Български > Дискусии

Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...

<< < (182/255) > >>

EvroPOMAK:

--- Quote from: pomak BG on March 26, 2010, 06:33 ---....... при българите и турците може да е така, но в нашия балкан циганите не са ни притеснявали. Опитаха се един път една група от шест души. Беше събота, тогава в съседното ни село Калайджи от където са и футболистите, братята Гавазови, имаше дискотека. И тези в село искаха да ограбят най-малкия от горепосоченото бедно семейство. Той имаше тогава две телета. Но едни мои братовчеди ги надушили и по пътя за работа съобщили на дискотекаджиите, които пък завардили пътя с два камиона. И тъй като на север пътя в Средно село е без изход, пък и по това време имаше голям сняг, бяха заловени на сутринта и отнесоха бой като за сто човека. Единия от тях после умря. За полицаите остана да ги вкарат в панделата. Имаше и още една такава случка на една българка от село Росно. Това българско село ни е в съседство. Нашите помаци от Шивачево, като разбрали понеже половината от тях са ловджии, а другата половина бракониери и с пушките по колите са гонили циганите, докато на единия му са потрошиха ребрата на волана. В дискотеката ни можеше да идва всеки един, ама да не се правеше на играч иначе нямаше проблем. Виждал съм и един циганин там. Никой нищо не му направи, а пък и човека излезе разумен не ни закачаше момичетата. Ако са се обезлюдили селата ни то е от икономическата криза и безработица. Нашите помаци в Еленския балкан или по-точно в Златарешкия балкан, освен със скотовъдство и малко земеделие с друго не са се занимавали. Имаше една мандра собственика и ми е първи братовчед, но на два пъти беше отвличан за подкуп от наглите и след това фалира. голяма част от младежта емигрира по чужбина, а малка част отиде да живее в Търново и Горна Оряховица. Тези които са на около се прибират от време на време, но гурбетчиите много по-рядко. Единствено през лятото във всяко едно от селата ни, а те са 3 чистопомашки, едно преобладават турци и две смесени, се правят дуви за дъжд или както е на българско молебен за дъжд. На тях напоследък започнах да водя и помаци от Тетевенско, които останаха много приятно възхитени от густуприемствеността и организацията. Помаци от Тетевенско или по точно от Български извор работят и при едни наши момчета като кюмюрджии. правят дървени въглища. В нашия балкан е развит и дърводобива. Наоколо градовете почти бяха снабдявани с дърва от нашия район, по законния път разбира се с разрешение и пр. Излизаха една дузина газки и виетнамки и продаваха дърва в Горна, Лясковец, Елена, Златарица и Търново.
--- End quote ---

--- Quote from: Балканджия on March 26, 2010, 08:49 ---Думите на Хюсеин са верни. Аз си спомням, че кражбите в Еленското горско спряха именно когато шеф му стана един помак. Човека си гледаше съвестно работата и благодарение на него огромните еленски гори бяха съхранени, човека премахна привнесените германски дървета, които сушаха изворите ни и сега водата пак е в изобилие. Докато в съседното сливенско горско бяха извършени такива безобразия, че ви е бедна фантазията. Бяха изсечени дори 200 годишните букаци на Агликина поляна.
Радвам се, че сте възпрели поне някой от набезите на крадците . При нас имаше случай когато цигани от Майско бяха се настанили да грабят в изоставената махала Гюлювци. Тогава няколко турчина и българина от махала Светославци ги видели, защото през нощта къщите в Гюлювци светели. Събрал се народ с тояги и брадви и затворили циганите в една къща и ги смлели от бой. После полицията им турила прангите и готово.
--- End quote ---

--- Quote from: Балканджия on March 26, 2010, 09:06 ---Сега шефа на горското е друг, а на стария не му помня името за съжаление. Хюсеин, колкто и да е жалко държавата е изоставила нашия район.  Не знам на какво се дължи, ама все едно нарочно ни закопават. Преди години закриха пътническата железница към Елена и лишиха 12 000 души от надежден транспорт. След това спряха и повечето селски автобуси. За да откриеш някакъв бизнес в Еленско трябва такива рушвети да бутнеш, че просто си губи смисъла. Половината ми село работи и живее в Солун сега, имаме по Англия, по Америка, по Малта. А както ти знаеш Хюсеин, Еленско е супер подходящ район за развитието на животновъдство, за отглеждане на сливи ама само да надигнеш глава и те удрят. Мафията превзе язовирите, дерибействат като не пускат хора да влизат в селата си, щото пътя минавал през земите им. Абе кво да си говорим. Еленско е на доизживяване вече. Сега тази криза яко удари и единственото което що годе вървеше- селския туризъм. Сега мои приятели и роднини заминават окончателно за чужбина и едва ли ще се върнат. Селата пустеят, чаирите се втрънчват. Никой не мисли за нас....
--- End quote ---
Почти, винаги избегвамь, да цитирам, целостни текстове на сфорумцьи за да не арчимь млогьу интернетско пространство в малечкьта Помашка нива, но понявга май, требва да си има изключеньйья!  :)
Ако, е позволено като читател да изрека по едно големо похвално слово и шумни одобрителни ръкоплескания, лично от мене, като от едно селско помаче от по-високитье баирьи и чаирьи в Родопите, специално за "Помак БГ" и "Балканджи" за направените по-горе описателни раздумки за бита, живота и тежненията на людьетье по тея помашки и други села от този район!  ::)
Макар и от погледа ми на аджамиья литературчески чиракь, сметам, че е можно да се сравни поне малко с разказвачеството и повествованието на певците на селските неволи в познатото ни творчество от ЕлинПелиня и Йовковия взорь за несгодите на беднячеството по запустяващите селца и махали по Балканите на убавата ни малка градинка!  :(  :'(  8)
Браво, Браво, на двамата , и на "Помак-БГ", и на "Балканджи", и все за това и отметнато на "Балканджията", който виждамье, чье можьель да вижда дюнятьа по тея райони, и по адинь арньо-рисувателно-проблематичен начин за тежненията на народитье по тамьо, а не само за различните етно-религиозно-кавгаджийски противоборства по тая все по-зачудваща держава!  :o  ;D  :)

