Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 488574 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Свилен Русинов- Кмет на Градежница днес !
Бокс, категория над 91 кг

Рождена дата:   29.02.1964
Родно място:   с. Градежница, Ловешко


Свилен Русинов винаги е бил най-големият в националния отбор, но в същото време и най-кротък по характер. Роден е на 29 февруари 1964 г. в Плевен. Започва да боксира в местния „Спартак”. По-късно преминава в столичния ЦСКА. Дълго време е капитан на националния отбор на Р България.
През славната си кариера се е срещал с много легенди на световния бокс. Два пъти боксира на финал на световно първенство в супертежка категория. Двата пъти губи от вече покойния кубинец Роберто Баладо. Има мачове с трикратния олимпийски шампион Феликс Савон, американската звезда Ридик Боу, полското страшилище Анджей Голота и с украинските братя Владимир и Виталий Кличко.
Най-големият си успех постига на Евро 1993 в Бурса, където взима титлата. Година по-рано се нарежда и сред олимпийските медалисти, като взима бронз в Барселона.
Сваля ръкавиците през 1995 г. и започва да се занимава с отглеждане на плодове и зеленчуци. Почетен гражданин на Община Тетевен. Понастоящем кмет на родното си село Градежница.

Успехите:
Европейски шампион от Бурса’93
Бронзов медал на Олимпиадата в Барселона’92
Сребърни медали от световните първенства в Сидни’91 и Тампере’93
Бронзов медал от световното първенство в Рено’86
Бронзови медали от европейските първенства в Торино’87, Атина’89 и Гьотеборг’91
Сребърен медал от турнира за световната купа в Бомбай’94
Многократен шампион на България
5-кратен златен медалист на турнира „Странджа”, носител на Купата през 1995 г.                                            П:С- Инфото е от нашия форумист dim 56 .

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
You are not allowed to view links. Register or Login
fotakiev от постинга ти единствено може да се коментират иконите. Не мисли че езичниците приемали идулите си буквално. Тяхния мироглед за идулите си е бил като вашия. те ги приемали като прозорци, които им давали истенското отражение на митичните същества зад тях. Така например статуята на бог Зевс далеч не е била самия бог, според древногръцката митология бога се намирал на планината Олимп.
Тук е мястото да споменен и за траките, които се молили на подобни но каменни изображения. И до днес за икона на Св. Георги се използва каменна плоча на тракийския бог конник в параклис св. Георги намиращ се в село Заберново, М. Търново.  
Това са думи на св.Йоан Дамаскин роден 680г. в Дамаск Сирия. Един от големите богослови в православието. Халифът поставил Йоан за управител на града столица Дамаск.Думите за казани по същият повод, както сега при нас ,иконата е ли идолуслужение.Хора непознаващи христианството е триабвало да им се обясни какво е иконата.Били са иконоборчески години:

 "Понеже някои ни упрекват, че се покланяме и почитаме изображението на Спасителя и на нашата Владичица, както и на другите светии и Христови угодници, нека чуят, че Бог в началото сътвори човека по Свой образ (Бит. 1:27). И така, защо се покланяме един на друг, ако не поради това, че сме сътворени по Божий образ? Защото, както казва богоречивият и силен в тълкуванието на божествените въпроси Василий, "честта, въздавана на изображението, преминава върху първообраза". А първообраз е това, чийто образ се отпечатва, от което се получава копие [297]. Защо Моисеевият народ отвсякъде се покланял на скинията (Изх. 33:10), която носела образа и вида на небесните неща, дори повече от цялото творение? Наистина, Бог казва на Моисей: Гледай да направиш всичко по образеца, който ти бе показан на планината (Евр. 8:5; Изх. 25:40). А нима и херувимите, които осенявали очистилището (Изх. 25:18), не били дело на човешки ръце? А забележителният храм в Иерусалим? Не бе ли той ръкотворен и не бе ли построен чрез човешко изкуство (вж. 3 Царств. 6 гл.) [298].

