Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
bggrazdanin:
Е ти като си от там може би знаеш тези нешта по-добре от мен, но не ми се вярва тези деца в момента с мерак да носят шалвари, ако носят то ще да е от интерес и в определени дни да кажем празнични. И друго да ти кажа Тетевенските носии не са помашки или и ти като Метка ще казваш, че Чакърдъкова се конти с помашки носии.
Metka:
--- Quote from: bggrazdanin on October 03, 2009, 10:33 ---И друго да те питам ти не си ли гражданин на Република България?
--- End quote ---
Той се обръща към тебе съобразявайки се по никът ти.
Сайта Ни се посещава и от китайци.
Посещава се дори и от норвежци, финландци и какви ли не.
Но никой не парадира с това.
Аз мисля че всички сме европейски граждани.
pomak BG:
Ами то и носиите на българите не са български. За първи път с такива носии хората били облечени през Османския период. До тогава не сме носели такашки дрехи. Дрехите ни са били от животински кожи. Такашки дрехи са носели само велможите.
Гражданино, ника ми говори много неща. Нужно е само да го погледнеш и да се отдадеш на дълбок размисъл. Нима мислиш че ще се изкарам за китайски гражданин или за някакъв друг хахаха. Естествено че и аз съм граджанин на РБ, ама за разлика от теб не съм го изтъкнал.
pomak BG:
bggrazdanin ти добре си запознат със сегашната носия на помаците в Тетевенско. Действително сега така се носят. Но шарварите неще отшумят дълго време. Сега са закупуват все повече и повече и независимо, че се носят от младите предимно по тържествени и обредни случаи, те все пак ги има. А до колкото разбрах от теб ти твърдиш, че горната част на носията им била българска. И от твоя постинг се установява, че точно тази част се пренебрегва най-вече и от старите хора, които носели китайски тениски от пазара и други по плътни блузи и фанели. И на мен не ми хаесва това, ама всеки си има вкус все пак. Пък за твое успокоение, понеже повече ми се отдава възможноста да присъствам на обредните помени, забелязвам че и те не се пренегбрегат. По това време особенно старите си ги носят. На моменти съм забелязвал да носят и онези уникално афтентични фереджета, с ориенталските орнаменти на капаци от зад. Хубава е тази гледка с тези такашки дрехи. Добре ще е ако огънчето се подържа и за напред. Жалко че в самодейните състави това под влияние на българите се пренебрегва начесто. Говоря най-вече за шалварите с оня уникален тъкашки учкур, който е с пъстроцветни тарантулки, впечятляващи очите на европееца.
pomak BG:
Това е твое мнение, не мое. Ако погледнем реално на нещата всичкото това се дължи на икономическото напрежение в страната и на комунистическия атеизъм, от който днес жънем плодовете му. Преди комунизма сред тези хора е липсвало всичкото това, тъй като по това време те били религиозни. Независимо от всичкото това което твърдиш за тях, днес мога да кажа само, че нашите помаци са работливи и майсторяви хора, което не е никак малко. Имаме уникален фолклор, и не малко спортисти които са били гордоста не само в района, а и на цялата страна, а и сред всички помаци по света. Освен това тук има и много бизнесмени, благодарение на които от данъците им се крепи Тетевенска община. Много от тяхните средства влязаха и за благоустройството не само в помашките села, но и в цялата тетевенска община. Един от нашите бизнесмени, стегна и църквата в Български извор. Между другото това вече ни стана навик, тъй като и църквата в леседрен е изградена от нашенец, казвал се Ибрахим Гавазоглу жител на Кирчево и личен борец на султан Абдул Меджид ІІ (1926 – 1944). Докато за благодарност на това един от кметовете на Кирчево, който бил българин, сринъл джамията в селото и натрошил каманите за чакъл и ги насипал за изграждането на главния път, а в двора на джамията поставил кантар, за да теглят свинете в селото на него. Разбрах от местните, че същия този кмет после не видял хубаво, тъй като след това се случило голямо нещастие в семейството му, нещо станало на единствения му син, но и така не разбрах какво.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version