--- Quote from: pomak BG on March 26, 2010, 09:09 ---Имаш право обаче предлагам да не се задълбучаваме, че темата е за Тетевенските помаци.
--- End quote ---

--- Quote from: Балканджия on March 26, 2010, 09:12 ---Да прав си Хюсеин, пооспамих темата, ама викам и аз да си кажа, каквото ми тежи.
--- End quote ---

Еех, ако и на туй по отгорното, му кльикатье "спамене", то това , ще да е най-добрият и най-качественият "спамь", детьу не сме чели отдавнь за теья селища и райьони!  :o ;D
Бравос на Спамоветье!  ;)

ficinka:

--- Quote from: pomak BG on March 26, 2010, 19:54 ---Намерението ми пак пофтарям не беше да търся известност и печалба, а да съхраня културното наследство. Дано да си ме разбрала правилно. За ръководител не можи и да става дума, тъй като щом тръгна да правя нещо и още преди да го започна, то вече се знае на едно място и от там веднага се взимат мерки това нещо да се предотврати, независимо дали е свързано с религията, културата и пр. Ето например днес какво видяха очите ми. Аз дълго пофтарях, че ние не празваме български празници, тъй като в нашите села, не са ходели коледари, лазарки и пр., а от днес тръгнаха и такива. гледам момиченцата от децката градина в Глогово под ръководството на учителите си българи, станаха лазарки и тръгнаха по селото из магазините и в по-заможните къщи. И най-интересното едната даскалка награбила една кора с яйца, другата с друго и сигурно са си направили банкет на гърба на дечурлигата. А пък те се съсипаха да ходят по селото. Облекли ги в народни нусии, кой знае от кой край и от малки ги обработват. Като станат по-големи в училищата по труд и творчество ги учат да правят мартеници, да бойдисват яйца, да окрасяват коледни елхи и пр. А когато стане въпрос за Религия Ислям си изяват пръстите от ят. 

--- End quote ---
,но сега се чудя ти от колко години вече живееш тук , и как така до сега не си видял какво празват хората тук и какво не, аз от дълго време разказвам тук че хората при нас празват всички празници наред, и в Градежница имаше днес лазарки , деца от детската градина с учителките ,по същият начин обиколиха селото и пяха песни ,облечени по същият начин но това не е от днес , това се прави от доста време,аз лично знам поне от както моите деца ходеха на детска градина ,а яйцата ги боядисват лелите и ги подаряват на децата за Великден , но не само там боядисват яйца ,незнам по Галата как е но тук почти във всяка къща се боядисват яйца и има козунак на Великден но да си виждал на курбан байрам да се коли курбан , много рядко нали , та затова и аз се чудя какви сме и що сме , сега поне ще ме разбереш правилно , празваме всичко наред затова и хората какзват че не са "никакви" в смисъл празваме всичко наред , не си знаем обичайте и традицийте .

ficinka:
Но държа да спомена че в целият този празник и ритуал не се влага нищо религиозно , децата от  малки се учат да , но явно са намерили правилният подход , представям им нещата интересно и празнично , че какво разибира едно 5 г дете от религия и празници, кой прав и кой крив в случая , а що се отнася до мартениците това е българска традиция а ние живеем в България ,не мисля че е толкова лошо, проблемът тук е  кой и по какъв начин да се опита обясни значението и смисълът на нашите празници  за да се празват отново и да се запазят ,понеже са на изчезване и до няколко години съвсем нищо няма да се знае за тях.  ???

pomak BG:
Да за пръв път ми се случи да видя през живота си лазарки и то каде. Не бях го забелязал преди в Глогово и Градежница и за това ми направи впечетление. От както провалиха семинара в Устина съм станал много подозрителен. За мартиниците ми става смешно като ги видя над надргроните камани. Уж за здраве, а човека си утишъл. И тези конци ми напомнят малко на магии хахаха, но както се казва здраве да има.

isa71:

--- Quote from: ficinka on March 26, 2010, 23:29 ---Но държа да спомена че в целият този празник и ритуал не се влага нищо религиозно , децата от  малки се учат да , но явно са намерили правилният подход , представям им нещата интересно и празнично , че какво разибира едно 5 г дете от религия и празници, кой прав и кой крив в случая , а що се отнася до мартениците това е българска традиция а ние живеем в България ,не мисля че е толкова лошо, проблемът тук е  кой и по какъв начин да се опита обясни значението и смисълът на нашите празници  за да се празват отново и да се запазят ,понеже са на изчезване и до няколко години съвсем нищо няма да се знае за тях.  ???

--- End quote ---

В следния хадис пратеникът на Аллах (с.а.с) казва: “Който се оприличи с даден народ, той е от тях.” Погледни своите дела и виж с кого се оприличаваш.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version