Божественото Писание осъжда онези, които се покланят на кумири и принасят жертви на демони. Елините принасяли жертви; и иудеите извършвали жертвоприношения; но елините - на демоните, а иудеите - на Бога. И жертвоприношението на елините било осъдено и отхвърлено, а жертвата на праведните била напълно угодна на Бога. Защото Ной принесе жертва и помириса Господ приятно благоухание (Бит. 8:21), одобрявайки благоуханието на благоразположението и любовта към Него. А езическите кумири, които представлявали изображения на демони, били отхвърлени и забранени.

Освен това кой може да създаде подобие на невидимия, безтелесен, неописуем и безвиден Бог? Така че да се придава форма на Божеството е крайно безумие и безчестие. Затова в Стария Завет не се употребявали икони. Но тъй като Бог по Своето добросърдечие, заради нашето спасение, наистина стана човек, не така, както някога се явил на Авраам във вид на човек, и не както се явявал на пророците, а по същество и действително стана човек, живя на земята, общуваше с хората (срв. Варух. 3:38), вършеше чудеса, пострада, бе разпнат, възкръсна, възнесе се; и всичко това се случи в действителност, бе видяно от хората и бе записано за наш спомен и за поука на тези, които тогава още не се бяхме родили, та без да видим, а като чуем и повярваме, да постигнем Господнето блаженство. Но тъй като не всички са грамотни и не всички имат свободно време за четене, отците са решили, всичко това, подобно на някои славни подвизи, да бъде рисувано на икони за кратко напомняне. Извън всяко съмнение, дори в момента да не мислим за страданията на Господа, щом видим изображението на Христовото разпятие, ще си спомним за спасителното страдание, и като коленичим, се покланяме не на материала, а на Изобразения, както се покланяме не на материала, от който е изработено Евангелието, и не материала, от който е изработен кръстът, а на това, което е изобразено чрез тях. Защото в противен случай по какво би се различавал кръст с Христово изображение от кръст без такова изображение? Същото важи и за Божията Майка. Защото честта, оказвана на Нея, се въздава на Въплътилия се от Нея. По подобен начин и доблестните подвизи на светите мъже ни подтикват към мъжество, към съревнование, към подражаване на тяхната добродетел и към прославяне на Бога. Защото, както казахме, честта, въздавана на усърдните съработници, доказва любовта към общия Владика, и честта, въздавана на образа, преминава върху първообраза. И това е неписано предание, каквото е и преданието за покланянето на изток, за покланянето на кръста и за много други подобни неща"

Offline karaveli

 • Member
 • **
 • Posts: 38
zdravei pomak.bg , napravi mi vpechatlenie che se diskutirat duhovni temi, ami moga da kaja AGOSPOD ISUS HRISTOS nee religia toi e lichnost i e jiv na nebeto......mnogo prdi negovoto rajdane proroci predrichat kak i kade shte se rodi i kak shte umre, toi e bojiyat sin.evangelie ot IOAN 3G.16 STIH .....POZDRAVI NA VSICHKI

Offline karaveli

 • Member
 • **
 • Posts: 38
AZ I OTEC EDNO SME .....KAZVA ISUS , PISHE GO V BIBLIYATA .A OTNOSNO ZASHTO KATO MA BOG IMA ZLO I BOLESTI....V BIBLIYATA PISHE ZA SHEITAN / DIAVOLYT/ KOITO E BIL NAI KRASIVIA BOJII ANGEL NO SEE VYZGORDIYAL I E IZGONEN OT RAIYA......V KORANA SYSHTO SE SPOMENA SHEITAN.
NO ALLAH  / BOG/ E MNOGO PO MOGYSH OT  NEGO
I NI PAZI OT ZLITE MU DELA........

