Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
pomak BG:
Съгласен съм с тебе ivetko, но само до някъде. Ако говорим за онези животински кожи те може би като дрехи да са се носени някъде до края на Първото българско царство, тъй като една хроника ни го посочва. Тъй като е от византиец възможно той да е гледал надменно към славянското население и да ги е добавил с чувство на гордост, казвайки че на Север от Хемус, живеело население облечено в кожи и ако нямало с кого да се бия воювали помежду си. Но ние знаеме като цяло с какво са търгували народите на изток и с какво на запад. Говори се за платове, тъкани още през неолита и то сред градове държави на изток. И днес платовете с които се обличат нашите помаци също са от изток, така че в това отношение приноса на араби, селджуци и османлии е доста голям. Само ще ти направя забележка, че тук сме чувствителни и на тема българи, ако споменеш славяни никой няма да го забележи негативно, но при първото няма как да стане, ние не говорим нито на турски, нито на персийски, нито на бактрийски и пр. езика на който говорим е славянски и е близък до езика на всички славянски страни. За вас вие може да се самоопределяте както ви душа сака. Ние за вашето самоопределяне нямаме никакви претенции.
Hadj:
--- Quote from: ivetko on April 05, 2010, 23:18 ---]
Има три възможности:
1. Това е някаква шега.
2. Тъпа провокация, на която няма да отговоря.
3. (и най-малко вероятно) Твърдение от невежество.
Има книги с картинки по този въпрос. История на българския костюм от Венера Наследникова
--- End quote ---
Защо модератора счита че горното не е обида за мен като аз преди това с нищо не съм предизвикал въпросното лице.Пък осевн негативно на много хора отношението е и ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНО,баста!
Hashashin:
--- Quote from: Hadj on April 06, 2010, 13:57 ---
Защо модератора счита че горното не е обида за мен като аз преди това с нищо не съм предизвикал въпросното лице.Пък осевн негативно на много хора отношението е и ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНО,баста!
--- End quote ---
Хадж ти принципно четеш ли какво пишат хората и какво пишеш ти или я караш ей така на аба просто лаф да става?
Gelina:
Изтрито от модератор
ivetko:
Разбира се, че Модераторът ще реши, но аз никого не съм обиждала тенденциозно. Определям възможността за провокация като тъпа, защото за мен всяка провокация, целяща изкривяване на смисъла и предизвикване на определени реакции, е тъпа.
Реагирах на поста за костюмите, защото смятам, че болярите (когато ги е имало) не са ходели облечени с познатите ни народни носии, а "прОстият" народ - овчари, говедари и т.н. - не са се обличали само с кожи. Най малкото са имали тъкани ризи - дали са от коноп или от вълна... Предполагам, че това го знам не само аз, но и останалите хора, които са ходили на училище. В противен случай е невежество.
За гайтани никъде не съм споменавала, както и не съм отричала, че много неща сме приели от турците - не само в бита, но и в манталитета.
Не смятате ли да преустановим с тази тема? Намирисва ми на хейтърство-
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version