Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
ivetko:
--- Quote from: pomak BG on October 03, 2009, 10:54 ---Ами то и носиите на българите не са български. За първи път с такива носии хората били облечени през Османския период. До тогава не сме носели такашки дрехи. Дрехите ни са били от животински кожи. Такашки дрехи са носели само велможите.
--- End quote ---
Наистина ли го вярвате това? В църкви и манастири отпреди робството са "изписани" ктиторите и те са облечени по-различно. И от османлиите ли са взели облеклото си българите? ???
ficinka:
--- Quote from: ivetko on April 05, 2010, 14:05 ---Здравейте! Вчера открих този сайт и прекарах целия ден в четене. Накрая се регистрирах. Мисля, че е редно да се представя. Смятам се за средностатистична православна християнка от Плевен. Имам наследствена къща в Гложене, където прекарвам през лятото. Детските ми спомени от тетевенско са свързани с ярки цветни картини, в които неизменно присъстваха странно облечени жени, напомнящи красиви екзотични цветя. Хората в Гложене ги наричаха “були”.
Когато си избирах тема за дипломна работа, без колебание се насочих към изследване на музикалния фолклор на помаците от Тетевенския край. (Завършила съм етномузикология в Музикалната академия в София през 1980 г.) През 1978-9 година редовно пътувах до Галата, Градежница и Глогово, за да записвам песни от различни певици. Целта на изследването ми беше на базата на сравнение с музикалния фолклор на съседните села с християнско население, както и с този, на етнически турци, да докажа произхода на тетевенските помаци. Няма по-устойчив традиционен признак от народното музикално наследство. Религията може да се промени, бита също, текстовете на песните се пеят с различни мелодии, но ритъмът, както и ладовият строеж се запазват с хилядолетия. За мен няма никакво съмнение, че населението на Галата, Глогово и Градежница не се различава етнически от коренното население на целия регион, т.е. те са не по-малко българи от останалите, които се наричат така. Разполагам с 40-ина автентични помашкш песни, записани през 1926 г. от Васил Стоин, от 60-те години (записани от акад. Николай Кауфман, който ми беше научен ръководител) и останалите - записани от мен.
През годините често ми се е искало да продължа работата си по тази тема и все не се получаваше. Сега отново съм завладяна от тази мисъл. Няма да крия, че съм провокирана от присъствието в сайта на човек като ficinka. Впечатлена съм от нея и от това което пише - искрена, чистосърдечна, умна и чувствителна… С голямо удоволствие бих се запознала с нея лично!
--- End quote ---
Здравей ivetko ,като част от екипа на сайта те приветствам с добре дошла , доста ми е интересно това твое проучване , въобще това с което се занимаваш , с удоволствие бих се запознала лично с теб, ако имаш път насам винаги си добре дошла :)а що се отнася до постингите ми в този сайт -мисля че всички трябва да сме искренни в противен случай какъв е смисълът , регистрирах се в този сай с доста интерес и любопитсвто , да резбера какви хора сме ние помаците въобще , от къде сме дошли ,да се запозная с помаци от други населени места , да напрява сравнение с традицийте ни и т.н , останах доста очарована ,намерих доста приятели тук , също така исках да разкажа за животът на помаците от Тетевенско , такъв какъвто е в действителност без да спестя нищо .Надявам се да ти е приятно тук с нас и да помогнем с каквото можем за твоето проучване , тук ще намериш доста информация за различни региони населявани от помаци , има голяма база за сръвнение на музикалният ни фолклор , носий и т.н надявам се в най -скоро време да успея да кача песни от нашият край ;)
ivetko:
--- Quote from: isa71 on April 05, 2010, 16:03 ---
ще споделиш ли с нас някоя от песните които знаеш,ще бъде много интересно за всички в саита :)
--- End quote ---
С най-голямо удоволствие ще кача текстовете. Някъде ми се е забутал автентичния запис (на магнетофонна лента) и ще трябва да търся начин да си го презапиша от Института по музикознание на БАН. Там имат копие.
Искам да попитам знае ли се нещо за тези жени, от които съм правила записите преди 30-ина години: Зюмбюла (Златка) Ибрахимова от Градежница, Златка Чаушева от Глогово, Авиша Сюлемезова (Атина) от Глогово, Рабиша Пехливанова от Галата, Ана Ъсенлиева и Хата Асанова Анадолска от Галата (бяха много възрастни), Авиша Асанова Рамаданова от Градежница (сега трябва да е на 104 години!)...
ficinka:
За хората от Градежница мога да попитам , но ще ми трябва още малко информация , също така повечето хора тук не са си връщали "старите" имена както казваме тук, вероятно повечето вече не са сред живите ,раметлийте, но мога да те свържа с техните роднини . :)
ivetko:
Ficinka, благодаря за хубавите думи. С голямо удоволствие ще дойда, но ще бъде през лятото. Работя в Плевенския театър и имам голяма отпуска, която прекарвам в Гложене. Видях, че доста се вълнувате от това, че някой краде вашите автентични песни. По принцип авторското право не действа по отношение на фолклора. Народната песен е жив организъм: тя се създава от един, друг я запява, променя нешо в нея, развива я (или я разваля), трети й променя текста... Съществуват хиляди варианти на една и съща песен и всичко зависи от таланта и душата на изпълнителя. Аз съм зарисвала една и съща песен по едно и също време от различни певици - от Глогово и от Галата - и вариантите се различават не само по мелодията, но и в текста. Например песента за Рабиша кадъна.
Спомням си, когато идвах по вашия край да записвам, жени ми се оплакаха, че преди време пели пред хора от Северняшкия ансамбъл в Плевен. Те очаквали да се чуят по радиото, а чули песните си изпълнени от ансамбъла. Днес тези песни са в Златния фонд на Радио София, има ги издадени на плочи, изпълнявани са на концерти по целия свят. Мисля, че си е струвало.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version