Български > Дискусии

Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...

<< < (156/255) > >>

EvroPOMAK:

--- Quote from: ibriiana on March 08, 2010, 11:03 ---do skoro samata az neznaeh za tozi sait.Dori kazvam na priatelite mi koito imat komputar da vlizat.I az znam 4e mom4eta ot Galata vlizat v saita,za6toto samata az  gi posuvetvah da vliazat.Da ne se sramyvat da pi6at tehnia krai.
--- End quote ---
Ами, то доскоро и една голяма част от нас Помаците от Родопите и ЧЕЧ-а, почти незнаехме, че там в този хубав край живеят доста Помаци, а не единични людье!  ::)
Имаше само малки откъслечни неофициални сведения и информация, че там някога са живеели Помаци, но ето, че интернета отвтаря простори в тъмнината и тежките порти и двери, дори за районите в България!  :o
А какво остава, като опознаване и със съседните комшийски страни на Балканите!  ;)

ibriiana:
Da.dobre 4e e interneta,az ni6to niama6e da razbera.tyk sa 4etiri 4isto pomna6ki sela,samo v gradejnica jiveiat 2100 dy6i.

Hat:
Броят на помаците посещаващи сайта тепьрва ще расте и то лавинообразно.Това е нещо нормално всеки иска да си е дома та .....дори и виртуално.

Hashashin:

--- Quote from: EvroPOMAK on March 08, 2010, 11:14 ---Ами, то доскоро и една голяма част от нас Помаците от Родопите и ЧЕЧ-а, почти незнаехме, че там в този хубав край живеят доста Помаци, а не единични людье!  ::)
Имаше само малки откъслечни неофициални сведения и информация, че там някога са живеели Помаци, но ето, че интернета отвтаря простори в тъмнината и тежките порти и двери, дори за районите в България!  :o
А какво остава, като опознаване и със съседните комшийски страни на Балканите!  ;)

--- End quote ---
Евро, може би не знаете и за съществуването на местни търновски помаци, които не са потомци на преселници. До към 19 век са живеели в околностите на Свищов и Търново, като голям брой от тях са извеждали родословието си от болярски родове, но още преди Руско-турската война повечето са асимилирани сред местното турско население, а след нея останалите се християнизират. Лично аз знам един човек от Джулюница които има такъв произход

EvroPOMAK:
С етнографският състав на този район не съм запознат подробно!  ::)
Сигурно е имало доста Помаци по там, но засега само знам, че към днешно време почти са само Турци, или пък Помаци, но които са приели да се наричат и определят като Турци! Не съм наясно с този район!  ???
Тези снимки по-долу от периода на 1900г. - 1910г., вероятно трябва са на такива людье и повече ми мясать на последните останали Помаци от онова време!  8)  :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version