Offline ficinka

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 567
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or LoginСнимка от вечеринката Седянката ,изпълнявана от женска певческа група кам читалище "Изгрев"  с.Градежница, а старото му име е "Сабахтин Али"

Offline ficinka

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 567
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Йоан Дамаски е безпорен християнски теолог известен философ и догматик, но самия той не познава архиологията, каквато е днес. В областите където е живял се върродил култа към богинята майка и се е разпространил в цяла Европа. Такива статоетки са открити и датират още от неолитната епоха. Също така през периода Джармо в Йерихон са открити и статуетки на бог, богиня и детски бог, съставящи първия външен вид на триядата, която имала такава дълга история за Близкия изток. Така че бога син и богородица не са от вчера.

Освен това ако приемем примера на Дамаскин за жертвоприношенията ние ще достигнем до извода, че същото ще е и за изображенията. Както едните оправени към бог са разрешени, а другите не тъй като не са, така и изображенията отправени към демоните не са разрешени, а изображенията към бог са. Да но в такъв случей ние ще приемем истенските изображения, фотокопието на образа, а това което ни се предлага е пълна имитация и съвсем не отговаря на действителноста. наравно с Иисус започнали да се иконографират най-различни. Канонизират ли ги и хоп те става култ на преклонение. После има доколкото знам и някакъв модел, за икони се приемат само византийския стил, а днес се правят икони от какво ли не. Аз лично в св. София видях бродирана икона на мария Магдалена. Примера с св. георги в М. търново също е показателен - релеф на тракийския бог конник.

За разпъването на кръста също. не мюсюлманите, а самите християни се съмнявали в това. Т. нап. гностика Василид, който е бил родом от Сирия, но живял и действал в Египет, учил в Александрия през 125-130 г. и бил автор на 24 книги. Според него Иисус не бил разспнат, неговото място на кръста било заето от друг. Много апокрифни евангелия са преближени до това твърдение. Голяма част от тях са унищожени, но фрагменти от тях останали като цитати тука там. Така например относно възкресението на Иисус в нито едно от каноничните евангелия не се дават подробни сведения. Дори и в най-старото от тях Евангелието на Марка. За това събитие не се дават сведения и в апокрифните евангелия начело с Евангелието на Петър. Спорет някой християнски общности Иисус избегнал дори и смърта. Това е споменато и в апокрифното Дяние на Йоан, в което се споменава как Иисус укривайки се в пещера се явил на учениците си казвайки им, че за тях той може да е разпнат, но в същия момент той е при тях. Възможно е идеята за смърта и възкресението на Иисус да е дошла от празника за смъртта и възкръсването на бог Атис, който подобно на Иисус бил роден от майка заченала девствена. Празника се чествал в Римската империя през пролетта и бил въведен по времето на император Клавдий (10 пр. Хр.—54).  Колкото до идеологията, че той станал жертва, за спасението на последователите му, това вярвание било възприето от почита към бог Митра, за който също се твърдяло, че е възкръснал и неговите страдания гарантирали спасението на поклониците му.

Offline ficinka

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 567
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ficinka

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 567
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ficinka

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 567
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login
На фона отзад се виждат пъстрите тъкани черги и ръкоделия присъстващи във всеки чеиз на една булка ,е все по рядко вече момите плетат и шият каренца за чеиза си понеже има от къде да си купиш готови ,но не са тъй хубави кат тези разбира се но все още ги има във всеки дом

Offline ficinka

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 567
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline daczo

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 524
Bravo.Tova e nosiia ot Loveshko.Moiata majka beshe hristiianka i syshto imashe takiva  drehi.V s.Golec Loveshko ,zhenite taka se oblichaha na praznicete

Offline ficinka

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 567
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Тези вечеринки ни са познати още от Българо Мохамеданската дружба Родина съществувала от 1938-1944 в Родопите, както виджате културните и мероприятия продължават и до наши дни. Характерното в случея, че носиите които се използват от участниците не са традиционните нусии на помаците. Сценките са от извесни нам писатели Николай Хайтов и пр. Единствено което тук е свързано с помашката нусия и бит са онова на главите на жените и черженцата които са окачани тука там.

Offline ficinka

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 567
 • Gender: Female
При нас се облича по този начин ансамбълът ,но си имаме и типично помашка носия имам клипчета които ще кача по късно  с нея певческата група ходи по участия

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42