Български > Дискусии
Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...
ivetko:
И защо не ми отговориш конкретно на въпросите, които зададох? Защото не съм запозната с ТВОЯТА история и няма да разбера отговорите? Изпълнена съм с любознателност.
Bay Ganio:
Госпожа, нали ти казах да не се занимаваш с тоя.............
pomak BG:
Не ти отговорих защото темата е друга пък и имаш различно убеждение. Колкото до българите, ако се срещнеш с един Прабългарин едва ли ще разбереш нещо от говора му така че колко си българка и колко не си това няма как да го знаеш ако не си специалист в Аспаруховия говор, а аз съм сигурен че като език на който сега общуваш едва ли има нещо общо с прабългарския на Аспарух.
ivetko:
За какъв Аспарух и какви прабългари говориш!? Аз съм българка, защото съм родена в България от родители българи - прадядо от Еленско, друг - от Русе, трети - от Тетевен, четвърти от Габрово. Имам дядовци от Шумен и Търговище. Всички те са се чувствали българи, някои са умирали за България. Имам дядо, който се е сражавал на Шипка като поборник, а пра-пра-баба ми Удреница е погребала Бенковски (така пише Захари Стоянов в Записките...) Това определя българското ми самосъзнание, а не Аспаруховите прабългари. Към помаците, които познавам, изпитвам топли чувства - причината е в тях. Не бих си променила отношението, ако бяха не българи, а зулуси или папуаси. Само че помаците, които познавам, говорят на чист български, пеят същите песни, каквито пеят навсякъде от Тимок до Вита, отбелязват не само Гергьовден, но Благовец, Еньовден и редица други български празници и за мен религиозното определение не е повод да ги смятам различни от мен. А аз, както казах, съм българка.
Мисля, че много ненавист сте натрупали към България и може да имате своите основания. В България не е приятно да се живее, но това се отнася за всички, с малки изключения. В годините на социалистическата диктатура властите преследваха изповядващите исляма, но с не по-малко настървление гонеха православни християни, католици и евангелисти. Хайде, в името на собствения си натрупан гняв, да станем безродни!
Kaplan:
--- Quote from: ivetko on April 08, 2010, 22:36 ---... говорят на чист български, пеят същите песни, каквито пеят навсякъде от Тимок до Вита, отбелязват не само Гергьовден, но Благовец, Еньовден и редица други български празници и за мен религиозното определение не е повод да ги смятам различни от мен.
--- End quote ---
Чеч-а, със сигурност е далече от тетевенско, ама аз да ти кажа Благовец и Еньовден ги чувам за първи път че сме ги празнували ???
Иначе интересна дискусия сте започнали с Помак БГ(нищо че по същия въпрос сме писали и аз незнам колко пъти...), ама ще е добре да се преместим в по-подходяща тема ;)
П.П. На чист български говорят само езиковедите :), но и те понякога бъркат и си говорят на диалектите си ;)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version