Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
ficinka:
Не мога да разбера кое е кофти в случая, нали не искате да си скълъпвам исдториийки които да са изгодни , това е истината това се случва тук в нашето село това и ви показвам не искам да си изграждате погрешно мнение за нас , ние се гордеем със всичко което е постигнала певческата ни група няма значение в каква носия е облечена,въпреки че точно тази е характерна за региона, аз не съм казала че е помашката ни носия ,дори предупредих че нее ,защо подминаваш някой мои думи, умишлено ли е незнам но се чудя, те са помакини и всички тук сме помаци това няма как да се промени , първо се хващате за името а сега пък и за носията , не мога да ви разбера бре хора , както и не мога да разбера тук какво искате да се показва, мислех си чо трябва да се показва истината за това как живеем в момента не само за миналото ни , прощавайте но аз си мисля че този сайт е международен и не мисля че трябва някой да се съобразява с това дали на един или двама или повече хора това не им допада,незнам какво е разбирането ти за изкуствено и кое за оригинално на теб Pomak bg ,като имаш такива добри идеи какво правиш по въпроса, в Галата правят ли такива оригинални неща та смееш да твърдиш че всичко това е изкуствено, аз лично поне не съм чувала, а ти си там и можеш да измислиш нещо оригинално, не ме разбирай погрешно нямам лоши намериния спрямо теб , дори те уважавам и затуй си позволявам да казвам какво мисля директно, това си е твое мнение и аз го приемам , различни хора различни идеали , това е ако всички тръгнем да се водим по мнението на един човек това означава че сме всичко това за което ни смятат по принцип,невежи,тъпи и без свое мнение и безхарактерни хора, няма перфектни хора на земята, пък и като ти сам каза в началото тук В Градежница не всички са вярващи има и такива които не са, аз лично мисля че това е нещо красиво и всеки който мисли като мен има право да му се порадва .А за вечеринките аз лично много се радвам че още се правят, понеже от доста дълго време не съм присъствала на такава вечеринка дори и не с наша история която да се играе, ако не се правят ще се забравят което е още по лошо мисля аз.
ficinka:
--- Quote from: svilen. on June 05, 2009, 15:21 ---FICINKA.. blagodarq ti za snimkite i istoriqta na tvoq rod prekrasni sa 6te e hubavo da ka4i6 i ot sabora vi i nqkoq tamo6ni pesni ako moje nqkoe klip4e da ni zaradva6 s ne6to razli4no vsi4ki pomaci tuk .. BLAGODARQ TI ZA VSI4KO KOETO PRAVI6 I POKAZVA6 ZA VA6IQ TAKA NEPOZNAT KRAI.
--- End quote ---
Да има клипчета просто чакам Назми да ми обясни как се качват , там момичетата пеят с помашката ни носия и надявам се това да съвпадне с мнението на някой хора за оригиналност,песните са страхотни и разбирасе че ще ги кача тук да ги чуете всички или поне тези които искат разбирасе
daczo:
Predi 3 godini biach na Beklimeto[okolo Troian]na pevcheski sybor.Imashe grupi ot ciala Bylgariia.Beshe mnogo hubavo.Systizavacha se s peene.Nemashe gi pomak.bg da im kazhi da ne peiat zaedno s bylgarite.Takiva deliat na nie i vie.Nie provoverni vie giauri,i taka bez kraj.Ficinka vsichko e mnogo hubavo.Kato biah mlad i v Bylgariia igraeh v samodejna systav.Dori se opitvah da peia ,no nishto ne izlizashe.Pozdravi.
ficinka:
Да имам и клипове на такова надпяване в Рибарица, народен фестивал на носията и там нашите помичета пеят с характерната за Тетевенският регион носия и с нашата помашката си носия , не мисля че са направили нещо лошо напротив ,който е ходилна такива надпявания знае че са страхотни
pomak BG:
Не се докачай Фици нищо лично. Моето мнение чисто историческо.
Под една шепа българи имах предвид онази групичка, която иска да ни побългари и да премахне от нас всичко автентично. Нямах предвид всички българи, комшулука между нас ще е много по добър, ако не е тази шепичка да ни ръчка един друг. Незнам как се развиват вечеринките в Градежница, но ще ми е интересно да ви посетя, тъй като скептичното в мен е останало от историчските книги, доклади и архивни документи. След всичко което съм чел не останах с добро впечетление от тях.
Ето например какво гласи един устав на дружба Родина, която през 1938-1944 г имала за цел да побългари помашкото население в Родопите:
Уставът на дружеството бил утвърден под № 8120 на 09.03.1939 г. Целите на дружеството били да работи за взаимното опознаване, сближаване и подпомагане на помаците и българите в Родопската област. Да събужда и развива националното самосъзнание у българите с мюсюлманско вероизповедание. Да подпомага всички инициативи, които целят културното, просветното и всестранното израстване на помаците от двата пола и да култивира у тях любов към род и държава. Да ги пази от всякаква външна пропаганда. Да съдейства за стопанското и икономическото издигане на Родопския край. За постигането на поставените цели дружбата щяла да си служи със следните средства: организиране на срещи, вечеринки, представления, беседи, сказки, четения, изложби и др.
На пръв поглед всичко е шест, но във всички тези точки целта е да се отдели помашкото население от общата мюсюлманска маса и да се приближи към българската с цел постепенното му асимилиране. Това в Градешница до някъде вече се случи. Често съм чувал там израза ние не сме турци за да правим това и това. Сякаш в мюсюлманската религия е само на турците. Като погледнем реално Корана е на арабски но никой не го споменава. За народните надпявания аз съм вен особенно когато става въпрос за международни и когато в тах участват самодейни групи от страната ни.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version