дошли ,в момента четя една книга която ми подари помаг,за което много му благодаря, доста е интересна ,с удоволствие ще прочета и твоята ,.
ficinka:
Но трябва да призная че и помаг е прав що се отнася за имената ни, аз не се срамувам също от старото -както казваме тук ,име, но съм свикнала да се обръщат към мен с това което нося в момента, с което са ме записали при раждането ми моите родители.
pomag:
Днес в 19,30 часа българско време, по БТВ беше повторен филма с проблемите и разделението на хората в с.Рибново Благоевградско. Има много голяма доза истина в моите постинги, които ми бяха истрити. За тези, които не знаят за какво се отнася във филма, бе, че хората са разделяни от младите ходжи на вярващи и силно вярващи в селото и, че някои момичета в големия град ходят с панталон или пола и същевременно биват ненавиждани от друти съселяни, за което биват силно упреквани.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version