Author Topic: Балканска платформа  (Read 3433 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bello

  • Adviser
  • ****
  • Posts: 588
  • Gender: Male
  • Göçler, göçler, göçler...
Балканска платформа
« on: May 27, 2009, 11:43 »

Posted 14.05.2009 11:34:09 UTC


Updated 14.05.2009 11:34:09 UTC
Hа различни платформи дълго време бе дискутирано, че обявяването на независимостта на Косово ще върне Западните Балкански страни към 90те години на ХХ век. В тези рамки бе отбелязано, че независимостта на Косово може да доведе до разделянето на Македония, но тези песимистични сценарии не се реализираха, а дори Македония е една от страните, които призна независимостта на Косово. Сърбия, която през последно време упражнява натиск над Скопие се опитва да навреди на отношенията между Македония и Косово.

Македония е една от страните, която още от самото начало бе свързвана от близо със статута на Косово. Първата причина за това е граничния проблем между Косово и Македония. Втората причина е свързана с убеждението, че независимостта на Косово може да поощри албанците в Македония да искат „повече”.

Основите на граничния проблем между Косово и Македония се коренят в края на Втората Световна Война. С обявяването на независимостта на Македония на 21 Ноември 1991 година, въпросния граничен проблем се превърна в проблем между Македония и Федерална Република Югославия. На 16 юни 2001 година в резултат на преговорите започнати през 1996 година между двете страни бе подписан граничен договор. С този договор площта от около 2 500 хектара, за която се отстоява, че принадлежи на Косово бе включена към границите на Македония. Властите в Косово дълго време отричаха договора подписан между Македония и Федерална Република Югославия с довода, че в граничните преговори не е участвал нито един представител на Косово. Това положение бе сериозен източник за безпокойство за Македония, но Западните страни отстояващи териториалната цялост на Македония, в плана на Ахтисаари от 14 март 2007 година предлагащ независимост за Косово, регламентираха как да бъдат разпределени границите между Косово и Македония. В тези рамки бе поискано от Косово да уважи договора подписан между Македония и Федерална Република Югославия. Компетентните лица на Косово, които в началото посрещнаха с нежелание този въпрос, на 30 юни 2008ма година започнаха официално дейности за определяне на границите между двете страни в съответствие с плана Ахтисаари. В замяна на това на 9ти Октомври 2008ма година Македония се вслуша в съветите на Запада и одобри независимостта на Косово.

Всъщност македонците и македонските албанци споделят различни становища относно Косово. Албанците, които съставляват ¼ от населението на Македония още от самото начало подкрепяха независимостта на Косово, а македонците вярваха, че на Балканите съществува неразрешен албански национален проблем. Именно поради това след като Косово обяви своята независимост македонците бяха обезпокоени, че албанците в Македония може да се надигнат. От друга страна македонците бяха убедени, че етническите сблъсъци от 2001 година са били повлияни от Косово.

Би могло да се каже, че днес компетентните лица на Македония не са обезпокоени, че независимо Косово ще доведе до дестабилност на страната. Същинското безпокойство на македонските власти е че евентуален опит на сърбите населяващи компактно Северно Косово за физическо отцепление от страната, ще поощри албанските граждани в Западна Македония да сторят същото. Именно поради това Македония не само, че призна независимостта на Косово, но така също се превърна в най-големия защитник на териториалната цялост на Косово.

Политиката на Скопие във връзка с Косово стана причина за обтягане до известна степен на отношенията между Македония и Сърбия. В последно време се наблюдават усилия за нормализиране на отношенията между Македония и Сърбия. Например Външният министър на Сърбия Вук Йеремич, който на 7 май 2009 година осъществи официално посещение в Македония бе отбелязал, че желаят връзките между Белград и Скопие да се разгърнат в рамките на добросъседските отношения. В достигнатия етап Сърбия не може да принуди Македония да направи крачка назад по въпроса с Косово, но наред с това не убягва от вниманието, че Белград упражнява натиск над Македония за да не предприема допълнителни стъпки в подкрепа на Косово. Това положение на свой ред е показател за липсата на лоялност в отношенията между Македония и Косово.
You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42